Zlomený génius

Zlomený génius https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/466101/bmid_zlomeny-genius-uKB-466101.jpg 4 25 6

Will Parker, mladý geniální ředitel velké technologické firmy, se dopustí programovací chyby, kvůli níž zemře vysokoškolačka. Aby svou vinu odčinil, začne pracovat v kyberdivizi FBI. Už jako zvláštní agent dostane za úkol prozkoumat dějiště vraždy na festivalu Comic-Con, jejíž oběť má něco společného s kvantovým počítačem, který se Will kdysi snažil získat. Ve spolupráci s bystrou inspektorkou Danou Lopezovou a upjatým kolegou od FBI Thomasem Deckerem Will zjistí, že oběť zařízení dražila na dark netu – a že aukce, v níž přihazuje legendární čínský hacker, ruští mafiáni vyslaní Kremlem i manažer významné firmy, nadále probíhá. A vzápětí se ve Willových rukou opět ocitne život druhého člověka, neboť dojde k únosu dcery zavražděného. Stopa krve a technických střípků vtahuje Willa stále hlouběji do víru záhad a nebezpečí. Pokud se mu nepodaří odhalit pachatele včas, mohlo by zařízení skýtající téměř neomezenou moc padnout do nepovolaných rukou…... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

Broken Genius , 2020


více info...

Přidat komentář

woita
08.08.2023 3 z 5

Will Parker se mi zalíbil hned v počátcích. Chyba, které se dopustil, z něj udělala zlomeného člověka. Ovšem využil svého nezdaru a obrátil jej v něco pozitivního.Neutápěl v sebelítosti stejně jako neztratil ze zřetele kým je. Upozadil své miliardové podnikání a propůjčil své technické schopnosti FBI, aby se z něj stal speciální vyšetřovatel federálního úřadu. Svým mírně domýšlivým vystupováním, intelektem a schopnostmi mi Will připomínal postavu Patrika Janea ze seriálu Mentalista. Willův vnitřní monolog mnohdy působil jako přímá řeč k ostatním postavám a k nám samým, čímž obrazně bořil čtvrtou stěnu.
Parťáky Willovi dělala řada postav, však těmi nejvýraznějšími byla kriminalistka Dana Lopezová a agent FBI Decker z kontrarozvědky. Dana se v jednom okamžiku svěřila Willovi s obdobnou zkušenosti, jakou prožil on. V tom monentu bylo možné zaznamenat pravé souznění mezi postavami, které korunovalo poznání, jež policistka Willovi dala, jak se vypořádat se svou minulostí.

Hlavní zápletku hrál fukušímsky jednorožec; plnohodnotný miniaturizovaný kvantový počítač. Murray postavil do popředí technologii, o které toho moc neříká, přesto s určitým umem zachovává její důležitost neustále v popředí zájmu čtenáře. Kniha není žádným technothrillerem i když užívá postavu Willovi formátu, dějem se míhají hackeři a je využíváno výpočetní techniky.

Janík511
10.02.2023 3 z 5

Kniha se četla dobře díky krátkým kapitolam. Děj byl svižný, žádná hluchá místa a hlavní hrdina celkem sympatický. Milostná aféra byla taková nemastna, neslana, za mě celkem zbytečná. Takže fajn, zajímavá průměrná kniha.


soukroma
05.09.2022 4 z 5

Ale jo, docela jsem se zabavila. sice mi to dlouho připadalo takové jako pro náctileté (zejména kulisa fanouškovského Comic-Con festivalu - nic pro mne), přestože ingredience to mělo různorodé, pro každého něco, i velkolepé, dokonce kvantový počítač, FBI a místní policie šla po vrazích, únoscích, Číňanech, Rusech, Američanech, počítačové, komunikační a bezpečnostní technologie hrály neustále hlavní roli... Poslední stovka stran opravdu akční, miliardář ze Silicon Valley, toho času zvláštní agent FBI (stále ovšem s podílem ve své firmě), si pěkně prohnal nejen mozkové závity, ale i faldy, trochu jako superman, ale naštěstí ne úplně.
Ve výsledku přiměřeně krátké a docela zajímavé, na odreagování jako dělané 85%

mikika
20.09.2021 3 z 5

ani zajímavé prostředí Comic-conu nezachránilo tenhle totálně průměrný thriller od pádu do zapomenutelnosti...

MrsDarcy
18.06.2021 4 z 5

Představte si příběh o Jamesi Bondovi, jen místo sněžných plání se prohání na vlnách darknetu, někde po cestě ztratil svůj nadhled a smysl pro humor, a po svých nepřátelích střílí dobře napsané řádky počítačových kódů. Will mi jako hlavní postava fakt nesedl, ačkoliv jak příběh ubíhá, stává se jeho arogance maličko snesitelnější. A ubíhá to příjemně rychle. Ponoříte se do světa sběratelských figurek, počítačových her a intrik na každém rohu a aspoň za sebe můžu říct, že mě to bavilo.
Jen snad kdyby se autor vyhnul obvyklým šablonkám jiskření mezi agenty a temných strašáků z minulosti, které snad visí jako odškrtávací seznam nad stolem každého vydavatele, aby vůbec uvažoval, že knížku pustí mezi nás, bylo by to za plný počet.

Arsi
18.05.2021 4 z 5

Pěkně napsaná kniha. Mělo to spád a akci. Velmi dobře se četla.

Štítky knihy

špionáž internet hackeři FBI kyberkriminalita sociální sítě DarkWeb

Autorovy další knížky

Andrew Murray
anglická
2021  82%Zlomený génius
2000  80%Tolkien: Kniha kvízů