Zítra přijde Olah

Zítra přijde Olah https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518866/bmid_zitra-prijde-olah-eZk-518866.jpg 4 79 29

Bylo nás pět za časů normalizace – tak by se dal charakterizovat tragikomický román ze šumavského pohraničí, líčený očima Michala Zídka, žáka 7. C vimperské Základní školy československo-sovětského přátelství. On a jeho spolužáci národnostně pestrého původu – tak charakteristického pro pohraniční pásmo – prožívají svá chlapecká dobrodružství, hrají si na indiány, užívají si školních radostí a starostí. Zdobí budovatelské nástěnky, běhají při branném cvičení v plynových maskách… A tváří v tvář zákeřným praktikám soudruhů učitelů, lampasáků, šikanujících deváťáků, drsných dívek i nečekané tragické smrti jednoho z kamarádů vstupují z prostoru dětských her do prostoru dospělosti.... celý text

Přidat komentář

work
03.04.2024 1 z 5

Nejsem si jistý cílovou skupinou? Dnešním školákům to neřekne vůbec nic, lidem narozeným po roce 90 je téma rovněž vzdálené, takže nejspíš jsou cílovka vrstevníci Martina Sichingera, kteří si tím připomenou léta školy a dospívání. Ani jedno tu však moc věrohodně vykreslené není, vtipem knížka také neoplývá (ale možná si humor představuji jinak), a tak to zachraňuje normalizačně-politický podtext, za který se dávají literární ceny. Autor promine.

Terusha003
29.02.2024 4 z 5

Příběh z mě dobře známého města. Sice ani zdaleka nejsem pamětník popisovaných časů, ale jsem ráda, že jsem knížku četla. Pro lidi, kteří žili v té době a ke všemu ve Vimperku, se jedná o návrat do jejich mladých časů, do známých míst a o vzpomínku na lidi, které znali a už tady nejsou.


betička
26.02.2024 5 z 5

Silné čtení, rozhodně ne veselé dětské vzpomínky party chlapců ze Šumavy.
Další kniha u které si uvědomíte, jak se máme náramně a žijeme v relativní svobodě (alespoň v té názorové).
To nelogické vymývání mozků, buzerace před kterou není úniku, psychycký nátlak, vydírání tak mladých lidí.
Nemožnost se důstojně rozloučit se spolužákem ... tu ubohost jenom dokresluje.

Lehrerin
17.02.2024 5 z 5

Podle anotace jsem čekala trochu "odlehčenější" text. Myslím, že věta "Bylo nás 5 za časů normalizace..." je trochu zavádějící. Knížka je docela "drsná" a vzhledem k tomu, že jsem stejný ročník jako autor, jsem moc ráda, že jsem 70.léta prožila v okolí Prahy a ne na Šumavě v hraničním pásmu.
Nakonec musím ale dát 5 hvězd. Příběh mě pohltil a bavil.

stoun25
16.02.2024 5 z 5

Bomba jako Občanský průkaz nebo U útulku 5...
Plno vzpomínek na školu, všude byly ty soudružky jako přes kopírák...

Emily82
15.02.2024 4 z 5

Moc se mi to líbilo, ještě jsem čekala možná nějaké dokončení. Myslím, že by se tato kniha mohla zařadit do povinné četby - děti by si alespoň více vážily učitelů, které dnes mají.
Tyhle časy jsem nezažila, ale když jsem zmínila manželovi tu ruskou píseň, prý ji také zpívali :).

tittanie
13.02.2024

Ani nevím, kdy jsem se naučila do knihovny chodit se seznamem knih, které si chci přečíst. Takže se mi málokdy stane, že si knížku půjčím jenom tak.
A tady jsem měla dobrou ruku. Kniha se mi velice líbila, hlavně ta lehkost, kterou autor popisoval nelehkou dobu a místo. Velice mě přitahují knihy o komunismu a to, že kniha byla z pohraničí je jenom bod navíc.
Hned jsem si půjčila volně navazující knihu.

ivousekk
09.02.2024 5 z 5

Genialni! Neskutecne vtipne a soucasne silene dobou, ve ktere se to odehrava. Pohled ocima sedmaka je perfektni. A jako bonus pripomene vlastni detske vnimani sveta, ktere v dospelosti zapominame.
Zpracovani CRo fantasticke.

Fidibus
08.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Příběh party kluků, školáků v komunistické éře, která spolu s přítomností sovětských vojáků poznamenala jejich životy. Některé scény docela drsné, např. záležitosti spjaté s jejich třídním nebo osudy některých příbuzných. No, a pak se ve třídě objeví flegmatický cikán Olah, který si z toho všeho nic nedělá.
Líbily se mi přezdívky učitelů a snaha kluků vše nějak přežít. Jinak dost smutné.

