Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka

Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/306403/mid_vytrvalost-pozoruhodny-zivot-a-doba-zBF-306403.jpg 4 44 15

Tato kniha je první zahraniční biografií, která dokumentuje nevšední vzestup, pád a rehabilitaci muže, který byl prohlášen za „největšího běžce všech dob". Je to také příběh zlatého věku sportu, který se odehrával na pozadí paranoidních ohavností studené války. Z londýnské olympiády v roce 1948 do českých vězeňských lágrů, toto je trýznivý a současně povznášející příběh o přežití. Zatímco Zátopek stoupal k vrcholu své světové slávy, jeho bývalého trenéra zatkli a mučili. Jejich rozdílné cesty odhalují, jak nevypočitatelná je sláva, aby se v čase, kdy se Zátopkův svět zhroutil, opět zkřížily. Jediné, co oběma mužům zbývalo, je vydržet a zůstat pevný.... celý text

Literatura faktu Biografie a memoáry Sport
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Endurance: The Extraordinary Life and Times of Emil Zátopek , 2016


více info...

Přidat komentář

david9422
26.03.2024 5 z 5

Knihu jsem nečetl, ale audioCD máme už několik týdnů v autě a posloucháme napjatě s celou rodinou každý den ráno při cestě do práce. Je to plné tolika historických faktů, že jen často tajíme dech. Smějeme se pasážím, kdy je Zátopek tím správným provokatérem, a to jak v období svého běžeckého zrání v předválečném období, tak v krutém období okupace v roce 1968. Tohle je ale až v závěru. Václav Neužil si tohle čtení nesmírně užívá - stejně jako svou filmovou roli, řekl bych odvážně - , a proto je to nesmírně chytlavé a dramatické. Možná, že právě přeložené řádky budou suché a náročné na vstřebání, ale audioposlech zajímavých způsobem podaný může mít úplně jiný efekt. Na informace je tohle vyprávění velmi bohaté. Není to tak jen o Zátopkovi, ale i o sportovní atmosféře doby, o jeho konkurentech. A o politice, která provázela jeho osudy velice úzce. Jedna z nejzajímavějších audioknih, co jsem zatím slyšel. A znovu svádí si pustit výjimečný film o Zátopkovi, který patří k nejlepším životopisným filmům v české kinematografii v novém tisíciletí.

Lejlajane
04.11.2021 2 z 5

Nejdřív plusy: zajímavá kniha, téma i doba, o které se ve škole prostě neučí...
Mínusy: obrovské minus za překlad, korekturu, jako by některé pasáže přeložil Google překladač. I z toho důvodu některé pasáže jsou přeloženy chybně a dávají čtenáři špatné informace... Celkově ale doporučuji


Evina.Cetba
02.11.2021 1 z 5

Způsob vyprávění mi příliš nesedl. Zvláštní zpracování, takové chaotické, skákání z tématu do tématu, z času do času, z postav do postav, řekla bych že zde byly i některé nepřesnosti a domněnky, no, za mě tedy ne, taková podivná motanice o české osobnosti viděné očima cizince. Emila Zátopka mám přitom v oblibě. A jen tak na okraj film, který šel o našem nejúspěšnějším běžci nedávno do kin, se mi líbil naopak dost, sice docela obyčejné vyprávění, ale určitě zábavnější a přehlednější.
Kniha nedočtena.

legonka
30.01.2021 2 z 5

Tak tato kniha mě zklamala.Čekala jsem příběh psaný formou beletrie,ale je to spíš literatura faktu.Velmi podrobně jsou rozepsány jednotlivé průběhy Zátopkových závodů.Měla jsem problém se zorientovat v odstavcích psaných autorem jakože z přítomnosti, pak je náhle skok do minulosti, do toho je čtenář zahrnutý neustálým množstvím čísel. Občas proběhne nějaká zajímavost ze vztahu s Danou Zátopkovou, trošku nás to vtáhne do politické nálady té doby,ale celkově pro mne osobně velice nudný text.Nicméně jsem to nevzdala a knihu dočetla.

