Zlatá vařečka

Zlatá vařečka https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/517052/bmid_zlata-varecka-PbT-517052.jpg 4 103 30

Pro šest amatérských pekařů a pekařek je účast v soutěži Týden pečení splněným snem a jsou připraveni udělat naprosto vše pro to, aby vyhráli. Jenže pro slavnou moderátorku Betsy Martinovou znamená toto klání mnohem víc. Panství Grafton, kde se koná, je domovem a dědictvím její rodiny – a Týden pečení je jejím životním dílem. Obojí musí být i nadále úspěšné. Ovšem jakmile soutěž odstartuje, začnou se dít podezřelé věci. Nejprve jde o drobné sabotáže. Kdosi vymění cukr za sůl. Příliš vysoká plotýnka... A když je objeveno mrtvé tělo, je jasné, že pro někoho zde je Zlatá vařečka cenou, pro kterou stojí za to zabíjet... Toto spojení A pak nezbyl žádný a Peče celá země vás bude moc bavit!... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Kalibr
Originální název:

The Golden Spoon , 2023


více info...

Přidat komentář

Modrina
05.04.2024 5 z 5

Jsem teď hodně rozlítaná, takže jsem potřebovala něco nenáročného, ale co by mě zaujalo a nenudilo. To Zlatá vařečka beze zbytku splnila. Ještě bych ocenila některý z receptů. :) Já jsem spokojená.

SimonaP
14.03.2024 4 z 5

Je, to mě bavilo. Akorát bych brala těch dní pečení víc. Kniha byla krátká, snesla bych klidně o polovinu víc stránek.


Nymfadora.T.
13.03.2024 4 z 5

Klidné oddechové čtení, žádné veledílo, ale četlo se hezky.

Gracinka
10.03.2024 4 z 5

Příjemná čtivá kniha. I když jako detektivku bych ji neoznačila. Čekala jsem vyšetřování vraždy a napětí a to se objevilo jen na pár stránkách knihy. Jinak to byl velmi klidný příběh bez zvratů.

Sarka25
25.02.2024 4 z 5

Detektivní oddechovka při které budete mít chuť pořád něco jist. Opravdu je to soft detektivka při které se nebojíte ale dobře pobavíte. A ta obálka je moc krásná. Kniha neurazí ale ani to není žádná hytparada co tě vystřelí z bot.

mia.com
24.02.2024 4 z 5

Ja ctu a sleduju jenom feel good detektivky ve stylu Agathy a tahle se, myslim, dost povedla. Jeste vhledem k tomu, ze je to prvotina. Neni to zadny extra slozity dej, ale to prostredi soutěže v peceni bylo okouzlujici. Ja jsem se tedy bavila, postavy byly super a atmoska taky. Jen, prosim vas, jdu zmenit zanr. Tohle je detektivka, ne thriller. Se nekdo kapku seknul.

irskádívka
21.02.2024 4 z 5

Kuchařka s detektivní zápletkou nebo možná detektivka vpletená do cukrářských receptů "Zlatá vařečka" mě moc potěšila.
Bylo to milé čtení, kde charaktery osob byly důležitější než krvavé popisy. Kde jednotlivé osoby a jejich jednání byly definovány a odhadnutelné dle způsobu, jakým přistupovaly k pečení, tedy, čtenář vidí mnoho, ne-li skoro vše a může usuzovat, hádat vraha, snažit se chápat postavy (a může je i pochopit, ne jen zvracet znechucením nad další rozpáranou postavou a odpornými lidskými deviacemi).
Ano, možná to nebylo tak dramatické, prostě správná klasická detektivka. Snad pouze, co nemám v knihách většinou ráda: vyskytovalo se tu více pohledů - osob, pozorovatelů. A bylo jich hodně. Tenhle typ vyprávění se mi už přejedl, naplnil, přežil...ke klasické detektivce bych spíš brala klasický způsob vyprávění (jenže já nejsem autor, tak je to jen takové nespokojené brblání).

ninano
11.02.2024 3 z 5

Průměrná detektivka na téma "Peče celá země." Oddechové čtení, ale skutečný thriller vypadá přece jen trochu jinak.

leny.wood
09.02.2024 5 z 5

A mně se to moc líbilo. Na začátku je mrtvola a pak se vracíte v čase a snažíte se odhalit, kdo je mrtvý a kdo vrah. Jsou tam snad všechny dějové linky: milostná pletka, hledání minulého a ztraceného, tajemství atd. Všechno zpříjemňují vsuvky o pečení a chuťových kombinacích.
Je to fajn oddechovka s nádechem dramatu a když zrovna běží třetí řada Peče celá země, čte se to ještě o fous líp.

Hvězdinka
20.01.2024 3 z 5

Kdy jindy knihu číst než když běží Peče celá země. Námět zajímavý, pohledy všech účastníků, ale ten konec mě zklamal, v podstatě pro autorku nebylo tak důležité řešit, co se stalo v prologu, zůstalo to otevřené a spíše se jednalo o pitvání minulosti. Průměr, neurazilo, nenadchlo.

