Stíny povstávají

Stíny povstávají https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/478897/bmid_shadows-rising-ohR-478897.jpg 3 34 9

World of WarCraft série

< 17. díl

Stíny v zemích Azerothu ještě nepovstaly, ale znamení zrady, intrik a pomsty nahlodává křehkou rovnováhu míru rozdělené země. Mnohostranný konflikt je na spadnutí. Pojítkem všeho zla je královna Smrtonoška, Sylvanas Windrunner, která je na seznamu nejhledanějších osob. Jak dlouho ještě bude unikat těm nejlepším elfským stopařům, trollím šamanům, lidským špehům Aliance i orkským válečníkům z řad Hordy? Věci se dají do pohybu, když je mladá trollí královna Talanji vystavena útoku atentátníka přímo na setkání Rady Hordy, kam je přizvána jako čestný host a budoucí spojenec. Ale kdo by čekal útok z vlastních řad? Vdovino uštknutí, odpadlická sekta, se nebojí spojit s nemrtvými vyslanci Sylvanas, aby napadli zemi Zandalar. Jenže aby uspěli, museli by sprovodit ze světa jednoho ze samotných bohů. Bude napjaté spojenectví nahlodáno a rozpadne se ve válku, nebo naopak utuží sevření proti společnému nepříteli? A jakou roli v tom sehraje dosud nezkušený mladý šaman Zekhan? Stíny povstávají jsou další mozaikou ze světa Azerothu, důmyslně stavěnou na zkouškách osudu jednotlivých postav. Ty v sobě dokážou najít v pravý čas hrdinství, ale i soucit a odpuštění, díky kterým porazí zlo stejně jako sekyra v rukou krále Thralla nebo magie Jainy Proudmoore.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Shadows Rising , 2020


více info...

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 3 z 5

WoW hrávam už veľmi dlho, cez 15 rokov a stále ma to neskutočne baví, ale tieto knižné príbehy mi väčšinou prídu priemerné. To je aj prípad tejto knihy. Je tam veľmi veľa dejových liniek, ktoré sa vyvinú niekam do stratena a vlastne sa ich koniec ani nedozvieme. Celé mi to prišlo také nekonzistentné. Striedali sa tam kapitoly z pohľadu Aliancie a Hordy, pričom tých z Hordy bolo viac, čo mne osobne radosť nerobilo, pretože ja som celým srdcom For the Alliance! Ale musím priznať, že tie kapitoly z pohľadu Aliancie tam vlastne ani nemuseli byť, pretože do príbehu v podstate nič nepriniesli. Ale rada som si prečítala o Anduinovi, Jaine, či o Shawovi, aj keď tu musím povedať, že rozmýšľanie o jeho orientácii tam bolo naozaj strašne strašne nasilu a kazilo mi to jeho dejovú líniu. Taktiež tento príbeh je taký medzičlánok pred expanziou Shadowlands a tak nejak som si myslela, že to už bude priamo z tej expanzie. Ináč sa mi to ale čítalo dobre, bavilo ma to, ten svet mám naozaj rada, aj keď príbeh mi toho veľa nedal a pravdepodobne čoskoro naňho zabudnem. Ale keď sa ku mne dostanú ďalšie knihy zo sveta WoW, tak si ich rada prečítam :).

Bublushka
24.08.2023

Mám hodně ráda svět Warcraftu a i pro to jsem neváhala s koupí této přílohy Pevnosti. Ale musím říct, že po dočtení vlastně pořádně moc nevím o čem byla. Děj byl dost pomalý, postav až moc a skoro v každé kapitole se věnovali jiné, proto mi až do půlky trvalo se v knize zorientovat. Celkově si myslím že by stačila knize polovina. Zápletka mi přišla na celý román dost plochá a kdybych neznala svět WoWka, brala bych to jen jako slabé fantasy, které neurazí ani nenadchne. Mrzelo mě, že postavy skoro jako by byly jen lidi, autorka se moc nesoustředila na to co je typické pro jednotlivé rasy a tak jsem si často až po pár stranách uvědomila co je to vlastně za postavu. Nejvíc se mi asi líbila trollí královna Talanji, škoda že to více nebylo z jejího pohledu. Další postavy mi tam přišly skoro navíc a hodně ploché. Upřímně mi přišlo jakoby to ani nebyl svět WoWka. Je ale možné, že je to tím že už vývoj posledních datadisků moc neznám. Ale bude to kniha, která mi v hlavě neuvízne. Působí to na mě spíš jako kniha která se napsala jen aby zacpala nějakou díru. Přutom jiná díla ze světa Blizzardu byla čtivá. Škoda nevyužitého potenciálu.


