Život na dvoře Karla IV.

Život na dvoře Karla IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73611/bmid_zivot-na-dvore-karla-iv-URq-73611.jpg 5 19 4

Obraz základních funkcí českého panovnického dvora ve vrcholném středověku a ojedinělý pohled na život osobnosti, jakou byl Karel IV. Kniha seznamuje čtenáře s každodenním životem na panovnickém dvoře a také s průběhem rozličných slavností, holdů nebo zahraničních cest. Dočteme se zde o postupu panovníka při výběru jeho nejbližších spolupracovníků, není opomenut způsob výchovy jeho potomků. Je zde vysvětleno, jakým způsobem jsou vnější atributy královské moci odraženy v dvorském umění.... celý text

Přidat komentář

knihomolka27
28.03.2023 5 z 5

Baví mě číst knížky, díky kterým se zas naučím něco nového o starých, známých věcech nebo osobnostech. A taky mě baví se na dějiny koukat víc z komplexního hlediska, ne jen z pohledu osobností, vítězů válek ... ale prostě řešit i to, jak se žilo v té době normlálním lidem, jak vypadal takový každodenní život v tom či onom století. Myslím, že na tohle se celkem zapomíná, ale někdy jsou právě i ty nejobyčejnější věci, ty nejvíc zajímavé.

JulianaH.
17.03.2020 5 z 5

Stručná a lehce čitelná knížka, která rekapituluje základní fakta o životě a vládě Karla IV. a dále se zabývá dvorskou každodenností. Pamatuji si, že se tu řeší i Karlova sídla a jejich vybavení.

Bohužel jsem „Život" četla v krajní časové tísni před zkouškou a nestíhala jsem si ani dělat výpisky. Proto s ním mám spojené hlavně přesvědčení, že méně je někdy více a že by vysokoškolským studentům prospělo, kdyby měli více času na méně předepsaných knih. Chudák pan Kavka by si zasloužil větší pozornost a chuť do čtení nezkalenou stresem.


LukyK
21.10.2018 5 z 5

Už je to dlouho, ale pamatuju si, že se to moc dobře čte a že je to spíše populárně naučná kniha, ale skvěle přibližující dobu KIV.

Nikolča
16.04.2016 4 z 5

Moc pěkná kniha. Podrobně přibližuje život dvora za doby Karla IV. Jak to bylo s výchovou princů, jak to vypadalo při králových cestách nebo při korunovacích. Psáno pěkně, čtivě.