Vzpomínky na jedno dobrodružství

Vzpomínky na jedno dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/161414/vzpominky-na-jedno-dobrodruzstvi-161414.jpg 4 99 22

Zápisky o argentinském tangu zhotovené seňorem donem Robertem Juanem Carlosem Fuljumerem y Suipacha. Jakmile jednou propadnete tangu, jste lapeni na celý život. Robert Fulghum ten pohlcující pocit zná. Aby svému osudu šel ještě více naproti, vydává se do země tangu zaslíbené: nasedá na loď, která při obeplouvání Jižní Ameriky ztroskotá, cestuje po Argentině vlakem s domorodci, je na ulici přepaden a okraden, málem přijde o život při silné vichřici, chodí na hodiny provazochodectví, s chutí jí, pije a seznamuje se, přemýšlí o argentinských dějinách, diktatuře, ekonomice, kultuře a mentalitě. Ale především: tancuje, tancuje, neustále tancuje. Tancuje i po svém návratu do Spojených států, možná tancuje i právě teď. Jak totiž říká sám autor: „Když se vědci zabývali prevencí stařecké demence a Alzheimerovy choroby, zjistili, že ze všemožných aktivit je nejpřínosnější společenský tanec. Nebezpečí mentální atrofie může být až o 76 procent nižší, pokud se dotyčný občas naučí nový tanec a pokud často tancuje. Proč? Protože při tanci se zapojují mozek, tělo a procesy hudební i emoční. Podstatou je to, že se musíte ve zlomku vteřiny rozhodovat a využívat veškeré schopnosti. Když tedy lidi říkají: ,Tango? Ve tvém věku? Nezbláznil ses?‘ tak já odpovídám: ,Nezbláznil, a ani to nemám v úmyslu.‘ Věřím v tancování. Tancovat budu až do konce svých dní.“... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Memoir of an Adventure , 2013


více info...

Přidat komentář

Čtenářka73
01.11.2023 3 z 5

Roberta Fulghuma mám moc ráda a obdivuji jeho humor i spisovatelský um. Do téhle knížky jsem se musela trochu nutit, dřívější povídky mě bavily víc, ale ani tady nechybí životní nadšení, optimismus a velký nadhled. Takhle bych si přála umět brát život :-)

JakubKo
29.07.2023 4 z 5

I když jde o ucelenou knihu popisující Fulghumovo tangové dobrodružství, forma je přesto povídková a já jsem za to vlastně moc rád. Protože to mu jde nejlíp. Některé kapitoly na sebe navazují méně, jiné více. Ale všechny jsou krásné, zajímavé, zvídavé a jako vždy v nich je ukryté nějaké to moudro. Člověk to čte a jenom ho u toho mrzí, že to nemohl zažívat s ním. A musím smeknout před jeho odvahou, udělat takové rozhodnutí a vydat se v 70ti na 3 měsíce do úplně jiné kultury... to je něco neskutečného.


KateTheBlogger
13.01.2023 4 z 5

Pokud mě někdo přesvědčuje o tom, že život důchodem opravdu nekončí, ale naopak začíná, je to Robert Fulghum. Vášnivý nadšenec do tanga, který se protančil Argentinou a o svou lásku k vášnivému tanci se podělil s námi čtenáři prostřednictvím této knihy. Zápisky z pobytu v Argentině se čtou snadno a z každého slova na vás dýchá atmosféra Jižní Ameriky.

radusak9806
10.09.2020 3 z 5

Ano mohla bych jako každý napsat, že to není to co to bývalo.
Jenže Fulghumovi úvahy nejsou komplexní prřeskakuji a tím mají velice široký záběr. Tohle je velmi úzce zaměřené na vášeň, vášeň pro vášnivé tango.
Mě těší číst si poznatky, které začali pouhým CHCI, převedeným na MŮŽU a dovedeným k DOKÁŽU. Baví mě číst, že dvě knihy poprvé vyšli v češtině a až následně v angličtině. Je to vlastně love story se vším všudy.
Už podruhé jsem si řekla: Zatím netančím ale CHCI.

LenV
17.08.2020 3 z 5

Po dlouhé době podařenější kniha od Fulghuma, který už od časů Mateřské školky a Třech přání nějak ztratil svůj šmrnc. Tady jsem se však do příběhu zasazeného do Argentiny vžila a bavila se! 70%

Valdora
14.01.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem četla po příbězích z tančírny Century, takže to bylo pro mě pokračování. Při jejím čtení jsem přímo cítila omamnou vůni dálek a dobrodružství. Zároveň je to příběh o tom, že sny si lze plnit v každém věku a že se dá protančit životem...Pro mě milé čtení, co pohladí na duši.

bruntal
30.10.2017 4 z 5

Milé, odpočinkové, Fulghumovské...