Malarkey
12.06.2023 2 z 5

V červnovém čísle časopisu Pevnost se v příloze objevila kniha Stíny povstávají, která vychází ze světa námi všem dobře známého WoWka. Tedy v mém případě rozhodně něco, co bych si na první dobrou určitě nepřečetl, ale nemůžu říct, že by mě kniha nezaujala.

WoWka jsem před mnoha lety sám hrál. Sice jsem se nedostal do žádné fáze, kdy bych si svůj životní osud určoval podle toho, kolik jsem za den získal EXPů, ale v rámci několika týdnů intenzivního hraní (před definitivním smazáním a záchraně dětství) jsem se do světa Hordy a Aliance dokázal dostat. Horší už to ale bylo s touto knihou.

Chápu, že lidi, kteří dětství prožili ve světě Warcraftů si v této knize najdou zalíbení. Pravda, je záslužnější činnost číst knihu, než dvacet hodin denně hrát jednu hru, za což mě tady teď asi hodně lidí vykostí. Nicméně kniha je psaná poplatná době a to jsem jí odpustit nedokázal. Nedá se ji totiž upřít určitá čtivost, ale vadily mě ty gay motivy, který jsou tu vysloveně násilně naroubované.

U podobného tématu je to vždy tenká hranice a když to někdo neumí přidat do příběhu přirozenou formou (což opravdu v dnešním Hollywoodu moc lidí neumí třeba v rámci americké filmové a seriálové produkce), tak ať to raději ani nedělá.

NemmamSlov
13.08.2022 5 z 5

"Iba hlupák si o sebe myslí, že je odborníkom na všetko. Múdry muž pozná svoje hranice a snaží sa rozširovať svoje obzory."

Som aktívny hráč Warcraftu a hral som Battle of Azeroth a momentálne hrám aj Shadowland. Vďačný som za každú knihu, ktorú Fantom Print preloží. Je mi ľúto, že sa ešte žiadna kniha nepreložila z Legionu, hlavne preto, lebo sa tam nachádza príbeh o Illidanovi.

Tento príbeh je medzičlánok medzi BoA a Shadowlands a opäť sa tu stretácame so známymi postavami, ako Jaina, Thrall, Anduin, či Talanji o ktorej sa v príbehu dozvedáme najviac. Väčšinou sa príbeh odohráva na ostrove Zuldazar, kde sa skupina trollov snaží o prevrat. Nikto o to nestojí, či už Aliancia alebo Horda. Čítanie som si užil. Je to prvý príspevok Madeleine Roux do sveta Warcraftu, tak nejaké chyby sa jej dajú odpustiť. Pre fanúšikov Warcraftu skvelé doplnkové čítanie.

d.p.
06.02.2022 3 z 5

Kniha je bohužel produktem své doby, což jí značnou část kvality ubírá. Kvituji předchozí komentáře, namísto toho, aby se více rozvinuly zajímavé dějové linky, hodí se celá zbytečná kapitola gay fantazií. Proboha proč? Ač nemám rád diskriminaci, s gayi nemám problém, lidi odsuzující homosexuály považuji za omezence a mám rád rovnost mezi všemi, tak se mi ve spojitosti s touhle knihou vybavila slova jedné lesbičky k tomu, když playboy dal na titulní stranu nějakého do ženy stylizovaného homosexuála: No já nevím, kdyby byl časopis pro lesbičky a dali by tam na úvodní stranu nějakýho chlapa, tak bych si to asi nekoupila.. Ano, proto je to tam zbytečné, proč se dělá gay romance z fantazy knihy? To přece nedává smysl.. Aspoň, že mám hit do čtenářské výzvy.

Highlander
01.10.2021 4 z 5

Musím říct, že už dávno mě hra nebaví... nějak jsem se jí přepařil... ale že mě nechali 8 let čekat na novou knihu... to jsem si snad nezasloužil.
Navíc... rovnou Shadowlands? Mně by se líbilo si přečíst i něco z datadisků jako byl třeba Legion... a klidně tři knihy na každý datadisk. Plus jedna dvě vždy navíc, co se ani na datadisky neváží.
Obzvláště proto, že o těch datadiscích vím víceméně kulový. Hrával jsem Burning Crusade, Wrath of the Lich King, malinko Cataklysm - a pak až teď, Shadowlands.

