Zahradničení bez rytí

Zahradničení bez rytí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427088/bmid_zahradniceni-bez-ryti-dl7-427088.jpg 5 21 11

Jak jednoduše a v souladu s přírodou pěstovat, skladovat a využívat vlastní úrodu. Zahradničit bez rytí – je to vůbec možné? A proč vlastně? Autoři této knihy (a mnozí jiní) svou zahradu tímto způsobem obdělávají již celá desetiletí. Ušetří si tak spoustu času i práce a zároveň tím podporují přirozené a udržitelné fungování půdy a celého ekosystému. Spolupráce s přírodou se jim pak vrací především v podobě zdravější a úrodnější půdy, která lépe hospodaří s vodou a v níž se rostlinám dobře daří. O své bohaté zkušenosti se Charles a Stephanie dělí v této ucelené publikaci, v níž se láska k zahradničení a přírodě snoubí s praktičností a jednoduchost s hojností. Metoda bez rytí je přímočará. Nejprve odstraníme plevel nanesením mulče – pokrývky, pod níž mohou užitečné půdní organismy dál nerušeně fungovat. Když totiž půdu narušíme rytím, značnou část těchto organismů poškodíme či zcela zničíme. Půvab zahradničení bez rytí spočívá také v tom, že půda se nepotřebuje tak jako po narušení uzdravovat za pomoci plevelů, takže jejich výskyt přirozeně klesá. Mulčování vrstvou kompostu dodá půdě zároveň výživu i ochranu, záhony získají krásnou tmavou pokrývku a vaší zahradnické invenci nebude stát nic v cestě. Kniha obsahuje základní informace od založení zahrady až po úspěšnou sklizeň a skladování úrody a současně nabízí spoustu tipů a receptů na zpracování a využití zeleniny, ovoce a bylin jak přímo na zahradě, tak v kuchyni a v celé domácnosti. Takže kromě vytváření záhonů, předpěstovávání, sázení a efektivního plánování se od autorů můžeme naučit vyrábět domácí kosmetiku či přípravky proti škůdcům a také připravit leccos dobrého na zub.... celý text

Literatura naučná Zahrada
Vydáno: , Rybka Publishers
Originální název:

No Dig Organic Home & Garden , 2017


více info...

Přidat komentář

Predator3313
17.04.2024 5 z 5

Jako první bych zmínil, že opravdu celá kniha není o zahradničení bez rytí, tomuto tématu se plně věnuje asi tak pětina knihy.
Což je ale asi dobře, protože mě samotného zajímalo, co tam bude autor psát na 220 stran.
Zbytek je takový průstřel zahradničením, zavařováním apod.
Musím ale říct že výsledek je opravdu dobrý. Jak to u takových knih bývá, zkušenému zahradníkovi více méně nic nového neřekne, ale některé pasáže mi dali něco nového. Pro začátečníky je to moc dobrý kousek na čtení.

ipkkk
11.01.2024 5 z 5

Zahradničím bez rytí již déle, přesto pro mě byla tato kniha přínosem. Je v ní mnoho rad, dokonce i konkrétních receptů na různé bylinkové postřiky na škůdce, výrobu domácí kosmetiky a pár receptů, jak zužitkovat vypěstované plodiny, což mi vůbec nevadilo, naopak mě to potěšilo. Myslím, že by mnoha zahrádkářům prospělo si tuto knihu přečíst a oprostit se od činností, které na své zahradě dělají, aniž by se vlastně zamysleli nad nějakým smyslem, ale dělají je jen proto, že se to tak dělalo vždycky a nebo jim to někdo řekl (podzimní hluboké rytí, hnojení minerálními hnojivy, používání Mospilanu, roundapu apod..)


bacouch
18.10.2023 5 z 5

Jedna z nejlepších knih o zahradničení, co jsem kdy četla. Autora znám z jeho youtubových videí a velmi se mi líbí jeho přístup k přírodě. Tato kniha rozhodně nesmí uniknout nikomu, komu je blízká permakultura a ekologické zahradničení.

