Vzestup a pád agentury DODO

Vzestup a pád agentury DODO https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399328/bmid_vzestup-a-pad-agentury-dodo-VTt-399328.jpg 4 116 36

Melisanda Stokesová je odbornice na starověké jazyky. Když se na chodbě univerzity náhodou sejde s Tristanem Lyonsem, jenž se zabývá vojenskou rozvědkou, netuší, že se ocitla na prahu událostí, které naruby obrátí nejen její život, ale i lidské dějiny. Mladík jí totiž navrhne cosi neuvěřitelného: aby mu pomocí překladů pečlivě tajených dávných dokumentů pomohla dokázat, že magie kdysi existovala a byla provozována. Až příchod osvícenství a moderní vědy ji oslabil a nakonec zcela zničil. Magie podle pramenů zmizela v roce 1851 – a Tristan je odhodlán nejen přijít na to, proč se tak stalo, ale pokud možno také magii vzkřísit z mrtvých a využít ji k rozvědným a vojenským účelům. Tak vznikne DODO – Detašované oddělení diachronních operací, které přijde na jeden velmi nadějný, ale také krajně znepokojující způsob využití magie, jenž může lidstvu přinést mnoho užitku, ale i mnoho škody. Román, do kterého Neal Stephenson vnesl nápaditost, intelekt a sofistikovanost a Nicole Gallandová lidskou vřelost, humor a vypravěčské nadání, oživí nejen magii, ale taky vaši víru v nemožné, která byla odjakživa na science fiction a fantasy tím největším lákadlem.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Rise and Fall of D.O.D.O. , 2017


více info...

Přidat komentář

zd0981
23.04.2024 5 z 5

Fenomenální, cestování časem netradičně a objevně. Větší rozsah mi nevadil. Dobře se čte a a je to vtipné. Poděkování autorům.
Možný spoiler:
Na rozdíl od autorů si nemyslím, že v určitých kritických okamžicích nemusí dojít k destruktivnímu střihu, za jistých okolností se může realita přesunout do nového vlákna a tím se konflikt vyřeší.

AlexandraBane
14.05.2023 5 z 5

Úžasné čtení, pro milovníka sci-fi a fantasy jako stvořené. Nebudu tvrdit, že jsem některé věci nepřeskákala (přeskákala). Většinu technických věcí a některé konverzace jsem přeskočila, protože přece jenom je to 700 stránek. Ale jinak jsem si to moc užila


Mrshodan
15.04.2023 5 z 5

Skvělé čtení. V mém případě to nešlo zhltat za pár dní. Četla jsem pomalu a užívala si myšlenky a nápady všech lidí okolo agentury DODO. Jak se píše v anotaci - pro milovníky sci-fi - dokonalé.

petr_
21.07.2022 4 z 5

Velmi zajímavé téma. Když jsem knihu začal číst, vzpoměl jsem si na film Indiana Jones archa úmluvy na scénu kdy Indiana předal archu státním úřadům a úředník jej ujistil, že se dostala ke správným odborníkům, přičemž závěrečná scéna ukazuje ten šílený sklad plný dřevěných beden. To jsem ještě netušil, že v podobném duchu je napsaná celá kniha. Okořeněná zajímavými zkratkami a přeškrtnutými poznámkami Melisandy.
Tak jak je únavný svět byrokratů, tak únavné bylo číst zprávy agentury DODO. Ačkoliv jsou různé agentury bezpečnostní, nedokážou zakrýt, že jsou to úřady a podle toho také vypadá jejich práce. Když k tomu přičteme protekci, dojdeme k tomu, že vlastní činnost provádí pouze úzký okruh lidí, který je obalen skupinou různě inteligentních šéfů a byrokratů.
A ještě něco mi příběh připoměl, knihu "Nové Pompeje", kde nová technologie oživí starpé římany, ale to by nebyli římané, aby se nesnažili ovládnout své pány a vyzrát nad nimi.
Takže si myslím, že autoři na této knize odvedli skvělou práci.

bleekemolen
19.01.2022 5 z 5

moje druhe setkani se Stephensonem. Po ultimátním Anatemu se jedná o dost jednodušší knihu, nevyžadující absolutní pozornost při čtení každého odstavce, nicméně i tak jsem dostal parádní dobrodružnou jízdu napříč staletími. Není tady vážně moc co vytknout, příběh i forma jsou tak neotřelé, že čtenář zapomene zavírat ústa otevřená údivem.

pavel.2
31.10.2021 2 z 5

Neala Stephensona mám rád - dík Diamantovému věku a Sněhu - ale tady ho moc nepoznávám. Tedy místy ano, ale tak nějak dost zřídka.