soupik2012
03.08.2020 4 z 5

Jsem ráda, že jsem se seznámila s pohledem na Emila Zátopka očima britského novináře, spisovatele. Ale kniha jako taková mě spíš zklamala. Spíš než o biografii se jedná o průběhy jednotlivých závodů, s účastí různých, především potom britských sportovců. V knize je několik zajímavých útržků ze života tehdejších sportovců, ale je to všechno sepsáno příliš povrchně. Předností knihy je, že nám dokáže přiblížit atmosféru závodů a akcí z tehdejší doby. Hodně mě zaujalo a zároveň také překvapilo, jak zle se nahlíželo na každého kdo za své sportování přijal jakoukoliv formu odměny. Co si z knihy nejvíc odnáším je další prohloubená nenávist ke všem komunistům. Audioknihu čte Václav Neužil a jeho přednes se k této spíše reportážní knize hodil.

klara1550
09.05.2020 3 z 5

Knížka se mi moc nelíbila. Čekala jsem beletristické zpracování (moje chyba). Někdy jsem se ztrácela. Působilo to na mě, že příběh Haluzy byl přidán na efekt a na "ždímnutí" emocí - ale nějak mi nezaklapnul dohromady se zbytkem knihy. Naopak příběhy Zátopkových soupeřů byly zajímavé a dodávající kontext.

Hodně mi vadily některé kousky a formulace, které podle mě do "dokumentující" knihy nepatří. Například o jednom běžci autor píše "I nadále nebyl nikdy šťastnější, než když hovořil o Emilovi, a tak to taky zůstalo...." - To se mi zdá jako naprostá blbost. Pardon, ale v životě jsem neviděla nikoho, kdo je nejšťastnější, když mluví o někom cizím, koho potkal párkrát v životě... No a takových seků připisování pocitů a výroků, které tam byly na efekt, ale vlastně nesmyslné, bylo podle mě víc.

Co oceňuju je, že autor byl schopen popsat napínavě závody, u kterých bych asi usnula, kdybych se na ně měla dívat... Zároveň jsem to dočetla, takže to zase tak strašný být taky nemohlo.

gallovl
05.06.2019 3 z 5

Hodně jsem se ztrácela jak ve jménech tak v čase.

katka-kacav3318
07.05.2019 5 z 5

Ťopek je můj absolutně nejoblíbenější sportovec. Strašně moc ho obdivuju. Knihu jsem si velice užila a dodala pár informací, které jsem o Emilovi netušila.

maze
09.02.2019 5 z 5

Skvělá kniha, moc doporučuju! Příběh Emila Zátopka, o jeho počátích, nejslavnějším období na olympiádě v Helsinkách i krutém pádu po roce 1968. Není to kniha jen o Zátopkovi, ale o celé sportovní generaci běžců, soupeřů a Zátopkových přátel. A taky o hnusné politické situaci té doby, hrůzách, které se staly jemu i jeho přátelům. Strhující osudy, emotivní, skvěle sepsáno. Pardon, zrovna jsem to dočetl, tak i můj komentář je odpovídajícícm způsobem emotivní :-)

Honza89
06.10.2018 4 z 5

Úspěchům Emila Zátopka jsem dřív nevěnoval větší pozornost vzhledem k tomu, že se udály několik generací přede mnou. Nezamýšlel jsem se tedy ani nad tím, že jeho život nemusela být zrovna smetánka. Vracím se k hrdinům minulosti až teď, kdy je současný sport víceméně jen byznys a člověk z něj ztrácí radost. Příběh Emila Zátopka v této knize je velice obdivuhodně zasazen v kontextu složité doby, což obzvlášť od zahraničního autora oceňuji. Člověk díky takovému pojetí procitne a vidí víc než jen zdánlivě krásnou pohádku ve třpytu zlatých medailí. Na druhou stranu, na mě bylo politiky a některých podrobnějších vyprávění možná až příliš a nedokázal jsem se do knihy úplně začíst, proto na základě čistě svého pocitu ubírám hvězdičku.

inikori
21.03.2018 4 z 5

Příběh skvělý, vyprávění trochu zmatečné.

