Zámek Gripsholm

Zámek Gripsholm https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82677/zamek-gripsholm-82677.jpg 4 17 4

Subtilní, něžná i ironická próza o lásce mladé dvojice, která prožívá svou dovolenou ve švédském zámku.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Schloss Gripsholm , 1929


více info...

Přidat komentář

Taťka Hraboš
25.04.2019 4 z 5

Žádné hluboké myšlenky v tomto útlém dílku nehledejte, ale je napsáno svižně a vtipně (i když takový vztah bez mráčku, jaký je mezi hlavními hrdiny, mi připadá nereálný). To by samo o sobě nestačilo, kniha, která není založená na úvahách, musí mít děj, a ten je tu přítomen v příběhu děvčátka z jakéhosi podivného švédského dětského domova. Z poloviny je to čtení o dovolené a pro tento účel se knížka také skvěle hodí. Moci hodnotit takto, dal bych 70%.

Vera Silent
25.03.2017 5 z 5

Ocekavani, ze si prectu o nejake romanci, se nevyplnilo. Co ze zacatku vypadalo jako odpocinkova cetba o stavu svedskych luk a vuni more, se rozvinulo do napinaveho pribehu. A to vse ve chvili, kdy se na scene objevilo dite....
Na tomto pribehu zaujme prave jeho nevsedni vsednost. Mohlo by to byt vsechno autobiograficke. Anebo je to preci jen pohadka?


Palivo
21.05.2015 4 z 5

Tuto knížku jsem zakoupil v antikvariátu, protože byla strašně malá a černá, což jsou vlastnosti, které oceňuji na knížkách, ženách a rychlovarných konvicích. Navíc ji napsal Tucholsky, který si to v dospělosti hodil už z principu, protože ho štval Adolf Hitler, a to je přeci známka kvality. Až později jsem se dozvěděl, že se i přes ponurý design vlastně jedná o romantické letní čtení o páru skopčáků co jedou na dovolenou do Švédska. Přiznám se, že mě to trochu vylekalo, že tam budou nějaký plky o přírodě a květinách a tak, ale nakonec se ukázalo, že jsou mé obavy liché, protože Tucholsky všechny ty odporný věci, jako louky, přátelství a tak, podal naprosto svérázným stylem a jazykem (dolnoskopčácký plat), který snad poprvé v životě způsobil, že jsem četl optimistickou knížku a cítil se optimisticky. Tedy samozřejmě jen do momentu, kdy jsem zvedl oči od knihy a uviděl nějaký tlustý smradlavý lidi nebo seroucí psy.

růža
08.11.2012 4 z 5

Odpočinková četba. Myšlenky, které nutí k zamyšlení. Co všechno může udělat člověk, aby zachránil malého človíčka.

Autorovy další knížky

Kurt Tucholsky
německá, 1890 - 1935
1967  85%Zámek Gripsholm
1980  77%Výlet na Rheinsberg / Zámek Gripsholm
1963  0%Panoptikum
1968  100%Zámok Gripsholm

Kniha Zámek Gripsholm je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce12x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x