Zápletka knihy mi ovšem přišla velmi zajímavá, ale podáním to přešlo v ukrutnou nudu - asi by z toho byla skvělá povídka na maximálně 100 stran a ne román na 700, což je ale jen můj subjektivní názor... Co mi totiž nesedělo bylo zčásti podáním postav (povětšinou nezajímavé), ale především zaměření žánru: historie (asi). Fantasy je jen berličkou k větší uvěřitelnosti příběhu (uznávám, to se povedlo), ale výpravy do minulosti "okořeněné" setkáními s čarodějkami jsou prostě mimo můj zájem. A příběh směřující k lepší budoucnosti (hrdinů) nenápadným ovlivňováním minulosti a z toho (nepochopitelným způsobem) vyplývající (nebo právě spíš nevyplývající, mně to přišlo značně samoúčelné aby se příběh hnul) peripetie mi podáním prostě nevyhovoval.

Nedočteno - třeba potenciálně brilantní závěr stojí za to se k němu prokousat, ale když četba není nějak lákavá, proč se trápit?

Parwana
18.02.2021 4 z 5

Konečně jsem ji dočetla, těch skoro 700 stránek mi dalo zabrat.Některé pasáže byly vtipné, jiné méně, příběh nebyl špatný, ale bylo to strašně dlouhé, takže jsme ke konci zapomínala, co se stalo na začátku. Doprovodné materiály mi nevadily, až na dopisy od Gráinne, to byly galeje se jimi prokousat.

Radovan_R
26.11.2020 3 z 5

Docela zajímavá kniha s neotřelým námětem, nic podobného, co bych četl, mě nenapadá. Ovšem jak již psali jiní - je to strašlivě dlouhé a třetí a čtvrtá část je hrozně suchopárná. Prokousávat se různými zápisy z akcí, výpisy komunikace a byrokratickými pravidly, to mě prostě nebavilo. I když něco bylo vtipné, hlavně ty nezapamatovatelné zkratky - ty by mě zajímaly v originále, jestli jsou taky tak legrační.
Závěr opět má odpich, takže celkový dojem je příznivý. Vzhledem k délce a nudným částem ovšem víc jak 3 hvězdy dát nemohu.

józi.odkudkam
10.07.2020 5 z 5

Stephensonovi historie slušela a sluší; ať už šlo o batolení počítacích mašin minovými poli šifer informační války Kryptonomikonu, rozfoukání jiskry scholastického sporu o univerzálie v klášterních kulisách Anatému...nebo vzdání pocty, a to mi nikdo nevymluví, Jitru kouzelníků dua Pouwels-Bergier zmapováním fiktivní historie časo-výsadkářské agentury DODO.
A to pocty, která, strhávajíc za náležitého řinčení ubrus i s celou bohatě prostřenou tabulí, poťouchle škobrtá, jen aby z pádu přešla plynulým parakotoulem ve vyseknutí poklony, za jejíž exekuci by se nemusel stydět ani Mrakoplaš na audienci u svého tvůrce (z nějakého důvodu tu páně Pratchettovu klackovitou poťouchlost cítím: „ skutečnost, jestli projekt podléhá, nebo nepodléhá přísnému utajení, podléhá přísnému utajení“..... OPPRUZ - Oficiální pravidla pro racionální ustanovování zkratek...); právě dík svojskému humoru a kupodivu neodpudivě fungujícímu náboji mezi oběma hlavními protagonisty (kteréžto má patrně na svědomí spoluautorka Nicole Gallandová) a současně i mírnému odklonu od Stephensonovy hloubavé vážnosti, jde možná o „jeho“ nejpřístupnější dílo. Nebo jde spíš o její dílo, podepřené Stephensonovou hloubavostí?; ostatně, celý příběh je vyprávěn z ženského úhlu pohledu, takříkajíc po přeslici.
Buď jak buď, kdo hledá podnětnou zábavu (mě hecla si konečně udělat „pořádek v kvantech“ - neznalost však požitku z knihy nijak neubírá), jež jen coby zdobný vějíř nezakrývá zívající prázdno, DODem neprohloupí.
.
Malý exkurz do hájemství kvantové říše s fyzikálně-romantickou pointou najdete v recenzi.
.
Tak, a příště už si raděj vědomě naordinuju nějaký brak...přece nejde všechno pětkovat, ne? No, a jelikož jsem po zhltnutí téhle macaté, důsledně promyšlené (technický minispoiler; užití kvantové interpretace „mnoha světů“, resp. vedle sebe se „né tak docela“ odděleně košatících vesmírů, umožňuje jakýkoli potenciální časový paradox snadno odkázat do patřičných mezí) koláže deníků, @mailů, úředního šimlu a naturalistických výletů do minulosti s chutí oblíznul všech pět prstů, tak nemůžu jinak ani teď.
5 pohodových, oddechových *****

