Život v Číně I.

Život v Číně I. https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147018/bmid_zivot-v-cine-i-EOS-147018.jpg 4 49 7

„Za časů otcových“ je úvodní část trojdílného komiksu „Život v Číně“, společného díla čínského výtvarníka a francouzského scenáristy. Líčí se v něm, jak se žilo Číňanům v posledních několika desetiletích. První díl seznamuje čtenáře s dobou vlády Mao Ce-tunga a tzv. kulturní revoluce v šedesátých letech minulého století. Krutá realita je nahlížená jakoby nevinnýma a nevědomýma očima malého chlapce, díky čemuž je výsledný dojem ještě působivější. Autoři se dívají na svět dětským pohledem, ale čtení pro děti to rozhodně není.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Historie

Vydáno: , Plus
Originální název:

Une vie chinoise - 1. Le temps du père , 2009


více info...

Přidat komentář

Hadati
11.08.2023 4 z 5

Velmi zajímavý pohled na čínskou historii od konce druhé světové války, kdy se v čele této velké země objevil velký kormidelník Mao Ce-tung. Historie je vyprávěna z pohledu chlapce, který žije v těchto utopických revolučních dobách a zcela nepokrytě předvádí, jak on a další děti jeho věku vnímali tento okolní svět.

Zatrne vám nejen u toho, jaké utopistické nápady v Číně v té době měli, ale také že většina lidí Maovi důvěřovala i po tak šílených katastrofách, kdy mnoho jejich soudruhů pomřelo hlady, a byla zničena ekonomika celého státu. A smutné je, že se nejednalo jen o zcela důvěřivé děti, ale také o dospělé. Asi jen málokoho nenapadne myšlenka: "Ještě, že žiju tady, a ne v Číně."

Jediné, co se mi nelíbí je nehezká až karikaturní kresba komiksu, kdy jsem kromě hlavního hrdiny a jeho otce měl potíže identifikovat téměř každou další postavu od jiných. Tedy až na Mao Ce-tunga, který vždy vypadal jako by vypadl z oficiálního plakátu.

Doufám, že vyjde v češtině i pokračování, protože bych velmi rád sledoval přerod naivního chlapce věřícího v kulturní revoluci, v muže, který zjistil, že byl obelhán těmi, kterým nejvíce důvěřoval. Alespoň mám pocit, že to směřuje tímhle směrem.

Lubošovo
27.09.2021 5 z 5

Myslím, že česky zatím vyšel jen tenhle první díl. Po přečtení celé trilogie mám pocit, že je nejlepší. Jak kresbou, tak příběhem.


LuckyVagabond
05.03.2019 5 z 5

Tohle bylo informačně fakt výživné. Komiks mě totálně vtáhnul a během čtení na mě nepřestávala padat tíha života tehdejší Číny.
Ač je kresba jednoduchá a černobílá, tak má podařený, vytříbený rukopis.

Po četbě mě zaplavila klasicky vděčnost za to, že žiji v době a zemi v které žiji.

Edeltruda
14.12.2018 5 z 5

V komiksové formě jsou zásadní momenty čínské historie v letech 1950-76 Velký skok vpřed a Velká kulturní revoluce představeny srozumitelně až "zábavně" (i když v tomto případě zní toto slovo dost nepatřičně) i mladším čtenářům. Přesto, nebo právě proto, celou knihu prostupuje poznání, jak to tehdy bylo (a v některých bodech stále je) děsivé.

Tomas@S
29.09.2017 2 z 5

Doporucena cetba pro vsechny volice komunistu, SPO ci Milose Zemana. Vzpominky nepoucitelneho komunisty, pochazejiciho z prominentni komunisticke rodiny (presto ze i jich se dotkly komunisticke cistky), na sve detstvi v nejdrsnejsim obdobi cinskych komunistickych dejin. Sam autor se dokonce aktivne i nekterych zverstev ucastnil. Pribeh by bez uvodniho slova uvadejiciho udalosti alespon do nejakeho dejinneho kontextu pusobil spise jako propagandisticke dilo s poucenim z historickeho vyvoje. Samotny autor je komunista a zivil se malovanim propagandistickych plakatu. V dile nekritizuje, mozna jen neprimo, a zrejme vzdy v souladu s oficialnim pohledem soucasneho cinskeho komunismu. Vytvarna stranka neni uplne spatna, ale chvilemi to prechazi do az propagandistickeho stylu a obcas je kresba uplne odflaknuta. Co se tyce vysvetlivek pod carou, neni casto zrejme ceho se tykaji a jinde uplne chybi preklad. Celkove jsem z tohoto dila spise zklamany. Jeste jedna poznamka, pri cteni jsem si nemohl nevzpomenout na serial Major Zeman ci South Park (a tim nemyslim vytvarnou stranku) a nebo dokumenty o Severni Koreji.

LordSnape
13.09.2015 4 z 5

Jsem zvědav na další díly. Jako sonda do života v Číně je to naprosto unikátní. Zajímalo by mě, jestli autor s tím neměl problémy, když jsou jisté věci, ač podle pravdy tak nelichotivě zobrazeny. Při řádění malých "Maových" dětí, které práskaly a poučovaly dospělé o socialistickém smýšlení mi doslova mrazilo v zádech.

habakkuk
14.11.2013 5 z 5

Pro mě ideální, jak si v kostce představit jak to v tehdejší Číně fungovalo.

Štítky knihy

Čína komiksy komunistický režim maoismus

Autoři knihy

Kchun-wu Li
čínská, 1955
Philippe Ôtié
francouzská, 1964

Kniha Život v Číně I. je v

Přečtených66x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených8x
Knihotéce12x
Chystám se číst6x
Chci si koupit7x