Kristofori
19.01.2024 5 z 5

Mně se to moc líbilo. Jako detektivka i tím, jak jsem tam nacházela paralely s pořadem Peče celá země který sleduji a líbí se mi. Jen mně (a to je asi můj problém) dělalo problémy zapamatovat si všechny informace o soutěžících, když se tam pak opakovali v samostatných kapitolách

sgjoli
07.01.2024 3 z 5

Na Zlatou vařečku mne nalákala jedna čtenářka, kterou sleduju na Instagramu (tady na Databázi pod jménem "kalinkacz"). Obálka láká na to, že se jedná o kombinaci "Deseti malých černoušků" od Agathy Christie a pořadu Peče celá země. Obojí mám ráda. A výsledek? Vlastně se to tu skutečně potkalo obojí. A i kdy to bylo fajn odpočinkové čtení, mám určité výhrady.
Na rovinu - nečekejte od téhle knihy nic přelomového. Jedná se skutečně spíše o oddechové čtení s krimi zápletkou, kdy od prvních stránek víte, že se někomu něco stane. Ale vy nevíte co a hlavně komu. Tohle není spoiler, je to něco, co vám kniha nabídne na prvních cca 3-4 stranách a je to i v anotaci. Myslím, že zrovna tohle je něco, co čtenáře dokáže ke knize připoutat - od autorky to byl dobrý tah.
Prostředí pekařské soutěže tu je vykreslenou vcelku chytlavě - jsou tu zobrazeny obě strany - jak snaha o přátelskost mezi účastníky, ale i určitá rivalita a touha předvést se a vyhrát. Logicky.
Každá postava tu dostává svůj prostor - každá kapitola je vyprávěna z pohledu jiné postavy. Což by bylo skvělé, když by si ovšem některé postavy nebyly tak moc podobné. S tím jsem trochu zápasila, že mi občas některé postavy splývaly - bylo to pro mne matoucí. Trochu jsem měla i dojem to, že ten děj je kvůli tomu také takový roztříštěný. Že to trochu nabourává určitou atmosféru a napětí. Postavám se dějí určité divné věci, což samo o sobě vyvolává pocit stísněnosti, když nevíte, kdo za tím stojí. Ale asi bych snesla víc napětí. To se tady občas vytrácelo tím střídáním úhlů pohledu. Než jsem se zorientovala, kdo vypráví, bylo napětí pro mne pryč.
Co se rozuzlení týkalo, nebylo to špatné, ale vzhledem k výše řečenému to na mne neudělalo zas takový dojem a ve výsledku mi to vlastně bylo spíše jedno.
Nakonec tohle hodnotím jako průměrné dílo. Je to fajn, člověk u toho vypne a ta zápletka je zajímavá. Ale úplně mi nesedlo to zpracování. Je to jednohubka, kterou člověk zvládne za 2-3 odpoledne, ale víc se k tomu asi vracet nebude...

SBH
01.01.2024 4 z 5

(SPOILER) Úžasně čtivé, vtipné a zábavné. Už obálka slibovala neotřelou zábavu. Vnitřek jsem slupla za jediný večer (dlouhý).
Ale možná si budu trochu protiřečit. Stavba děje byla rozhodně zvláštní, například k vraždě dojde až v úplném závěru, nicméně vyšetřování a pátrání po tajemství bych přirovnala ke klasické detektivní škole, žádné hrůzostrašnosti, naopak narůstající tajuplnost poskládaná ze střípků informací. Palec nahoru.
Na začátku se seznámíme s účastníky soutěže. K medailonkům jsem se minimálně v začátku často vracela, protože další děj je vyprávěn v ich formě všemi soutěžícími. Moje odhady, kdo bude obětí a vrahem, se nepotvrdily. V té souvislosti bych zmínila závadu, která sice v tomto případě zvýšila napětí, ovšem vůči čtenáři nebyla fér – autorka nás vesele obelhává. Za tohle ubírám jednu hvězdu, protože vlastně nebyla šance zjistit pachatele. I když vyústění bylo vtipné a ten šťastný konec jsem si užila.
Postavy byly popsány plasticky a dialogy měly šťávu, na druhou stranu jenom podle způsobu „mluvy“ jednotlivých aktérů se nedali odlišit. Všichni uvažovali stejně, jedině občas zmíněné zvláštnosti čtenáře navedly.
Takže jedna netypická typická detektivka a každopádně zábava. Doporučuji.