Vevericka.eva
22.03.2017 5 z 5

Prostě krásné. Lehké, oddechové, Fulghum udělá zábavu z každého tématu, a to mi tango nic neříká,...vlastně teď už možná, že jo. :-)

Nifredil
31.07.2016 4 z 5

Tohle v kombinaci s Drž mě pevně, miluj mě zlehka vás naučí o tangu tolik, že máte pocit jako by jste ho už uměli, znali a tančit jej bylo to nejsnadnější na světě. A prý, že o tangu se nemá číst - pfff! Má a může, třeba zrovna tahle kniha, která je navíc i hodně milý cestopisem zachycujícím Jižní Ameriku okem "turisty" a "tančníka" v jednom. Přečtěte si ji, stojí za to a bude se vám chtít sednout na loď, nazout boty a do Jižní Ameriky se podívat.

timelady
15.05.2016 5 z 5

A já mám možná radši Fulghuma přesně takového, jaký je v této knize a v Příbězích z tančírny Century; roztančeného, lehkého, laskavého a něžného :)

Efča59
27.04.2015 4 z 5

Trochu příběhové slabší, ale jinak klasický Fulghum..potěší, pohladí, při čtení jeho knih má člověk pocit, že svět přeci není tak špatný...

tanika
30.12.2014 2 z 5

Toto je první knížka od Roberta Fulhuma, kterou jsem měla problém dočíst do konce. Čekala jsem hlubší myšlenky, příběh... Drž mě pevně, miluj mě zlehka me oslovilo více

lazenskaveverka
21.07.2014 3 z 5

Čekala jsem víc.

Verrrunka
28.04.2014 3 z 5

No tak já vám nevím... samozřejmě, že Roberta obdivuju za to, co dělá v tak vysokém věku, ale přece nebudu nadhodnocovat kvalitu knihy jen proto, že staroušek toho zvládá víc než já :)
Teď ale vážně, bylo do čtivé, to určitě, ale nějak mi to prostě nic nedalo. Dobrý, vím jak nosit kabelku v Argentině, ale to je asi tak všechno. Byla jsem prostě zvykla od Fulghuma na hlubší myšlenky asi.

BooksLucyKing
24.03.2014 5 z 5

Takhle úžasně a poutavě popsat tango a Argentinu, to snad umí jen Fulghum :) Naprosto mě uchvátil.

Melanka
23.11.2013 4 z 5

Seňor Fuljumero si umí užívat život, dívat se kolem sebe a milovat lidi a svět. Taky to chci v sedmdesáti takhle umět! Milá a chytře napsaná knížka, jako ostatně vždycky.

janulka1310
14.10.2013 5 z 5

Asi nemůžu nikdy ohodnotit Fulghumovy knihy jinak, než pěti hvězdičkami...čtivé, milé, jemné, vtipné, hluboké, kouzelné, prostě příjemné čtení, které přivede čtenáře na spoustu zajímavých myšlenek..a nejen o tangu :)

Vlkova.kristyna
14.10.2013 5 z 5

Robert Fulghum stále překvapuje a nikdy nebude nudit. Pastor, který dokáže žít podle svých snů a přání. Úžasnééééé:)

rakytnik
08.09.2013 5 z 5

Na chvíli jsem zase mohl být hercem v divadle své vlastní hlavy. Mohl jsem se procházet po jevišti světa.
Mohl jsem cítit vertikální vyjádření horizontální touhy, které se zrodilo coby vyjádření žádostivosti, touženì, vášně, osamělosti a jakéhosi vnitřního rozporu.

Safienka
04.09.2013 5 z 5

Robert Fulghum mě prostě baví! Nemám ho dost ani po jedné knize, takže doufám, že jich vyjde ještě hodně! Tentokrát se nejedná o povídkové dílo ani o příběh, ale spíše o cestopis. Cestopis, který zavítal do Argentiny, konkrétně do Buenos Aires...Pan Fulghum aneb Robert Juan Carlos Fuljumer y Suipach, který se rozhodl naučit tango. Na tři měsíce odjíždí do cizí země, kde se učí, učí, zkoumá, nabíjí a učí. Musím říct, že tango je můj nejoblíbenější tanec a možná i proto mě tato kniha hodně oslovila. Při jejím čtení jsem měla chuť tančit, poslouchat a hlavně tam být s ním. Připisuji tedy na seznam svých přání: Navštívit Argentinu a naučit se tango! Díky této knize je mi pro začátek alespoň bližší mentalita Argentinců a vím, že když jdu do ulic, tak si mám bankovky a doklady poschovávat po těle a na vrchu nechat klamnou taštičku zavěšenou přes rameno s několika drobnými.