Z písku a popela

Z písku a popela https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/360160/bmid_z-pisku-a-popela-YBt-360160.jpg 4 246 71

Angelo a Eva spolu vyrůstali a i když se považovali za víc než jen za bratra a sestru, nebylo jim souzeno spojit své životy. Ona byla totiž židovka a on toužil být vysvěcen na kněze. Jejich cesty nakonec spojí až válka. V Němci okupované Itálii je katolická církev jediná organizace, která se odváží chránit židovské obyvatelstvo. Angelo přemlouvá Evu, aby se ukryla v jednom římském klášteře, kde ji chce chránit až do příchodu amerických vojsk. Ovšem Eva odmítá jen čekat na vlastní záchranu – všichni kolem ní se snaží přispět k vítězství spravedlnosti a ona nechce stát stranou. A tak nastoupí pod falešným jménem jako sekretářka u kapitána von Essena – muže, který udělá cokoliv, aby zbavil Itálii židů. Začíná nebezpečná hra o život i naději na spasení. Z písku a popela je strhující milostný příběh lidí, kteří museli obětovat vše, aby si zachovali lidskost a důstojnost.... celý text

Romány Válečné Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

From Sand and Ash , 2016


více info...

Přidat komentář

Nuny
28.08.2023 4 z 5

Jsem na vážkách. Ano, kniha dokáže vyvolat spoustu emocí a obsahuje několik pravd, které by dnešní lid měl vzít na vědomí, ale na druhou stranu, bylo opravdu nutné na každé stránce zmiňovat, jak moc se Eva s Angelem milují a jak spolu chtějí, ale nemůžou být...
To mě opravdu otravovalo. Dalo se to pochopit hned na začátku, proč tedy pořád to opakování.
Vyvražďování lidí za II. světové války je pořád aktuální. Ať už jsou to důvody rasové, náboženské, společenské nebo i majetnické. Nejhorší je, že tohle nikdy neskončilo. Děje se to v menší míře, ale děje se to pořád. A to poselství, které příběh naznačuje, je pro každého člověka, který je schopen v něčem takovém pokračovat.

zoew
23.08.2023 3 z 5

Dobrý námět, ale většina knížky se mi neskutečně vlekla. Až posledních cca 70 stran mělo spád. Takže za mě tak 55%


Pavlina50
25.07.2023 5 z 5

"Jsou horší věci než strach. Daleko horší je rezignace. Když se bojíš, aspoň víš, že se ti chce pořád žít".

Taková válečná variace na "Ptáky v trní".
První polovinu knihy jsem vnímala spíš neutrálně, na pět hvěziček jsem to v tu chvíli vůbec neviděla. Ale čím se příběh chýlil ke konci a dramatizoval, začal mě pohlcovat víc a víc, až jsem nebyla schopna vůbec od knihy odejít, dokud se nedostanu na poslední stránku. A to i přes tu občas přemrštěnou romantiku a spoustu klišé.
Hodně mě bavily dialogy Angela a Evy na téma "víra a Bůh", protichůdnost jejich názorů a vnímání světa, ve kterém se právě nacházeli, argumenty, které jeden druhému předkládali a snažili se o nich toho druhého přesvědčit.
Taky mi kniha zase trochu rozšířila povědomí o tom, jak válka probíhala v Itálii, židovská tématika je daleko známější z knih, které se odehrávají třeba v Polsku nebo v Čechách. To, že se v Itálii za války podařilo zachránit až 80% Židů, mě dost překvapilo a byla pro mě nová informace.

Čekala jsem, jak autorka vyřeší závěr knihy, většinou takové knihy končí tragicky aspoň pro jednu z milostné dvojice a tato zvědavost mi přidávala na rychlosti čtení. Rychlost čtení byla dále podpořena i krátkými kapitolami střídajícími se s kurzívou psanými částmi deníku hlavní hrdinky.
Směřování knihy v její poslední části už je docela jasné a konec je proto už vcelku očekávaný. Přesto jsem nakonec neváhala a dala knize plný počet.
Příběh mě totiž nakonec prostě přece jenom opravdu dostal.

"Někdy lidé možná nemají na vybranou, ale někdy si říkám, co by se stalo, kdyby si ti lidé, co nemají na vybranou, přesto vybrali. Co kdybychom si my všichni vybrali, že se toho nezúčastníme. Že se nenecháme šikanovat. Že nesáhneme po zbraních. Nebudeme pronásledovat druhé. Co by se pak stalo?"