Jack93
05.09.2017 5 z 5

Nečekal jsem, že Zátopkův příběh od Ricka Broadbenta zhltnu za pouhé tři dny. Jak píše níže Mourasek, četla se kniha jedním dechem. Samozřejmě by mohla být mnohem obsáhlejší, ale Broadbent zvolil ideální rozsah.
Podle mě je kniha ukázkou precizní novinářské práce - autor nepotřebuje příliš prostoru, aby dokázal vyjádřit vše podstatné. Proto se už po několika desítkách stránek ocitá čtenář s Emilem a Danou na olympijských hrách 1948 v Londýně. Jednotlivé Zátopkovy závody jsou popsány poutavě a barvitě a nejenže cítite, že daný závod běžíte se Zátopkem a ostatními závodníky v poli, ale máte chuť okamžitě si jít zaběhat a pokořit osobák, stejně jako se to mnohokrát povedlo našemu nejlepšímu atletovi všech dob.
Prostor navíc dostávají i Zátopkovi konkurenti, což následně vede k tomu, že se od knihy nemůžete odtrhnout, jelikož Broadbent něco naznačí a vy máte nutkání okamžitě se dozvědět, co dotyčnou postavu posléze potkalo.
Není pochyb o tom, že jde o pětihvězdičkové dílo, které by si zasloužilo mnohem více komentářů a čtenosti. I díky tomuto dílu přícházím atletice čím dál tím víc na chuť.

Mourasek
20.06.2017 5 z 5

Dočteno jedním dechem za dva pracovní dny. Lidi, kteří mají již něco načteno, se zde asi nedozví moc nového, ale líbí se mi odstup, jaký nabízí pohled zahraničního spisovatele. v zahraničí kniha ostudu určitě Emilovi neudělá. Zatím na Emilův Helsinský maraton ztrácím 27 min., tak s chutí do toho :)

Silmarien
18.05.2017 5 z 5

Som trochu zaujatá, lebo Zátopkovci boli vždy mojou obľúbenou témou. Túto knihu mám doma už dlho, ale nejako na ňu nebola nálada alebo som si ju šetrila na neskôr... ani vlastne neviem, prečo som si kúpila práve túto z viacerých o Zátopkovi. Možno ma zaujímalo, ako celú tému spracuje človek "odinakiaľ".

Je to o Zátopkovi aj nie je. Jeho život je hlavnou líniou knihy, v ktorej sa však Rick Broadbent venuje aj ostatným bežcom, ľuďom okolo nich, nezabúda na rodinné pozadie... a celým dielom sa vinie aj línia politická, ktorá týchto mužov a ženy ovplyvňovala viac ako by chceli.

Niektoré mená sú známe (Alain Mimoun, Vladimír Kuc), iné pre mňa menej (Gordon Pirie, Jim Peters, Ron Clarke). Každý z nich mal svoj príbeh, každý prežíval svoje osobné tragédie i náhle a väčšinou prchavé výstupy na vrchol.
Príbeh o prvom a jedinom Zátopkovom trénerovi (Jan Haluza) dodáva celej knihe temný nádych politiky, drobnička o Oľge Fikotovej, ktorá si mohla vziať "západniara" bola napriek dobrému koncu len potvrdením toho, aké zložité to v tých rokoch bolo. A Broadbent sa snaží cez svedkov ukázať Emilovu "politickú" úlohu počas rokov jeho slávy i osvetliť, čo sa to vlastne stalo v roku 1968.

Páčil sa mi štýl, prišiel mi rozumne vyvážený. V istých momentoch hrá na city, používa klasické obraty, inde je naopak veľmi stručný, až rázny, ale spolu to dáva veľmi čitateľný výsledok o bežcoch na dlhé trate z čias, kedy sa písala významná kapitola bežeckej histórie.

Ak vás táto téma čo len trochu zaujíma, prečítajte si to a neoľutujete. Mne po nej ostal taký trpko-sladký pocit, ale určite sa k nej ešte vrátim.

patroklos
17.01.2017 5 z 5

Naprosto skvělá. Jsem odvázaný. Konečně se mi ji podařilo manželce ukrást, tak jsem ji hned přečetl. Co mě hodně oslovilo je, že nejde jen o příběh Emila Zátopka, ale také drobné příběhy jeho soupeřů či kolegů, které jeho život prolínají.

Štítky knihy

běhání, běh Emil Zátopek, 1922-2000

Autorovy další knížky

2016  79%Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka
2013  0%Ohnivý kruh Valentino Rossi

Kniha Vytrvalost: Pozoruhodný život a doba Emila Zátopka je v

Právě čtených2x
Přečtených62x
Čtenářské výzvě12x
Doporučených3x
Knihotéce18x
Chystám se číst34x
Chci si koupit11x
dalších seznamech3x