Kackac77
07.04.2023 4 z 5

Zajímavý nový pohled na zahradničení. Zkouším to na kousku zahrady, uvidím jak to dopadne. V knize jsou jasné, jednoduché návody.

elenai
23.03.2022 5 z 5

Díky takovým knihám mám chuť co chvíli vyběhnout na zahradu a ráchat si prsty v hlíně, studovat, co, jak a kde vysadit a radovat se z prvních jarních klíčků. Zahrada je dar a krása nesmírná a autoři vám zde předkládají mnoho užitečných rad a informací, jak s ní nakládat co nejláskyplněji, ale zároveň nejefektivněji. A o obrazovém materiálu snad ani nemá cenu mluvit, jaká je to pastva pro oči. Jak již bylo zmíněno, je třeba si některé věci přizpůsobit našemu klimatu, ale nadšený a šikovný zahradník si jistě poradí.

zelena_zabicka
28.01.2022 2 z 5

Tak tento zahradní bestseller mě spíše zklamal. Ta metoda bez rytí je výborná, sama mám na zahradě takto 3 záhony také založené, ale popisoval ji už třeba i Jaroslav Svoboda. Zde je dovedena do větších podrobností... Nutno však poznamenat, že se tomu věnuje pouze jedna kapitola z celé knihy. Většina knihy je věnovaná receptům na vaření, kosmetické přípravky, uskladňovaní,... Je to taková zahradnická všehochuť, což nemám ráda. Navíc mi vadí toto častokráte využívané propojení zahradničení + vaření (mám pocit, že ty knihy jsou takto spíše nastavované). Dosti rozpracované je tam i pěstování různých druhů zeleniny, avšak myslím, že mnohem lepší je si vzít k ruce českého autora píšícím o českých běžně pěstovaných rostlinách a kultivarech, v českém klimatu... Dobrých českých knih je také dost. Jinak vizuálně je velmi hezká - plná krásných fotek pořízených přímo autory (né fotobanky) - což velmi oceňuji.

GošaGoša
07.10.2021 5 z 5

Úžasná kniha překypující nápady a inspirací. Líbí se mi myšlenka soběstačnosti nejen jako člověka, ale i zahrady jako takové. Nicméně každá zahrada potřebuje péči. Velké množství návodů od sázení, pěstování, zpracování, přes vaření, kosmetiku až po přípravky na úklid posunují zahradničení za hranice záhonů. Povzbuzující je také absence rád typu "musíš-nesmíš". Za každým řádkem je obrovské množství zkušeností, nezdarů i úspěchů, které ani není možné vměstnat do jedné knihy. Doporučuji také sledovat autora na YouTube. Na závěr musím upozornit, autor to v knize také zdůrazňuje, že rady a návody je potřeba přizpůsobit lokalitě, kde svou zahradu máme. To platí i pro druhy a odrůdy plodin.

3nitka
08.09.2021 5 z 5

Toľko inšpirácie a užitočných rád :)
Nielen pestovanie, ale aj uskladňovanie, spracovanie úrody, recepty...
Už aj sa vrhám na tvorbu nových záhonov, kartonov mám ušetrených....

Ďakujem K. za úžasný a užitočný darček

makkuska
18.08.2020 5 z 5

Obsah knihy je mnohem širší než jeho název napovídá. Kniha popisuje vysevní dny, škůdce, semena, kompostování, přípravu a udržování záhonů, uskladňování zeleniny, semenaření a dokonce i recepty a výrobu domácí ekodrogerie. Vše se smyslem pro eko-logii bez nutných zásahů chemie a hluboké orby. Nadchla nás a už se těšíme na klidnější zimní období, kdy si ji pořádně prostudujeme.

Greenfingers
20.06.2020 5 z 5

Velmi inspirativní knížka s mnoha dobrými nápady. Člověk by si myslel, že po dvaceti letech zahradničení (z toho deseti letech "bio") ho už jen stěží dokáže něco překvapit.
A ejhle! Zdá se, že svůj názor na některé věci budu muset přehodnotit. Je pravda, že již několik let se snažím ve své zahradě omezit rytí na minimum. Tímto způsobem obdělávám pouze utuženou půdu. Jinak na ostatní plochu po sklizni zeleniny vysévám zelené hnojení, které nechám přes zimu vymrznout a na jaře pouze uklidím. Suché zbytky rostlin následně použiji jako mulč nebo přidám do kompostu.
Zaujal mě ale postup při zakládání nových záhonů původně zatravněných ploch. Zkusím proto využít nějaký z doporučovaných mulčů (nejspíše černou neprůsvitnou fólii), případně kartony, které vyjdou levněji. Předpokládám, že když bude trávník pokrytý přes zimu, na jaře by už byla plocha vhodná k sázení či výsevu. Uvidíme...

Acheron
27.02.2020 3 z 5

velice informativní,zajímavá. Dostala jsem ji jako dárek k Vánocům. Bohužel asi nejsem schopná změnit 30 let rytí a standartního zahradničení. Napsaná spíš pro jiné klimatické podmínky než sražkový stín, kde ted bydlíme. Spousta konkrétních tipů na druhy plodin, bohužel se neprodávají na českém trhu.