Život samá pohroma

Život samá pohroma https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323696/mid_zivot-sama-pohroma-6MA-323696.jpg 4 48 12

Začněte praktikovat mindfulness a tak zlepšete své zdraví i soustředění, snižte svůj stres a mějte větší radost z každého dne. Profesor Jon Kabat-Zinn vám bude tím nejpovolanějším učitelem. Mindfulness neboli meditace všímavosti se na Západě v posledních letech stala významným fenoménem. Jde o duševní trénink zaměřený na prožívání přítomného okamžiku, což má vědecky prokázaný blahodárný vliv na zdraví a duševní pohodu. Praktikuje ho mnoho známých osobností, mimo jiné Al Gore, Clint Eastwood, Oprah Winfreyová či ragbista Jonny Wilkinson. Mindfulness se objevuje na titulních stranách časopisů, jako je Time, Scientic American nebo Newsweek, firmy Google či Twitter platí svým zaměstnancům meditační lekce. A v neposlední řadě stovky nemocnic po celém světě zavádějí léčebné programy založené na všímavosti. Profesor medicíny Jon Kabat-Zinn je v tomto hnutí klíčovou osobností, neboť právě on prosadil meditaci všímavosti v západní vědě a zdravotní péči, ale také u nejširší veřejnosti. Život samá pohroma je jeho nejdůležitější knihou, a ač vyšla v prvním vydání už před více než pětadvaceti lety, v roce 2013 byla znovu zásadně revidována a doplněna o nejnovější poznatky z výzkumů i z autorovy praxe. Stále tak platí za základní pramen pro všechny, kteří chtějí mindfulness poznat. V KNIZE SE DOZVÍTE: - Jak se naučit naslouchat svému tělu a lépe pak zvládat své zdravotní potíže včetně chronické bolesti, úzkosti a nespavosti. - O stresech z práce a vztahů, z našich životních rolí nebo z jídla a jak s nimi pracovat, aby nás nevyčerpávaly. - Co dnes věda ví o těsné spojitosti duševního a fyzického zdraví, jak se díky ní můžeme sami uzdravovat a zlepšovat svoji imunitu. - Ucelený, detailní a velmi srozumitelný návod, jak i v domácích podmínkách projít osvědčeným meditačním kurzem MBSR profesora Kabat-Zinna. - Mnoho praktických rad, jak vnést principy všímavosti do svého života, abychom ho dokázali lépe řídit a prožívat. - Kniha je doprovozena zvukovou nahrávkou od českého lektora mindfulness Jaroslava Chýleho, která vám zahájení meditační praxe velmi usnadní.... celý text

Esoterika, astrologie, okultismus Literatura naučná Osobní rozvoj a styl Zdraví
Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

Full Catastrophe Living: Using the Wisdom of Your Body and Mind to Face Stress, Pain, and Illness , 1990


více info...

Přidat komentář

Evkae36
13.02.2024 3 z 5

Asi jsem tu nenašla nic nového, nicméně knihu bych zařadila do takového základu když na sobě člověk začíná pracovat. Občas mi něco přišlo zbytečně zdlouhavé.

