Židovský blues

Židovský blues https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261388/bmid_zidovsky-blues-2zk-261388.jpg 4 13 13

Narodil se v Praze, v deseti přišel do Německa a v sedmnácti začal studovat Němce – jejich knihy, jejich ženy, jejich chyby. Billerova autobiografická kniha vypráví jako román tragikomický příběh Žida, který se stane spisovatelem v zemi, v níž už žádní Židé žít neměli. Židovské blues je příběh o umělci jako mladém muži, který pátrá po svém místě v životě. Vypráví lehce, ironicky a poeticky o člověku, který stále dokola slýchá, že by neměl trvat na tom, že bude tím, kým je, ale nejpozději v té chvíli dá všem na vědomí, že jakmile začne psát, nikdo a nic ho nezastaví. Maxim Biller je bezesporu jedním z nejotevřenějších a nejprovokativnějších německy píšících autorů. Narodil se 1960 v Praze v rusko-židovské rodině, o deset let později emigroval s rodiči do Hamburku a dnes žije v Berlíně. Studoval literaturu na univerzitách v Hamburku a Mnichově a brzy začal publikovat v prestižních listech (Tempo, Der Spiegel, Die Zeit) kritické a ironické sloupky. Když mu v roce 1990 vyšel knižně povídkový soubor Až budu bohatý a mrtvý, zařadil se mezi respektované německy píšící prozaiky. Jeho román Esra (2003) byl na základě soudního rozhodnutí stažen z knihkupeckých pultů a zakázán. Fantastického přijetí se dočkala zejména jeho předposlední kniha Použitý Žid (Der gebrauchte Jude; česky pod názvem Židovský blues, Labyrint 2015). A velkou pozornost získala také ta poslední, novela V hlavě Bruna Schulze (Im Kopf von Bruno Schulz, 2013). V nakladatelství Labyrint česky vyšly jeho knihy Obyčejné lásky (2010) a Země otců a zrádců (2011).... celý text

Přidat komentář

boticelli
05.03.2023 3 z 5

V německé či židovské literatuře se nevyznám tolik, abych si tuto biografii patřičně užil, tudíž si myslím, že kniha zaujme jen specifické publikum.

-Pečivo-
29.01.2017 2 z 5

"Kdo chce vědět, jak se Maxim Biller stal tím, kým se stal, musi si přečíst tuto knihu." Kámen úrazu je uveden rovnou pěkně v přebalu knihy. Problém je v tom, že sem si jej přečetl až po přečtení knihy.

Maxim Biller je německej spisovatel židovského původu a židovský blues je jeho autobiografie. Více či méně. Jelikož jsem od něj před tím nic nečet, tak mě jeho osud a život zajímal asi tak jako osud Mekyho Žbirky.

Biller popisuje život žida v Německu po válce a věčné hledání sebe sama. Toto mi bylo sympatické, protože jsem se jednou ztratil v obchoďáku a dalo mi celkem práci se najít. Škoda, že nepopisuje to, jak šel s kamarádem pro pizzu na Mírák a ten se stihnul ztratit někdy mezi vchodem a východem z restaurace. To by se kniha pak velmi líbila Palimu.

Biller filozofuje o německých Židech a židovských Němcích a prokladá to historkama z jeho žurnalistické minulosti. Zajímavý jak moje historka z obchoďáku. Z čehož teda teď plyne, že mě kniha spíš otravovala než bavila.


Autorovy další knížky

Maxim Biller
německá, 1960
2021  63%Šest kufrů
2010  65%Obyčejné lásky
2000  85%Až budu bohatý a mrtvý
2011  60%Země otců a zrádců
2015  74%Židovský blues