jaroiva
07.07.2020 4 z 5

Dostalo se mi úplně něčeho jiného, než jsem čekala. Očekávala jsem něco na způsob Stopařova průvodce a ono to zezačátku vypadalo spíš trochu na Cizinku, ale pak se to zhruba v půlce zvrtlo do nějakých intrik a špionážní detektivky, což mě trochu přestalo bavit. Zpěvy walmartské jsem nevydržela a celé přeskočila (resp. extrarychločtením přejela očima, jestli mi něco nebrnkne do oka, že by mohlo být podstatné... nebrnklo).
Ale poslední kus už zase byl zajímavý, takže nakonec zvrátil mé zamýšlené průměrné hodnocení víc do pozitivna.

Nejlepší hláška, kterou asi zařadím do slovníku jako ideální odpověď na cokoli: "Podléhá utajení."

MichalPuchovsky
09.05.2020 5 z 5

Parádna kniha. Neoriginálny námet časovej špionážnej agentúry je spracovaný s málo videnou ľahkosťou, vtipom a šarmom. Knihu ocenia hlavne ľudia ľúbiaci dejiny.

linhi22
03.05.2020 2 z 5

Originální, zajímavě zpracované, většinou i čtivé, ALE... místy tak natahované a repetitivní, že kdyby kniha měla o 150–200 stran míň, nejspíš by to ničemu neuškodilo. A v poslední části zařazené "Zpěvy walmartské" byly tak moc nudné, zbytečné a rádoby fascinující a "literární", že jsem zcela bez výčitek poprvé v životě přeskakoval několikastránkové pasáže textu.

Awča
20.04.2020 4 z 5

Začetla jsem se okamžitě, hltala jsem stránky a neskutečně mě to bavilo. Pak přišla chvilka vystřízlivění, takové ty romaticko-erotické pasáže mě moc neba, to jsem vzala rychločtením, pak přišla i kocovina, protože těch mailů, zkratek, nařízení a úředničtiny bylo ještě víc než při práci v nadnárodní korporaci.
Těšila jsem se, až se to zase rozjede a celé se to završí.
Což o to, na závěr se to rozjelo, ale završení asi až v dalším díle. Což mě mírně rozladilo.
Nicméně kniha stojí za to, zajímavé téma, které je důmyslně rozpracované.

postoran-CZ
10.04.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Taková dost houpačka. Prvních cca 50 stran super úvod. Pak úpadek, který mi přišel spíš jako nějaká vata. Následně zase dobrá pasáž návratů do minulosti, aby se to opět utopilo v opakujících se a předvídatelných situacích. Naopak posledních sto až stopadesát stran zase dobrý.
Trošku jsem měl strach z toho neustálého střídání popisů v příběhu (zápis z deníků, emaily, dopisy, atd.), ale nakonec to bylo naopak oživením knihy a více mne to vtáhlo do děje.
Sumasumárum není to špatná kniha. To určitě ne. Jen by to možná mohlo být stáhnuto na cca 500 stran (a pořád by to neztratilo nic z příběhu a čtivosti).

--- VAROVÁNÍ: SPOILER ---
Osobně jsem byl zvědavý, jak se autoři vypořádají s kauzalitou v rámci cetování v čase. A dá se říci, že se jim to víceméně povedlo až na jednu věc, která je vlastně tím tahounem druhé části knihy (a hlavním vyústěním příběhu) - pokud by se Gráinne podařilo zamezit vědeckémnu pokroku, tak by nejspíše nedošlo ani k vytvoření ODD, a tedy ani Gráinne by nemohla být Vyslána dopředu, aby tomu zabránila. Tudíž by k tomu pokroku došlo, ale to by zase znamenalo, že Gráinne se může dostat do přítomnosti... Ale co. Je to přece Sci-Fi. :)

