Zápisky obviněného

Zápisky obviněného https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315929/mid_zapisky-obvineneho-Jrc-315929.jpg 4 15 2

Diář Václava Havla 1977. Anna Freimanová, Václav Havel, Martin Palouš, Paul Wilson, Michael Žantovský a David Dušek (ed.) O existenci útržkovitých deníkových záznamů, přibližujících nejbolestivější setkání Václava Havla s represivními složkami komunistické moci, neměl dlouho nikdo ponětí. Sám Václav Havel se o nich nikde nezmiňoval a ani v rozhovorech s nejbližšími se ke své vězeňské zkušenosti příliš nevracel. K jejich objevení došlo až před necelými dvěma lety, kdy David Dušek začal pořádat pozůstalost svého dědečka Zdeňka Urbánka – překladatele, esejisty a celoživotního rádce a přítele Václava Havla. V jedné z krabic s písemnostmi nalezl diář s poznámkami, jejichž rukopis se nápadně podobal písmu Václava Havla. Svou domněnku se rozhodl zkonzultovat s Annou Freimanovou, která byla s Václavem Havlem v úzkém kontaktu již od 80. let, a fantastický objev byl na světě: nezpochybnitelně autentická výpověď obviněného ve vyšetřovací vazbě. Krátce nato Dušek oslovil další tři blízké spolupracovníky Václava Havla – filozofa Martina Palouše, kanadského překladatele Paula Wilsona a diplomata a psychologa Michaela Žantovského – s prosbou o napsání esejů, které by Havlovy zápisky, nezřídka zkratkovité, pomohly rozkrýt a ozřejmit. Právě takto vznikl koncept knihy Václav Havel: Zápisky obviněného. “Diář z jednoho z nejdramatičtějších období v Havlově životě přispívá k lepšímu chápání cíleného útoku moci na nekonformního spisovatele, jeho tehdejšího duševního rozpoložení, jeho myšlenkového i společenského okruhu a mučivého dilematu, před nějž byl postaven,” řekl spoluautor knihy, Havlův životopisec a ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský.... celý text

Přidat komentář

zanetkov77
04.09.2018 4 z 5

Zápisky obviněného jsou zajímavým vhledem do života Václava Havla během jeho prvního (čtyřměsíčního) pobytu ve vězení díky autentickým zápiskům z deníku, který si v té době vedl a především díky komentářům a analýzám Havlovi blízkých lidí, kteří se do zkoumání, přepisování a interpretaci jeho, často nečitelných nebo nesrozumitelných, poznámek pustili. Je super, že jsou zde otisknuté původní stránky tohoto diáře, no velmi mi tu chybí i nějaký přepis Havlova rukopisu, protože sama jsem si kromě několika, náhodou celkem čitelných, úseků (např. o jeho seznamu úkolů, které hodlá udělat po propuštění) dozvěděla tak akorát to, že asi rád maloval sluníčka, která se tam vyskytují celkem často. Nicméně pokud vás Havel a jeho život zajímá, tahle kniha může být zajímavým pohledem na jedno z jeho velmi náročných životních období.

GregLapatat
24.11.2016

Doprovodené studie jsou zajímavé, faksimile diáře pěkné, ale přece jen bych přivítal, kdyby připojili i přepis rukopisu.