Eldar80
16.05.2023 5 z 5

Nejdelší kniha o meditaci co jsem četl. Meditací zde míním všímavost. Pálijsky sati, anglicky mindfulness, což se nedá do češtiny přesně přeložit. Pochází to z buddhismu, ale obsah není náboženský. Tady pozor.
Není to duchovní ani esoterická literatura. Pouze je tam hluboká souvislost. Výklad je sekulární a naučný. Způsob, jakým je kniha napsána, jde přímo k meditační praxi všímavosti. Důležitá je samotná technika.
Těch 600 stran vypadá děsivě, ale to podstatné se probere do 200 stran. A když se vynechá předmluva k druhému vydání, tak samotná praxe má jen 140 stran. To už se dá v pohodě zvládnout. Pak jen následuje, co z toho plyne.
Řeší se změna paradigmatu a nový způsob myšlení. Dál se věnuje na 40 stranách stresu a pak následují na 150 stranách kapitoly k jeho jednotlivým druhům. A končí to, jak dál praktikovat po skončení MBSR programu.
A o tom to celé vlastně je. Snižování stresu pomocí všímavosti. Je to především terapeutická kniha pro lidi, kteří mají nějaké trápení. Proto v názvu není slovo meditace. Spoustu lidí by to mohlo odradit.
Je tam dost příběhů. To by asi v čistě vědecké knize neobstálo. Určitě to není kniha jak být šťastný. K meditaci se zde přistupuje podobně jako k nějaké terapeutické metodě. Důležité je, aby to pomáhalo.
Hlavní účel je užitečnost a pomoc lidem s různými problémy. Proto text není náboženský ani duchovní. Je to taková esoterika 21. století. Prastará moudrost a věda dohromady. Pro lidi bez potíží to podle mě není.
Meditace posiluje mysl jako celek. Zesílí pozitivní i negativní vlastnosti. Cílový čtenář je někdo, kdo musí pracovat s nějakým druhem stresu. Zkrátka, když jste zdraví, tak taky neberete léky.
Pro běžné lidi se naopak hodí esoterická literatura jako třeba: Mello (Bdělost), Tolle (Moc přítomného okamžiku), Thich Nhat Hanh, knihy o dzogčhenu apod. Ostatně jsou zmíněny v literatuře a doporučeny ke čtení.
A tak se to celé uzavírá a vracíme se zpět k buddhismu. :-) Zdá se, že kniha zvládne nahradit celý kurz. Tzn. ušetřit cca 4000 Kč. (Nebo kolik teď stojí certifikovaný MBSR.) Je to JEN na vás. A to může být problém.
Cílovým čtenářům jednoznačně doporučuju. Ostatním moc ne. Pokud netrpíte stresem, tak poslední 2/3 knihy jsou skoro zbytečné. 90% 4,5*


gretl74
24.02.2023 3 z 5

Kniha, která rozhodně může mnohým něco dát, pro mě však byla spíš tou další deklarovanou pohromou. Nejdříve jsem si všímavě všimla, že se, stejně jako ve všech amerických seberozvojových knihách, pořád dokola opakuje to samé ... a dokola ... a dokola. Poté jsem byla mírně rozhozená z terminologie, nevím, zda se vše opravdu takto nazývá či zda je to dáno trošku i překladem, ale nevím, co se po mně chce, pokud mám "bděle sedět" či "se vcítit do počitků". Co se týče dýchání, přišla mi mnohem sympatičtější a srozumitelnější kniha Ledový muž. Rozhodně nemohu zavrhnout všechny myšlenky v knize předložené, ale asi nejsem úplně vhodným cílovým čtenářem, i když se vážně snažím. Možná by celkové ekologické situaci planety, která je také zmiňována, prospělo, kdyby se těchto 600 stran zkrouhlo na desetinku.
A propos - budhističtí mniši, z jejichž starobylého umění kniha i celé MBSR vychází, by asi nestačili zírat, jak neskutečně dobrý a výnosný byznys se z toho stal.

Ivy_9
09.01.2023 5 z 5

Krásná kniha. Při čtení jsem cítila potřeby klik a uvědomila jsem si, že opravdu nemá smysl se za vším hnát. Má smysl se zastavit, být v přítomnosti a prostě být. Doporučuji. Ideální publikace do této doby.

ziriant
05.05.2022 5 z 5

Toto bude taková moje Bible, ke které se hodlám vracet. Netřeba mělnit všechno to, co mi kniha dala, dalšími slovy. Třeba příště.

Shindo
19.04.2022 3 z 5

Keď som čítal túto knihu pred piatimi rokmi a súčasne absolvoval kurz MBSR, bol som z nej unesený a odporúčal ju, kde sa dalo.

Roky ubehli a veci sa zmenili. Už mám čo-to prečítané a hlavne odmeditované. Z kurzu síce ťažím dodnes, hoci ma to tiahne k inému typu meditácie. Aj knihu som si prečítal opakovane a občas sa k nej vrátim, je dobre spracovaná a s množstvom bibliografie. Všímavosť sa však neskutočne sprofanizovala, stal sa z nej nástroj biznisu a zázračna pilulka a autori o nej píšuci rastú ako huby po daždi.
Skombinujte si KBT techniky s buddhizmom okliešteným o "náboženské" koncepty a voilá, máte Kabat-Zinna a spol.

