Zlaté hovno

Zlaté hovno https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166039/mid_zlate-hovno-0ZB-166039.jpg 3 12 8

Na stránkách výtečné detektivky Zlaté hovno se ocitneme v prazvláštním světě českých monarchistů. Autor se pohybuje na hraně humorného bláznovství a vážného úsilí o nápravu poměrů v zemích Koruny české, přičemž obě polohy se nekompromisně mísí v typicky českém světě, v němž jsme možná blázny tak trochu i my všichni.

Přidat komentář

jardaplech
26.09.2020 1 z 5

Velké zklamání.

trudoš
02.05.2018 2 z 5

Zklamání, ačkoli to zpočátku vypadalo jako fajn legrácka. Problém jsem měl ovšem s kompozicí, kdy se první půlka tváří jako parodie na detektivku a druhá půlka jako politická groteska, ve které se nic neděje. Vyšetřování hrdiny spočívá v rozvíjení absurdních konspiračních teorií a jejich následné dokazování, přičemž tentokrát se většina z nich nakonec ukáže být jako ještě docela příčetná, v porovnání s fantaskní skutečností. Humor přitom funguje v rovině absurdity, kterou ocení jen našinci. A ono by to bylo i vtipné, kdyby čtenář autora lépe znal. Takhle mi přišlo, že nejvíc knihu ocení jeho přátelé, kteří znají jeho smysl pro nesmysl a dokážou záměrné úlety mimo patřičně ocenit.
Naštěstí má Jan Drnek v řemesle už něco za sebou, takže se to pořád dobře čte. Forma je zajímavá, atmosféra nostalgická, postavy přirozené a dialogy smysluplné, snad jen, že zápletka připomíná rádoby anekdotu. Tahounem tak zůstává především kouzlo alternativní historie, jež je ostatně spisovatelovou devízou.


Křovák
30.09.2017 4 z 5

Čtivé, začátek velice atmosférický... zápletka vtipná, ač nesmyslná. V druhé polovině dochází ke klasickému jevu pana autora, tj. slepé propagaci monarchie, ale už jsem si zvykl. Celkově bezva...

karavela
16.05.2017 2 z 5

Knížku jsem si přečetla na doporučení,bohužel politika ani exkrementy nejsou mým šálkem čaje.

kilometr
10.12.2015 3 z 5

Nebýt zbytečnýh hypotéz a politického žvanění(no prostě kdyby kniha měla o 50-70 stran méně),
tak jsem velmi potěšen a pobaven.Kniha plná hoven,která ve výsledku rozhodně za hovno nestojí.65%.

Petruše90
29.04.2014 3 z 5

Vtipné pasáže, ale monarchie mi nic moc neříkala :D

proton
13.11.2013 2 z 5

Politika mi nic moc neříká, tak jsem se prokousávala pomalu. Ještě že se řešili exkrementy, které to zlehčily.

vincek1
20.09.2013 2 z 5

Podivná kniha. Nejsem příliš náročný čtenář, ale celá kniha pojednává o předmětu (nevím jak to přesně nazvat), který se vyskytuje v názvu. Jediné co si z knihy můžete odnést je povídání o politice. Knihu jsem dočetl jen proto, že autor pochází ze stejného města jako já, ale byl to stejně promarněný čas. Navíc ráno mě probudil hluk před domem a ejhle jsou zde velká auta a jejich posádky čistí kanalizaci. Že by i u nás v domě bydlel nějaký šlechtic? Poslední větu pochopí jen člověk, který se knihou prokouše alespoň do poloviny, ale bude to pro něho dost velká námaha.