JitkaHambi
29.12.2023 5 z 5

Musím dát plný počet hvězd.Kniha mě úplně pohltila, přečteno za 3 dny, nemohla jsem ji odložit.
Akorát bych to nenazvala thrillerem, i když tam mrtvolu máme, ale kniha se točí spíš jen kolem soutěže a soutěžících, kteří mě ale hrozně bavili a zajímalo mě, jak to vše bude pokračovat.Super bylo i prostředí.
Knihu si nechám a možná si ji někdy v budoucnu zase přečtu.
Doporučuji jako takovou oddechovou knihu a bacha, budete u ní mít neustále chuť něco mlsat :-D

luciella10
27.12.2023 4 z 5

"Feel good" detektivka, kde je zápletka a vyšetřování vlastně na posledním místě a je to spíše o "Peče celá země". V posledních dnech mi to sedlo, chtěla jsem něco odlehčenějšího, ale do kategorie thriller bych to rozhodně nedávala.

vendulanovotna
27.12.2023 3 z 5

Do knihy jsem se pustila, protože "Peče celá země" je pro mě strop zábava :D a protože feel good detektivky, které jsem přečetla letos a loni mě bavily. Tento žánr byl sice dodržen, pečící linka se mi líbila, ale zápletka sama okolo vraždy a její "vyřešení" mi přišlo poněkud nedotažené a podivné...

Kenan
25.12.2023 4 z 5

Ačkoliv nejsem žádný fanoušek televizních pořadů tohoto typu a ani žádnou z nich nesleduji, překvapilo mně, jak mně tohle bavilo. Jde o feel good detektivku, kde se dočkáme mrtvoly i objasnění vraha a jiných záhad, dějících se v průběhu celého příběhu, až na úplném konci. Skoro celý příběh se tedy točí hlavně okolo soutěže, poznávání soutěžících i moderátorů, ale mně to přesto úplně pohltilo. Navíc mně to donutilo taky konečně zase něco upéct :)
Proto mně trochu mrzel ne tak uplně dotažený závěr. Ale přesto je tohle výborné odpočinkové čtení.
3,5/5

maja8148
22.12.2023 3 z 5

Milá detektivka, kde jde o vraždu (a její vyšetřování) až na posledním místě. Ale opravdu až na tom posledním a vyšetřování vraždy tam není věnován snad ani odstavec.

Celou dobu sledujeme průběh soutěže o cukráře Ameriky a musím říci, že tato část je opravdu dobře a čtivě napsána (dokonce jsem začala koukat na peče celá země).

No a pak, asi ve třech čtvrtinách se to stane. Vražda. A říkáte si, že teď to začne a lidé se začnou vzájemně podezřívat a nedůvěřovat si a budou padat různé teorie kdo a proč. A ono nic. Ano všichni jsou z toho v šoku, ale nikdo to neřeší. Ani autorka. Musí řešit jinou záhadu. Které sice předtím věnovala pár zmínek, ale ne tolik, aby vás zajímalo, co se vlastně stalo (a navíc, to vyřeší tím, že najednou zničehonic po desetiletích pravda jen tak vyskočí sama od sebe na světlo). A co se týká vraždy... jako jo, nakonec nám jen tak mimochodem řekne, kdo byl vrah. Ale i kdyby ne, tak to asi nikoho netrápí.

Knižní střípky
12.12.2023 3 z 5

3,5*

Bylo to fajn, nicméně mám i nějaká ta ale. Teď to bude znít velice krvelačně, ale já bych opravdu ocenila více mrtvol, zvláště když kniha odkazuje na jednu klasickou vyvražďovačku, kde se to mrtvolami jen hemžilo. Myslím si, že velice brzy odhadnete, kdo se stane obětí, je to jasné jak facka. Ovšem konečné vyústění a vysvětlení za mě trošku pokulhávalo, ale u těchto feel-good záležitostí to bývá celkem běžné. Detektivní linky v nich nebývají úplně propracované. A jelikož tady jinak vše výše zmíněné bylo moc fajn, nejsem nijak extra zklamaná. Byla to taková pohodinda s jednou mrtvolkou a spoustu dobrot k zakousnutí.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižních střípků.

markej
11.12.2023 5 z 5

Šest soutěžících se sjíždí na odlehlé panství, aby se utkali v pekařské soutěži Týden pečení. Už od začátku se soutěžícím dějí podivné věci, nakonec vše vyvrcholí nálezem mrtvoly...

Knížka mě od počátku nesmírně bavila. Líbilo se mi prostředí jak panství, tak pekařské soutěže, zaujalo mě, že na začátku sice víme, že se objevila mrtvola, ale nevíme koho (i když to pak v průběhu čtení není tak těžké odhadnout). Líbila se mi různorodost postav a to, že se věnoval prostor jejich osobním příběhům.

Nadšení se bohužel trochu pokazilo na pár úplně posledních stránkách, protože ten způsob vraždy byl prostě nedovysvětlený. Hned mě napadlo, jak se to vlastně prakticky mohlo celé dokonat, když vrah... No, to nemůžu prozradit...

Celkově jsem ale spokojená, knížka mě opravdu bavila a přečetla jsem ji dost rychle.

Hodnocení: 4,5* z 5*