Každopádně... kniha nezklamala.
Nenudil jsem se, a i když mi to tak nepřišlo, dělo se toho dost.
Četlo se to dobře, napětí zde bylo... sice mi to přišlo trošku přímočaré, nicméně bylo fajn se do toho světa vrátit.
Ehm, tedy mimo Battlenet - zrovna nedávno jsem si zrušil automatickou platbu po té, co mi odešly asi 3 měsíční platby, aniž bych jedinkrát lognul. A bum! Najednou kniha. :) Paráda.

... doufám, že na další nebudu muset čekat 8 let.

KubaHanzelin
27.09.2021 3 z 5

Po neskutečně dlouhé získal Fantom Print zpět práva na Warcraft knihy, těšil jsem se ano, ale není to tak dobré jak si pamatuji..
Stíny povstávají je kniha, která se zaměřuje na dopady BFA a zároveň je prequelem k Shadowlands, poslednímu aktuálnímu datadisku, mi bohužel příjde neskutečně špatně načasovaná vzhledem k tomu, že FP získal po letech práva na knihy od Blizzardu a poslední kniha (nepočítaje kroniky a komiksy) co vyšla byl prequel k Warcraft filmu - Durotan. Najednou tu máme něco co je sice aktuální pokud jde o hru, ale vzniká nám tu díry mezi ostatními datadisky, díry které vyplňují starší knihy (které pokud jsem koukal správně taky má v plánu Fantom Print vydat), ale bohužel až časem, což mi příjde z hlediska posloupnosti trochu mimo..
Jinak samotný příběh neurazí, ale ani nenadchne, nové postavy mi nejsou zdaleka tak sympatické jako ty staré a mírné pokukování ohledně Shawovy orientace mi přišly v knize narvány opravdu dost na sílu a to že jeho linka mi příjde dost navíc, protože je nakonec prakticky k ničemu o tom si ani nezmiňuji:) Zároveň se ani nedozvíme co se nakonec v příběhu knihy stalo s Turalyonem a Allerie, kteří se ze začátku tváří jako jedni z hlavních postav, což mi příjde jako poměrně velká díra v ději..
No, budu se i nadále těšit na další knihy z tohoto herního universa, ale budu pro budoucnost obezřetnější před instantní koupí:)

t4rk
20.09.2021 1 z 5

Bude to skôr subjektívny názor ako objektívna recenzia kedže som zhruba v polke knihy.

Po rokoch čakania sme sa dočkali ďalšieho prírastku do warcraftu. Pre mňa ako
dlhoročného hráča wowka (2005+ ) to bolo nadšenie keďže každá warcraft kniha/komix/kronika ma svoje miesto v poličke a svet warcraftu ako takého je časť života asi u každého gamer-a .
Pri starých knihách sa človek rýchlo zžil s postavami vybudoval si k nim vzťah poznal oblasti,kuzla, hrdinov či už zo strategie alebo mmočka . Bola to valka prastarých,den draka či zrod hordy kde od prvej po poslednú stranu tie postavy boli vykreslené tak ako sa na hrdinov patrí a človek im fandil.
Aj neznalec warcraftu po ich prečitani vedel zhruba ako dana oblast/prišera vyzera
no hodnotil to bez znalosti lore ako klasicke bečko.
Tu sa dostavame po 8 rokoch konečne k novej knihe a tou je Shadow rising . Ak ste prestali hrat wowko v dobe wotlk-cata alebo snad po legione (tam aspon človek vie čo je manabomba ktoru spomina Jaina )a nesledujete pribeh ako taky (cinematicy.wowlore,..) vačšina tych postav bude skôr zbytočna pre bežneho čitatela ako prospešna .
S tym pri starych knihach problem nebol - rhonin bol magič ktory všetko pokazil
krasus drak nič tažko pochopitelne :-D

