Žena v polární noci: Rok na Špicberkách

Žena v polární noci: Rok na Špicberkách https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/451706/bmid_zena-v-polarni-noci-rok-na-spicberk-clm-451706.jpg 4 235 84

„Všeho nech a přijeď za mnou!“ Právě tohle napsal své mladé ženě její manžel, který se v té době živil jako lovec kožešin na Západním Špicberku. A Christiane, vzdělaná mladá umělkyně ze zámožné rodiny, skutečně opustila klidný život u rodičů i malou dcerku a vydala se na nehostinný Sever. Příběh vznikl ve třicátých letech dvacátého století. Autorka své zážitky popisuje s neobyčejným pragmatismem a humorem, který tu a tam připomene slavnou knihu Vejce a já. Christiane, jako správná hospodyňka vybavená například sušenou petrželkou do polévky, připluje na Špicberky. Po počátečním šoku při spatření dřevěné chýše potřené dehtem, kterou jí manžel připravil spolu s mladým Norem, který dvojici pomáhá a má jim během polární noci dělat společnost, zjišťuje, že téměř jediným zdrojem potravy a vitaminů pro ně bude tulení maso. Poté co se mladé ženě podaří polidštit a zútulnit staromládeneckou domácnost, začne vnímat ohromující krásu a sílu severské přírody a oceňovat samotu poskytující možnost hluboké kontemplace. Později se dokáže nadchnout i nádherou půl roku trvající polární noci, popisuje různé zajímavé aspekty existence v severských podmínkách a životy obyvatel Špicberků a s odhodlaností sobě vlastní se přenáší přes drsné stránky života na Severu. Příjemné, vtipné čtení, psané stále živým jazykem, které poutavě zachycuje dobové reálie a v Německu se dočkalo již šestnácti vydání.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Portál
Originální název:

Eine Frau erlebt die Polarnacht , 1938


více info...

Přidat komentář

katarina4591
12.04.2024 5 z 5

posloucháno na 69° rovnoběžce, krátce potom co se polární noc začala pomalu proměňovat v polární den. nádherná kniha o tom, že i žena může mít dobrodružného ducha a dokáže se zamilovat do jednoduchého či nepohodlného života. asi záleží jak se na věc díváme. popisy krajiny, ticha, samoty a přitom intenzivního pocitu bytí součástí světa byli úžasné. vůbec jsem takové "čtení" nečekala. kdoví, třeba jednou to Barentsovo moře přepluju.

jestli se vám kniha líbila jako mě, zkuste Pastýřku od Janet White. je to z podobného soudku.

stanislava9718
18.02.2024 2 z 5

No, kniha byla napsána ve třicátých letech minulého století. Asi bylo běžné, že manžel napsal přijeď za mnou na Špicberky, nic s sebou neber. Chistiane, tedy předá svou dceru rodičům, vybaví se přeci jenom nezbytnými věcmi a jede prožít rok do ledové pustiny. Vyprávění je to pěkné, musela mít odvahu a silnou vůli, být zavřena na malém prostoru a dělit se o něj ve třech. Moc jsem uvítala, když se ve zdraví vrátila.


Carmela9
13.02.2024

Tato kniha mě zaujala, je super kniha o přežití v polárních oblastech. Doporučila bych ji každému, kdo má v oblibě dobrodružství a příběhy o přežití.

Hani77
24.01.2024 4 z 5

(SPOILER) "Jíme a od stolu se nám naskýtá ničím nerušený výhled na déšť, moře a mlhu ... Tohle je typické letní počasí na Západním Špicberku."

Pro mě naprosto nepochopitelné, že matka opustí malou dcerku a odjede na rok do pustiny, kde panuje mráz, vichřice, tma a samota. Žije rok s dvěma chlapy v malé dřevěné chatce, kde má pro sebe pokojíček 120x180 cm. Často tráví dny o samotě a ve tmě a zabavuje se zašíváním. Občas jsem se v textu ztrácela. Jsem ráda, že jsem poznala krásy Špicberků, ale myslím, že jednou stačilo.

Ka-čí
28.12.2023 2 z 5

Z této knihy jsem taková rozčarovaná....musím uznat,že v celé knize je skvěle popsané okolí i strasti země.... nicméně mi přijde,že se v knize nic moc nedělo a nemělo to ani nijak zvláštní děj.

Timkim
13.12.2023 2 z 5

Naprosto nesdilim nadšení ostatních. Jediné co je na knize dobré, je popis drsného prostředí severu.
Co mě ale naprosto iritovalo, jak její manžel kterého dlouho neviděla, zavelí přijeď a ona se vykašle na dceru a jede. Žijou tam v nějaké kůlně do které teče, smrdí to tam a spoléhají, že něco zastřelí, žijou tam jako největší špíny a jen chodí od kůlny ke kůlně. Absolutně jsem nepochopil proč tam byli, stále jen lovili a jedli tuleně, kůží moc nenasbírali. Po roce jede zpět, manžel ji opět opustí a jde pracovat na loď. Takže co si tím chtěla dokázat?

Česneksmedem
11.11.2023 5 z 5

(SPOILER) Taková je životní zkušenost. Pokud dámě navrhnu, aby si na výlet nic nevzala, znamená to nic nakonec asi pět kufrů. A tak nějak podobně začíná i tato kniha. Fakt je ten, že pokud bych měl jet na rok na Špicberky (pořád se mi tam plete Špilas), tak si rozhodně vezmu ponožky z velbloudí vlny a naše moravské léčivé kapky, protože nohy, ledviny a játra je nutné mít v teple.
K návštěvě lákají už názvy – Záliv hrůzy, Záliv nářků nebo Strašidelný záliv. A strava je tam ryze domácí – například palačinky z tulení krve.
Tato kniha má prý v Německu již šestnáct vydání. Ani se tomu moc nedivím. Je to příjemné a celkem vtipné vyprávění, které rozhodně doporučuji k přečtení. Obzvláště dnes na Martina. Venku po sněhu ani památky, ale v knize je ho dost a dost.