lazarus
26.03.2020 5 z 5

Předlouhé čekání na další dílko od pana Stephensona je zaplaťpánbůh u konce. V prvé řadě musím vyzdvihnout výtečné černobílé zpracování - díky Argo. Podobný styl se k panu mistru hodí mnohem lépe, než dříve vydané Seveneves, nebo Anathém. Ty dvě bichle totiž vypadaly trošku lacině. Nemluvím raději o zpackaném provedení Anathemu co se týče obrázků. Tam by nakladatelství zasloužilo pár facek. Dodnes nechápu jak mohla knížka projít kontrolou a být vydána v tom stavu, jakém byla.
Ale zpět k DODOvi. Dostal jsem zábavný výlet do fiktivní historie jež je prodchnua magií velice promyšleným způsobem. Není nutno vykecat děj, beztak to už přede mnou někdo udělal a osobně to nesnáším dokud nemám záležitost přečtenou. Komu se líbila Kniha posledního soudu tomu se DODO bude líbit mnohem víc. Nu, a komu se nelíbila? Tomu se bude Stephensonův počin líbit rozhodně. Tam kde se Willisová plácala od nesmyslu k nesmyslu a honila si ego nad rádoby realistickým středověkem, tam se duo Stephenson-Galland lehce a nadmíru vtipně zhostilo přesunů v čase a následnými důsledky činů postav.

laepus
21.03.2020 4 z 5

Tak pekelně dlouhý úvod (dvě třetiny knihy, asi 450 stran) jsem snad ještě nezažil. Ne, že by se tam nic nedělo, to v žádném případě - ale bylo to asi jako Rocky - trénuješ, trénuješ a trénuješ, akce, vtípky, nové postavy - a teprve pak se začnou dít pořádné věci. Závěr je parádní drama. A přitom samotný úplný závěr přímo vybízí k dalšímu pokračování. Docela rád bych to i viděl v nějaké verzi nákladnějšího televizního seriálu - některé herce a herečky bych si tam i rád představil...
Co se týká samotné zápletky - vyřešit cestování časem pomocí kvantovém fyziky, Schrödingera a čarodějnic - zajímavé. A jestli chce někdo hledat detailní vědecké vyřešení věcí zde uváděných, tak ať si raději přečte nějakou odbornou literaturu a ne sci-fi. Já se bavil - až mě děsí, že během pár dní jsem byl schopen přelouskat sedmisetstránkový špalíček.
Doplnění - jo a ještě na něco jsem zapomněl - výborné bylo střídání vypravěčů a vyprávěcích stylů - kronika, deník, hlášení, dopis, e-mail, píseň... příběh tak byl neustále nahlížen z nejaktuálnější možné pozice a zárověn občas dopředu naznačoval, co se stane a a na co se (ne)těšit.

IHT
02.03.2020 5 z 5

Chtel jsem si odpocinout od detektivek a thrileru a odreagovat se u neceho lehciho. Nu, ve ctecce neslo poznat, jak dlouha kniha je :)
Pribeh je brilantni, dobrodruzny, napinavy. Zaver knihy je sice ponekud rozvlekly, ale to je autorska invence reflektujici vyvoj deje (nechci napovidat :)). Forma ruznych typu zapisu je nekdy mirne rusiva, ale urcite neotrela, zajimava a efektne promyslena.
Autora jsem znal z jeho knihy SNIH a smekam, jake zmeny zanru je schopen :) Mate-li radi "trochu jinou fantasy", agentura DODO se Vam urcite bude libit. Pevne doufam, ze se dockame pokracovani ;)

Stepka1989
14.02.2020 3 z 5

Trvalo mi skoro 150 stran nez jsem se zacetla a zhruba od 3/4 knihy dej a spad opet trosku pokulhaval. I popisy UDO, CCM a MUoN a celkove internich komilunikaci a hlaseni mi prislo obcas rusive, ale to je jen muj subjektivni nazor. Celkem dobra odpocinkovka, ale pokracovani si uz asi nekoupim..

Patapuf
12.12.2019 4 z 5

Po této knížce sem sáhl, jelikož už sem měl co dočinění s autorem této knihy a to Kryptonomikonem..... Pokud to porovnám, tak je to slabší co se týče počtu stránek a řekl bych že zábavnější.... jelikož je to moje druhá zkušenost, nepřekvapila mě ani výšší učast odborných názvosloví... je to prostě jeho styl zřejmě.... když to zvládnete dočíst až do konce, tak zjistíte že to není až tak špatné čtení a postupem času je to čím dál tím víc zabavnější a celkem i vtipnější... Získáte ucelenější pohled na to, že jakýkoliv dobrý nápad, pokud se do toho vrazí dostatek byrokracie nemůže dopadnout dobře přesně podle hesla: Mysleli jsme to dobře, dopadlo to jako vždycky...

shootingstar
11.12.2019 5 z 5

Prosím seriál. A prosím pohledného herce pro roli Tristana.