Život v Číně I.

Život v Číně I. https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147018/bmid_zivot-v-cine-i-EOS-147018.jpg 4 49 7

„Za časů otcových“ je úvodní část trojdílného komiksu „Život v Číně“, společného díla čínského výtvarníka a francouzského scenáristy. Líčí se v něm, jak se žilo Číňanům v posledních několika desetiletích. První díl seznamuje čtenáře s dobou vlády Mao Ce-tunga a tzv. kulturní revoluce v šedesátých letech minulého století. Krutá realita je nahlížená jakoby nevinnýma a nevědomýma očima malého chlapce, díky čemuž je výsledný dojem ještě působivější. Autoři se dívají na svět dětským pohledem, ale čtení pro děti to rozhodně není.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Plus
Originální název:

Une vie chinoise - 1. Le temps du père , 2009


více info...

Přidat komentář

Hadati
11.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavý pohled na čínskou historii od konce druhé světové války, kdy se v čele této velké země objevil velký kormidelník Mao Ce-tung. Historie je vyprávěna z pohledu chlapce, který žije v těchto utopických revolučních dobách a zcela nepokrytě předvádí, jak on a další děti jeho věku vnímali tento okolní svět.

Zatrne vám nejen u toho, jaké utopistické nápady v Číně v té době měli, ale také že většina lidí Maovi důvěřovala i po tak šílených katastrofách, kdy mnoho jejich soudruhů pomřelo hlady, a byla zničena ekonomika celého státu. A smutné je, že se nejednalo jen o zcela důvěřivé děti, ale také o dospělé. Asi jen málokoho nenapadne myšlenka: "Ještě, že žiju tady, a ne v Číně."

Jediné, co se mi nelíbí je nehezká až karikaturní kresba komiksu, kdy jsem kromě hlavního hrdiny a jeho otce měl potíže identifikovat téměř každou další postavu od jiných. Tedy až na Mao Ce-tunga, který vždy vypadal jako by vypadl z oficiálního plakátu.

Doufám, že vyjde v češtině i pokračování, protože bych velmi rád sledoval přerod naivního chlapce věřícího v kulturní revoluci, v muže, který zjistil, že byl obelhán těmi, kterým nejvíce důvěřoval. Alespoň mám pocit, že to směřuje tímhle směrem.

Lubošovo
27.09.2021 5 z 5

Myslím, že česky zatím vyšel jen tenhle první díl. Po přečtení celé trilogie mám pocit, že je nejlepší. Jak kresbou, tak příběhem.


LuckyVagabond
05.03.2019 5 z 5

Tohle bylo informačně fakt výživné. Komiks mě totálně vtáhnul a během čtení na mě nepřestávala padat tíha života tehdejší Číny.
Ač je kresba jednoduchá a černobílá, tak má podařený, vytříbený rukopis.

Po četbě mě zaplavila klasicky vděčnost za to, že žiji v době a zemi v které žiji.

Edeltruda
14.12.2018 5 z 5

V komiksové formě jsou zásadní momenty čínské historie v letech 1950-76 Velký skok vpřed a Velká kulturní revoluce představeny srozumitelně až "zábavně" (i když v tomto případě zní toto slovo dost nepatřičně) i mladším čtenářům. Přesto, nebo právě proto, celou knihu prostupuje poznání, jak to tehdy bylo (a v některých bodech stále je) děsivé.

Tomas@S
29.09.2017 2 z 5

Doporucena cetba pro vsechny volice komunistu, SPO ci Milose Zemana. Vzpominky nepoucitelneho komunisty, pochazejiciho z prominentni komunisticke rodiny (presto ze i jich se dotkly komunisticke cistky), na sve detstvi v nejdrsnejsim obdobi cinskych komunistickych dejin. Sam autor se dokonce aktivne i nekterych zverstev ucastnil. Pribeh by bez uvodniho slova uvadejiciho udalosti alespon do nejakeho dejinneho kontextu pusobil spise jako propagandisticke dilo s poucenim z historickeho vyvoje. Samotny autor je komunista a zivil se malovanim propagandistickych plakatu. V dile nekritizuje, mozna jen neprimo, a zrejme vzdy v souladu s oficialnim pohledem soucasneho cinskeho komunismu. Vytvarna stranka neni uplne spatna, ale chvilemi to prechazi do az propagandistickeho stylu a obcas je kresba uplne odflaknuta. Co se tyce vysvetlivek pod carou, neni casto zrejme ceho se tykaji a jinde uplne chybi preklad. Celkove jsem z tohoto dila spise zklamany. Jeste jedna poznamka, pri cteni jsem si nemohl nevzpomenout na serial Major Zeman ci South Park (a tim nemyslim vytvarnou stranku) a nebo dokumenty o Severni Koreji.

LordSnape
13.09.2015 4 z 5

Jsem zvědav na další díly. Jako sonda do života v Číně je to naprosto unikátní. Zajímalo by mě, jestli autor s tím neměl problémy, když jsou jisté věci, ač podle pravdy tak nelichotivě zobrazeny. Při řádění malých "Maových" dětí, které práskaly a poučovaly dospělé o socialistickém smýšlení mi doslova mrazilo v zádech.

habakkuk
14.11.2013 5 z 5

Pro mě ideální, jak si v kostce představit jak to v tehdejší Číně fungovalo.

Štítky knihy

Čína komiksy komunistický režim maoismus

Autoři knihy

Kchun-wu Li
čínská, 1955
Philippe Ôtié
francouzská, 1964