NikyTaky
08.02.2024 4 z 5

Ke knize jsem se dostala v rámci čtení na pokračování ČRo, a musím říct, že bych se k ní jinak asi nedostala. O to větší překvapení prekvapení to pro mě bylo. Svižný tragikomický příběh očima kluků ze sedmé třídy, kdy už pomalu a jistě začínají v plném rozsahu chápat, do jaké doby se narodili a utvářejí si vlastní názor a svérázný přístup. Moc mě to bavilo, i když si nedokážu představit v takové době vyrůstat, z neustáleho soudruhování/soudružkování by mi upadla pusa. Určitě sáhnu po dalších knihách :)

Borek9
07.02.2024 5 z 5

Naprosto skvělé. Posloucháno jako audiokniha v ČRo. I pan Viktora super interpretoval. Možná hraje u mne kladnou roli i to, že jsme s panem spisovatelem stejný ročník a já zažíval podobné zvěrstva od režimu jen v jiných reáliích. V Ostravě...Nábory na vojenské školy. Povinné slavení komunisty vybraných událostí. Adorace Sovětského svazu...Kdyby nás neokupovali od 1968 a necpali nám sověty horem spodem, nevadily by nám ty jejich častušky jako zde předvedená :Pusť vsigdá budět sónce.....:-)

jadunka
03.02.2024 4 z 5

Narodila jsem se v devadesátkách, takže tohle pro mne bylo strašné retro. A to slovo strašné jsem použila schválně, protože je pro mne naprosto nepředstavitelné, že se věci takto ještě docela nedávno opravdu děly. :)

iceVS
03.02.2024 5 z 5

Naprosto skvělý.
Jen autorovi nezapomenu, že mi pak v hlavě pár hodin taky pořád dokola zněla ta nablblá povinná ruská písníčka :-)

Timkim
02.02.2024 3 z 5

Nijak obzvlášť mě to neoslovilo a to jsem v osmdesátkách chodil na základku. Jen do 4A. Takže perspektivnejší. Tu dobu si dobře pamatuji, ale že bych se k tomu chtěl vracet, to zrovna ne. Oddychovka dobrá, ale přišlo mi to psáno na efekt ve stylu " že si to taky tak pamatujete"? Za mě střed. 55%

Kackac77
31.01.2024 4 z 5

Audiokniha na ČRo
Z knížky na mě dýchlo moje dětství, ale teda ne v tom dobrém nostalgickém slova smyslu. Ty buzerace, ta bezmoc. Je fakt, že spoustu věcí jsme tak nevnímali, nedokázali jsme rozpoznat tu propagandu. Ale co jsem ve škole cítila byla ta bezbřehá nuda a šeď, učitel byl pán, jakkoli to byla morálně závazná osobnost. Co přesně člověk čte v knize. Úchylák se "správným" politickým zařízením ředitel školy, apod. Zajímavé čtení, měli bychom si tu dobu připomínat! Ale tak opravdově.

knihovna1
29.01.2024 5 z 5

Také jsem poslouchala ČRo Dvojka. Moc se mi líbilo. Pobavila mě vynalézavost a představivost dětí a tupost některých soudruhů. Kniha mě přenesla do totalitní ČSSR. Autor bravurně vykreslil tehdejší dobu. Přednes pana Davida Viktory neměl chybu.

666Jitka
28.01.2024 4 z 5

Jako bych se v čase přenesla na první stupeň základní školy - oslava 1.Máje, spartakiáda, předávání vysvědčení apod. - to vše v krojích. Já a moji spolužáci jsme ještě byli moc malí na to, abychom úplně chápali propagandu a to, jak je s námi manipulováno. Přesto jsem při poslechu této knihy měla pocit, jako bych byla přímo uprostřed dění tohoto trpkého příběhu, který velmi trefně vystihuje Československo v době normalizace.

Kaja1
28.01.2024 4 z 5

Humorné čtení o neveselé době. Člověk je moc rád, že se to už neděje. Dnešní děti si to už nedovedou vůbec představit a doba našeho mládí je pro ně nepochopitelná. Kluci byli boží a ty přezdívky, Martin Dzúr jako Rom:)) Poslouchala jsem jako audioknihu na ČR.

tanuki
25.01.2024 3 z 5

Základní škola ve Vimperku v době tvrdého socialismu. Třída C, ve které se schází žáci bez perspektivy, kterým povětšinou není další studium od vedení školy doporučeno. Protloukají se životem s obtížemi, nikdo se s nimi nemaže a jeden školní týden, který je v knize popsán, je nabitý událostmi, které zamíchají životy každého z nich. Poměrně syrové čtení o bezvýchodných situacích v českém pohraničí, kde je lidově demokratická armáda hysterická z každého čundráka, který si v blízkosti hranic vyrazí do šumavských lesů, kde ideologický nátlak na žáky nezná mezí a pár obyčejných věcí propašovaných ze západu má nevyčíslitelnou hodnotu.

maja2712
23.01.2024 4 z 5

Snad jsem ještě nečetla knížku, která by mi tak barvitě připomněla má školní léta osmdesátých let. Jak byly školní události tehdy samozřejmé, tak je ten pohled zpět nyní neskutečně absurdní. A ty šumavské klukoviny byly boží. Ač ta doba byla pro ty školáky hodně těžká, tak jsem se místy neskutečně bavila.