Tu sa pribeh toči v obdobi konca BFAčka začiatku Shadowlands čo nieje štastna volba kedže už bfa nebol vyherny datač takže niektore veci budu pre neznalcov wowka skôr chaos . Ďalšia z veci ktora mi kusok vadi že sa doposial pribehovo v tej knihe a to som okolo polovici nič nestalo. kapitoly sa striedaju z pohladu aliancie a hordy vždy asi po 10stranach čo je plusove ak nemate radi siahodlhe pribehy .
Z pohladu aliancie sa vlastne nič nedeje dve postavy hladaju tretiu.
Z pohladu hordy max pasaže Zekhana a Talanji. To aspon kusok zachranuje knihu kedže sa od Zekhana nečaka nič len aby sleduje situaciu :-D

Za hlavný minus považujem štyl pisania, nehovorim preklad(ten je zvladnuty super tak ako sme pri wow knihach zvyknutý) ale ta autorka fakt nevie pisať putavo .
Skôr mam pocit ako by jej blizz len podsunul tu je sylvanas ona je ta zla,toto je anduin on je ten dobrý do toho zapoj konflikt horda-aliancia viac nepotrebuješ vedieť .

Nie že by ma to nebavilo ale tam kde sa človek zžije s mladým durotanom ako
bojuju s talbukmi na draenore vznika jeho priatelstvo s orcom z druheho klanu a zachrania ich drenaji (ina kniha) tu neni potreba sa zžit s ničim . Postavy pôsobia plocho ako keď vezmete quest pozrete na mapu a idete na dane miesto než si prečitať čo sa stalo a prečo v tom queste mate zohnat to a tamto .
Takže ak niekto ma rad warcraft knihy ako pisal Knaak či Christie Golden ktore minimalne hrača držia v napati tu to nedostane.

Prirovnal by som tuto knihu k starwarsu (ep 7-8-9) . Vlastne to človek ani nechce čitať/vidieť ale pozrie si to len preto že ma k tomu dlhoročný vzťah tak ho to láka ako Gluma prsteň , vedieť čo bude dalej a kam to smeruje no každým ďalšim kuskom pribehu sa to skôr zhoršuje - hlavne keď sa beru taketo pseudoautorky (s titulom bestseller autor..) na pisanie pribehov kde ju najviac asi bavila časť Shawových G-romance s Flynnom...
Suma sumarum je to warcraft no nieje to warcraft. bez znalosti BFAčka ten pribeh nema zmysel pre kopu ludi . A zaroveň sa nič nove nedozvie čitatel čo by ho malo zaujimať .
Pokračovanie až dočitam do konca

//edit : PO dočitani knihy dokonca ten pribeh pôsobi skôr ako priemerna fanfiction než román z univerza akym je Warcraft. Skôr než s citom pisana kniha to je na rychlo zbuchaná zaležitosť od niekoho kto k warcraftu ani z rychlovlaku nepričuchol .AK čakate epicky nabitý pribeh ako je pri warcraftoch zvykom tuto knihu radšej vynechajte .
Nieje tam nič čo by obohatilo lore či pribeh ako taky . Spoiler // Posledna kapitola je prakticky zhrnuty cinematic na shadowlands .
Jedna hviezdiČka za to že warcraft ako univerzum je .. no veď viete..jednoducho super ale druhu nevidim za čo dať a to ma mrzí . Tato kniha moc neočarí ničim pri porovnani s tymi ktore vyšli doposial.

Nelíísek
18.09.2021 4 z 5

Po mega dlouhé době se Blizzard vzpamatoval a znovu dostáváme další příběh z tohoto úžasného světa v češtině.

Svět a příběh Warcraftu miluji a tuto knihu doručuji všem kteří stále mají tento svět v srdci. I když z herní stránky směřuje tento svět po hlavně do pr .. do kytek. Kniha se odehrává těsně před tím než Sylvanas roztrhla helm of domination. Děj je nacpaný k prasknutí a i když jsem se z prve bála jak to chtějí všechno narvat do jedné knihy, vše plynule navazuje na sebe a i když víte co se ve výsledku stane stránky utíkají jedna za druhou.

Nemohu se dočkat dalších knih co u nás mají vyjít ještě a doufám že to nebudou poslední. Tímto bych ještě chtěla poděkovat i nakladatelství Fantom print za překlad, jen tak dál.

Štítky knihy

WarCraft herní adaptace

Autorovy další knížky

Madeleine Roux
americká, 1985
2014  67%Asylum
2016  75%Sanctum
2017  71%Katakomby
2018  71%Dům fúrií
2021  68%Stíny povstávají

Kniha Stíny povstávají je v

Právě čtených1x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených1x
Knihotéce86x
Chystám se číst30x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x