Atara16
20.03.2023 5 z 5

Nadchl mě název knihy a pak jsem už jen čekala na konec. Začátek je trochu slabší,ale konec už se pěkně zajede a kniha určitě stojí za přečtení.

Ira13
15.03.2023 4 z 5

První polovina knihy byla slabší, stručná popisná - něco mi tam chybělo.. Druha polovina mě chytla a už nepustila..
Knih z válečnou tématikou jsem přečetla už dost, ale tahle byla úplně z jiného pohledu.. V Itálii se zachránilo 80%židů, zatímco jinde se jich těch 80% nezachranilo.. Konec trochu nepravděpodobný - i když náhody a zázraky se dějí

iška
06.03.2023 4 z 5

Vztah muže zasvěceného církvi k jakékoliv ženě je problém a tady to navíc byla Židovka. V každé době by to bylo problematické, natož ve 2. světové válce. Námět silný, literárně to, hlavně v první polovině knihy, jakoby postrádalo hloubku. A i mně vadilo množství překlepů.

Noisette73
16.10.2022 4 z 5

Bavila mě, ale myslela jsem si, že mě knížka rozerve na kusy, což se nestalo. Kvituji prostředí Itálie a popis jak to v ní za války chodilo,ten byl myslím velice zdařilý, také se autorce skvěle povedlo vystihnout rozdíly a pojetí víry židovské a křesťanské, což pro mě byl největší plus knížky.
Takového otce jako měla Eva bych chtěla také, kdo také ne.

SleepyAllDay
21.08.2022 5 z 5

Kniha mě chytla za srdce.

lidunka1
19.08.2022 4 z 5

Milostný příběh na pozadí 2.světové války v Itálii. Osobně se mě dotkl, protože jsem také jako Angelo porušila slib kvůli lásce. Sice trochu nepravděpodobný happy end, ale moc jsem si ho přála. Překlad knihy není úplně precizní a radost ze čtení kazí množství tiskových chyb.

Evaho73
29.07.2022 5 z 5

Román Z písku a popela je výnimočný a na plnej čiare si získal všetky moje sympatie.
Naozaj vzdávam hold autorke, ako sa jej podarilo skĺbiť fiktívny ľúbostný príbeh s reálnymi historickými skutočnosťami. Jej tvrdenie: „Snažila som sa zo všetkých síl reprezentovať židovské a katolícke náboženstvo a ľudí s láskou a úctou...“  je na sto percent pravdivé.
Srdcervúci príbeh zakázanej lásky medzi  židovským dievčaťom a mladým katolíckym kňazom je neotrelý  a vzhľadom na historické pozadie príbehu aj uveriteľný. Prenasledovanie talianských Židov  a ich ukrývanie členmi katolíckej cirkvi  počas 2. sv. vojny sa stál vcelku originálnym námetom pre ľúbostný príbeh Evy a Angela. Tieto dve postavy síce neboli skutočné, ale v príbehu sa stretávajú  s mnohými reálnymi postavami  a práve táto skutočnosť stavia román na vyššiu úroveň.
Osemdesiat percent talianských Židov prežilo vojnu !!! Aj toto svedčí o hrdinstve a obetavosti mnohých zainteresovaných členov katolíckej cirkvi, ktorým autorka v knihe nepriamo vzdáva hold.
Nakoniec oceňujem aj autentickosť pri popise všetkých zverstiev a iných neľudských činov, o ktorých sa naozaj nečítalo ľahko.

GaleW
07.07.2022 4 z 5

Příběhů z druhé světové války bylo napsáno bezpočet, tenhle byl pro mě výjimečný tím, že byl z Itálie a vyprávěl o tom, jakou úlohu v té nelehké době hrála katolická církev. Knížka se četla dobře, děj neváznul, o hvězdičku méně dávám za neustálé "omílání" nerozhodnosti Angela, jestli má raději Evu nebo církev.....

Barbara182
11.06.2022 4 z 5

Skvěle napsaná kniha, děj mě pohltil, i když jsem zamilovanému páru mladá židovka a katolický kněz zrovna nefandila. Autorka skvěle popsala hrůzy antisemitismu v Itálii, což není až tak obvyklé zpracování, a také hrdinství lidí, kteří se mu snažili vzdorovat (vč. katolických kněží). Moc hezký příběh, byť kvůli tématu ne úplně lehký ke čtení.