DreamerX9
04.02.2022 3 z 5

Asi jsem čekala něco jiného
Jde o skvělou publikaci nabízející širší a odborný pohled na zklidnění, meditaci, dech a práci s tělem. Velmi zajímavé myšlenky jen se v některých kapitolách opakovaly a měla jsem pocit že vlastně čtu o tom samém jen z jiného úhlu.

sandratea
11.03.2021 5 z 5

"Člověk má netušené vnitřní zdroje, jedním z nich je laskavost sám k sobě."

Krásná kniha, která se dá sama číst jako meditace. Mnoho praktických tipů, ale ještě více zkušeností a vyčerpávající seznam vědeckých prací k mindfulness.

IŠ
18.09.2019 3 z 5

S komentářem této knihy jsem si dala na čas. Chtěla jsem si udělat srovnání s dalšími dvěma knihami na podobné téma. (https://www.databazeknih.cz/knihy/umeni-zit-stastne-buddhova-abhidhamma-v-praxi-meditace-a-zvladani-zivota-64845 a https://www.databazeknih.cz/knihy/vsimavost-260586) a se vším respektem k autorovi musím za sebe napsat, že právě tato kniha mě oslovila nejméně. Zinnovi se nedá upřít, že se mu podařil husarský kousek. Povýšil staré východní učení na vědeckou disciplínu a zdomácnil ji na akademické půdě. Co se však samotné knihy týká, je to taková písmenková polévka. V té tlusté knize je spousta písmen a spousta zajímavých informací, ale mindfulness se týká tak třetina. Autor přichází s programem MBSR a podmínkou pro jeho absolvování je dodržování určitých pravidel. Jedním z nich je povinná formální meditace 6 dní v týdnu. Prostě musíš meditovat. A i když zmiňuje neformální praxi, tak preference ve prospěch meditace na úkor jiných možností, jak rozvíjet všímavost, je zřejmá. Velmi mě zaujal popis šestihodinového workshopu, který realizoval. Účastnilo se ho přes sto lidí. Upřímně mě to vyděsilo. Vůbec si neumím představit, že bych se něčeho podobného v takovém počtu účastníků zúčastnila. Ale možná je to tím, že mi tam chybí ta má představa duchovního obsahu. Zinn představuje mindfulness jako prostředek k dosažení vyšší kvality života a lepšího zdravotního stavu. A jestli si zde kdokoli v knize najde cokoli, co mu udělá dobře, je to dobře.

anansie
09.06.2019 5 z 5

Kniha o mindfullness, o vědomé pozornosti, kterou lze uplatnit jako životní styl nebo jen zařadit do života jako způsob relaxace, meditace, léčby bolesti a zpracování emocí. Jde o to si všímat svých tělesných pocitů, myšlenek, pozorovat to, nehodnotit a nechat zase odejít. Je to neustálý proces, díky kterému člověk dojde naprostému zklidnění, zpomalení a přijetí sebe sama a života takový, jaký je v daný okamžik teď a tady.

adorjas
03.12.2018 5 z 5

Zaujímavá kniha, úplne som z nej očakávala svojpomocnú príručku, ktorá v konečnom dôsledku nič nepovie, žiadnu radu do života a podobne. Veď aj tak začala, popisom cvičenia, ku ktorým neexistuje ani česká/slovenská ekvivalent v podobe náučných videí ohľadom relaxačných cvičení. Ale nevadí! Síce autor, často popisuje životné príbehy svojich žiakov, ktorí často zvládli svoje prežívanie ochorenia len kvôli meditáciám, ale kniha predsa predala svoju hlavnú myšlienku- t.j. o spomalení, o vedomom prežívaní okamihov, o užívaní času, o prijatí seba samého. A to autor vykreslil láskavo a s citom. Ku konci sa mi páčili kapitoly, kde autor popisuje vzťah ľudstva k jedli, k stresu, k ekologickým zmenám, k technológiám- bolo fajn vedieť, že nerozmýšľam takto len sama.

Hella
25.07.2018 3 z 5

Byla jsem na knihu přespříliš natěšená a to se mi zřejmě vymstilo, resp. možná nejsem vhodný cílový čtenář, neb nejsem trpělivá ani klidná. Nebo mě zklamalo líčení meditací jako víceméně jediného prostředku k nalezení větší harmonie života. Nicméně klíčová myšlenka knihy - uvědomění si každého právě prožívaného okamžiku - je úžasná a absolutně dokonalá. Jen .... lidé dokonalí nejsou, a tak až tak moc nedokážu uvěřit těm vesměs radostným příběhům zmíněných klientů.