Židovské pověsti

Židovské pověsti https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296272/bmid_zidovske-povesti-voC-296272.jpg 5 2 2

Židovské pověsti, které obsahuje kniha předkládaná čtenáři, jsou zvláště v dnešní době nekonečnou studnicí poznání, poučení a letité zkušenosti, pramenící z historie utlačovaného národa. Nejsou zde jen pověsti z prostředí pražských Židů, ale z celé Evropy v historickém kontextu minulého tisíciletí. Ilustrátor Tomáš Řízek pojal tradičně jednotlivé příběhy a vytvořil působivý celek s postavami i prostředím vyprávění.... celý text

Přidat komentář

Páájinka
06.06.2020 5 z 5

Moc hezky napsané pověsti. Líbila se mi vynalézavost některých lidí a nejvíce rabiho Löwa. Čtu hodně knih o Osvětimi, ale o obyčejném životě a pověstech moc nevím.

MonikaK
21.11.2019 5 z 5

Nádherné pověsti, které doporučují všemi deseti číst starším dětem, ale dají mnoho právě jejich rodičům. Hodnoty, kterých si židé váží nejvíce: rodina, život, statečnost a v neposlední řadě inteligence. Jednotlivé poselství každé pověsti je zajímavé, ale je úžasné číst, jak apelují na lidskou inteligenci, důvtip a vynalézavost a jak naopak upozorňují na nesmyslné biflování. Jak moc dobře chápou rozdílnost těchto dvou pojmů. A když čtete příběhy o tom, jak mladík ztratí během pogromu celou rodinu včetně své čtyřleté sestry či když čtete o tom, jak jiná postava říká, že během pogromu vždy zemřela téměř celá jeho rodina, avšak vždy zbyl jeden člen, který zachránil rod, mrazí vás. Mrazí z toho, kolik utrpení už židé zažili. Kniha výstižně popisuje, jak vznikaly záminky k jejich nenávisti a stíhání. Například proč židé v minulosti nebyli tak často nemocní. Děsivé je, kdy již předem ví, že mír je vždy dočasný a vyvolenost znamená především zodpovědnost. Rozhodně si knihu ještě jednou přečtu a budu ji číst i dětem. Děkuji za tuto knihu.