Márinka
05.11.2023 5 z 5

Ačkoli jsou popisované události staré bezmála devadesát let, najdete zde mnoho současného. Včetně zamyšlení nad tím, kde jsou naše hranice osobní i hranice naší civilizace/existence.

Deníkové zápisy jsou věcné, ale navzdory zmrzlým údům zde nacházíme humor a zejména, i přes všechny prožité útrapy, okouzlující popisy přírody. Myslím si, že velký podíl na čtivosti má skvělý překlad Violy Somogyiové.

mil
13.10.2023 4 z 5

Autorka popsala svůj rok v ledové pustině téměř idylicky i když život tam musí být neskutečně drsný. Nechápu, jak tam může někdo žít.

KatyM.
21.09.2023 4 z 5

Autorka popisuje svůj rok na Špicberkách, kde se vydala za svým manželem lovcem. Autorka krásně popsala drsnou přírodu i nelehký život lovců. Příjemná oddechovka.

Radimka
30.07.2023 4 z 5

Poslouchala jsem na ČRo. Příběh paní, která se rozhodne odjet za manželem na ledové Špicberky, je pro mne něco jako prožít dobrovolně noční můru. Dny, které prožívala sama v chajdě tři na tři, ze které se nedalo několik dní ani vyjít, na mne působí klaustrofobicky a vůbec si něco takového nedokážu představit. Před autorkou, která v těchto podmínkách nezešílela, smekám.

Jana512
28.07.2023 5 z 5

Moc pěkná a zajímavá kniha, která zachycuje život jednoho roku ženy v Západním Špicberku, která se vydala za svým manželem. Musela to být silná žena, kterou nezlomila ani nehostinná příroda. Ba naopak, poznala statečnost a sílu těch, kterým polární kraj učaroval a zde strávili, přes všechny těžkosti kus života.

hanka24
23.07.2023 3 z 5

Klobouk dolů, já bych tam asi nepřežila. Nicméně knížka se mi nečetla úplně dobře, popisy okouzlující, je cítit, že autorka má cit pro barvy, ale chtěla bych víc příběhů než popisů. Vždy se dotkne nějaké události a nijak ji už víc nekomentuje. Zajímalo by mě celkově víc z jejího života. Asi to ani po návratu do civilizace neměla jednoduché, možná to na severu bylo opravdu lepší.

Martule44
18.07.2023 5 z 5

Pro mě úžasná pecka, protože mám ráda výzvy a dobrodružné cesty...tohle však musel být očistec a poznání sebe sama! Obdivuhodné, že se Christiane, žena z lepší společnosti, vůbec k takové cestě odhodlala...
Palec za odvahu a palec za ten úctyhodný věk, kterého se dožila!

Irsaf
09.07.2023 3 z 5

Kniha se mi četla blbě. Nějak mi nesedl styl, nebo nevím.
Ale Christiane má můj obdiv, že to tam celý rok zvládla a vydržela.

sidonka
08.07.2023 4 z 5

Zajímavý příběh, číst v létě, o sněhové vichřici a teplotě -35°C, bylo osvěžující :-D, hlavní hrdinka za mě neuvěřitelná, zanechat doma dítě a vyrazit do těchto drsných podmínek na tak dlouhou dobu, to je pro mě nepředstavitelné a popis života na Špicberkách byl fascinující

zdenaR
07.07.2023 4 z 5

Knihu jsem poslouchala na Dvojce při žehlení - skvělé :-))

alishek
07.07.2023 4 z 5

Zajímavá knížka, ke které jsem se dostala přes Čtenářský klub, ale sama bych pp ji nesáhla. Četla se poměrně rychle, je poutavě napsaná, ale přijde mi pohled hodně romantický.

Han-nah
07.07.2023 4 z 5

Kniha vydaná už před nějakou dobou, ale život mezi ledovci v severním ledovém oceánu, arktické podnebí, ve věčném mrazu, pro mě nepředstavitelný i jen pocit. Jelikož nemám ráda krutou zimu, ale ani tropy a jsem ráda zde, kde žiji, obdivuji cestovatelské nadšence, kteří mě ve svých cestopisech obohatí o vědomosti, fotografie a hlavně jejich zážitky. A já se při čtení zasměju různým historkám . Při popisování přírody si vystačím i se svojí fantazií. Přeji jen všem těmto odvážlivcům radost ze zážitků, odvahu a přátelské lidi, kteří jim jejich cesty obohatí.

evineckY
25.06.2023 4 z 5

Někdo připodobňoval toto ke knize Vejce a já, která byla velice vtipná, moc jsem se při ní nasmála, v níž si autorka uměla dělat srandu sama ze sebe . Zato tento příběh je z dalekého, drsného severu a tam toho moc k smíchu není.
Přijde mi spíše jako cestopis, biografie faktu a dobrodružná v jednom.
Jsou v ní krásné popisy přírody, zvířat, drsný život v divočině a ledové krajině. Moc doporučuji.

Štítky knihy

životopisy, biografie humor příroda rakouská literatura cestopisy rozhlasové zpracování polární kraje zvěř kožešinová opuštění civilizace Špicberky

Autorovy knížky

Christiane Ritter
rakouská, 1897 - 2000
2020  86%Žena v polární noci: Rok na Špicberkách

Kniha Žena v polární noci: Rok na Špicberkách je v

Právě čtených4x
Přečtených285x
Čtenářské výzvě57x
Doporučených18x
Knihotéce104x
Chystám se číst160x
Chci si koupit27x
dalších seznamech3x