Jessybelle
01.03.2022 5 z 5

Pár knížek o válce už jsem četla, pokaždé z jiné země, většinou z pohledu těch, kterých se to asi dotklo nejvíce - Židů. Tento příběh byl také silně emotivní, možná i tím, že se týkal dvou osob z různých náboženství...
Až na, podle mě, docela uspěchaný konec, to bylo pěkné. Určitě stojí za přečtení...

niknikita
14.02.2022 3 z 5

Trochu váhám s hodnocením příběhu, který sám o sobě je lidsky hodně silný.
V podstatě jsou nejzajímavější zápisky, které si píše Eva ve formě zpovědi nebo chcete-li deníku a na ně pak naváže také Angelo.
Ale já osobně jsem měla největší problém právě s odvěkým dilematem těch mužů, kteří se neumí rozhodnout mezi láskou a celibátem. Celou dobu jsem tak trochu trpěla s hlavní hrdinkou a najednou přišel nečekaný konec...

4xbabča
16.05.2021 5 z 5

Je to první kniha od autorky Amy Harmon, kterou jsem četla a líbila se mi. Příběh převážně z období 2. světové války se odehrává hlavně v Itálii, se všemi hrůzami a krutostí války, ale také lásky katolického kněze Angela a židovské dívky Evy. Kniha je hodně smutná, plná bolesti, nenávisti k Židům, ale i odhodlání, víry a naděje ve šťastnou budoucnost.

MarciBe
13.04.2021 5 z 5

Skvěle vykreslená tíživá atmosféra Itálie těsně před válkou a za války, postupné odebírání přirozených práv židovským obyvatelům salámovou metodou, jejich tápání zda se ukrýt nebo být v ghettu s ostatními. Osudová láska Angela a Evy (Batshevy), která trvala vlastně od dětství a byla tak nějak přirozená, protože spolu vyrůstali a byli neoddělitelní, přesto si prošla vývojem, protože Eva byla Židovka a Angelo se rozhodl stát se knězem. Je pravda, že konec byl "useknutý", závěrečná část by si zasloužila větší rozpracování, ale kniha mne velice oslovila tak jak byla napsaná, svými myšlenkami, i o víře, bohu, křesťanství - není to tam nijak násilně, ale má to pro mne přidanou hodnotu.

Alena129
13.03.2021 5 z 5

Nevěděla jsem co od této knihy očekávat. Vědla jsem, že se děj odehrává za druhé světové války. Autorka zde popisuje hlavně osudy Židů. Z některých knih s tímto tématem na mě doléhá pocit smutku. Zde také umírají lidé, ale objevuje se zde lidskost a pomoc druhým. Je to silný příběh. Konec je možná trochu uspěchaný, nic to ovšem nemění na mém pocitu, že je kniha zajímavá.

iveta3689
05.03.2021 3 z 5

Válka zde slouží jen jako kulisa, do které je zasazen příběh dvou lidí. Je to příběh o přátelství a o zakázané lásce, také o naději a vytrvalosti. Milostná linka je decentně zpracovaná, nic přeslazeného. Setkání obou hrdinů na konci války bylo trochu uspěchané, jako by autorka nevěděla jak pokračovat a příběh prostě utnula.

Rosana
20.02.2021 2 z 5

Po padesati stranach knihu odkladam. Tato kniha me nechytla, ac jsem si ji koupila na zaklade anotace a hodnoceni ctenaru, prisla mi chaoticky napsana, ztracela jsem se v mnozstvi postav. A taky mi vadily pisarske chyby.

bábuška
17.02.2021 5 z 5

Velice krásná kniha. Příběh se odehrává ve Florencii a v Římě, sledujeme dvě dějové linie během druhé světové války. Pronásledování Židů žijících silně katolické zemi a pomoc při ukrývání židovských sirotků v klášterech, to vše je nám popisováno bez příkras. Řádění gestapa, ponižování a mučení zatčených, hromadné vraždy a řada dobytčích vagonů mířících na sever. Litujeme osud židovské dívky Evy a mladého katolického kněze a jejich lásky, po všechny ty roky, jejich utrpení, které však s koncem knihy končí k naší spokojenosti. Kniha je napsána na základě skutečnosti.