Čtyři ženy Karla IV.

Čtyři ženy Karla IV. https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/39143/bmid_ctyri-zeny-karla-iv-8XL-39143.jpg 4 22 5

Královské sňatky. Práce renomovaného historika. Příběh, v němž vystupují manželky, matky, královny i císařovny, je zároveň příběhem Karla IV. jako manžela a otce, ale zároveň i vladaře. Vždyť od tohoto vladařského poslání se odvíjela volba jeho žen i osudy jeho dcer a synů. Teprve v tomto propojení získává ženský svět, který Karla IV. obklopoval, své dějinné ocenění. Jako v zrcadle se v rodinném životě Karlově i životě jeho žen a dětí odrážejí pohnuté chvíle nejen české, ale i evropské historie.... celý text

Přidat komentář

TheMelorry
15.10.2021 4 z 5

Od knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Tedy životní příběh panovníka Karla IV. a jeho jednotlivých manželek. Je pravda, že informací o manželkách mohlo být víc, otázkou je, jestli vůbec podrobnější informace existují... Každopádně jsem se dozvěděla mnoho nového z Karlova života i politické situace dané doby. Autor píše opravdu skvěle, čtivě a způsob, kterým předkládá hisotrické události, mi vyloženě sedl.

Damonka12
01.05.2021

Celkem zajímavě podané, ale spíše o Karlovi a politice než o jeho ženách a manželství.


Ronnie68
21.06.2018 5 z 5

Zajímavá kniha, dočetla jsem se i něco, co jsem nevěděla...

Kuny27
10.12.2017 3 z 5

Jedná se spíše o sňatkovou politiku Lucemburků 14. století. O Karlových ženách se toho mnoho nedozvíme.

Hanichka
16.05.2013 4 z 5

Nemůžu tvrdit, že kniha by nebyla kvalitní nebo že by se špatně četla. Problém je v tom, že nesplňuje to, co slibuje název. Ženám Karla IV. se věnuje velmi okrajově - celá kniha je v podstatě jen o Karlovi a jeho vládě, hlavně cestách po světe (za různým účelem). Tyhle cesty jsou rozdělené na kapitoly pojmenované po manželkách Karla, ale příliš zmínek tam o nich není - jenom, že třeba cestovaly s králem/císařem, že byly korunovány, že porodily. A na konci kapitoly je krátký odstavec o vztahu Karla s tou ženou + co o ní všechno (ne)víme.
A ještě jedna věc/varování - může se stát, že se budete občas trochu ztrácet v záplavě jmen.

+ Knížka je plná zajímavých a podrobných informací, o Karlovi IV. a době se toho dozvíte opravdu hodně (i například podrobný popis korunovací nebo informace o věnech).
- Pokud si chcete přečíst něco o manželkách Karla IV., budete pravděpodobně zklamaní. Kniha se jim příliš nevěnuje.