Výlet do Portugalska

Výlet do Portugalska https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/207260/bmid_vylet-do-portugalska-0I7-207260.jpg 5 14 5

Nenechte se zmást názvem téhle knihy, protože Burianův Výlet do Portugalska aneb Poetický průvodce na cestu tam a zpátky není v žádném případě určen jen turistům plánujícím dovolenou na Pyrenejském poloostrově. Ano, pokud se do Portugalska opravdu vydáváte, určitě oceníte spoustu informací, které v turistických průvodcích obvykle nenajdete - například kam si máte zajít na nejlepší pastel de nata neboli „národní dortík portugalský“, kde se nachází nejkrásnější veřejný záchodek na světě, co je to saudade a jiné důležité věci. Ale i pokud nemáte na cestování čas, chuť nebo peníze, můžete s touto knihou absolvovat v pohodlí svého oblíbeného křesla imaginární výlet do země Jindřicha Mořeplavce a dalších slavných námořních objevitelů v doprovodu Václava Šaška z Bířkova, Jiřího Gutha-Jarkovského, Františka Listopada a mnoha jiných Čechů i Portugalců, jež Jan Burian v téhle knize nechá promlouvat - třeba o tom, jak dnes „za horama pyrenejskýma“ zvládají ekonomickou krizi nebo jestli je ještě možné slyšet v Lisabonu autentické fado. A možná se vám podaří, že i v tom křesle náhle poplyne čas podobně jako v Portugalsku, které stres neprodukuje, ten se tam prý leda dováží…... celý text

Přidat komentář

Chesterton
01.08.2023 3 z 5

"Hleďme, jak chuť svého slavného produktu popisuje Asociace výrobců portského vína v roce 1754:
'Mělo by být cítit jako tekutý oheň v žaludku, hořet jako zapálený střel- ný prach, mělo by mít odstín inkoustu, být sladké jako cukr z Brazílie, aromatické jako koření z Indie'..."

"Pěstitelé vína během staletí přenesli snad každou píď země, každý kámen někam, kde to bylo užitečnější, vytvořili terasy pro vinohrady, olivovníky, mandlovníky a vůbec - udělali z divoké kamenité krajiny nekonečnou zahradu. Kam člověk dohlédne, vidí výsledky mnohaleté pokorné lidské dřiny. "
Když jsem po návratu pokračovala ve čtení . . .přece jen je to taky trochu sebeprezentace autora :o)
3/3

J.F.
03.05.2021 5 z 5

Homo litteratus nadaný notnou schopností sebeironie nastuduje staré i novější cestopisy a pak se vydá na cestu - a to z velké části na cestu za lidmi a s lidmi. Lepší už to snad ani nemohlo být.


Stinin
20.02.2019 5 z 5

Není lepší společník na cesty do nejzápadnější evropské země, než Jan Burian v podobě své knihy. Poprvé jsem ji přečetl zkraje roku 2016, po svém druhém návratu z Portugalska a byl jsem nadšen. Když jsem se vloni chystal do Portugalska potřetí, vzpomněl jsem si na Buriana a vytáhl ho z knihovny. A ani napodruhé nezklamal a v kufru jsem ho vezl ještě jednou, jako dárek :-)

Rade
09.07.2018 5 z 5

Zprvu jako inspirace před dovolenou v Portugalsku, nicméně plně jsem si tuhle knížku vychutnala až po návratu. O portugalské mentalitě, trochu o dějinách, o atmosféře různých měst a míst a taky o vztazích i o tom, co máme s Portugalci společného a co ne…

malpet
16.02.2017 5 z 5

Příjemný cestopis, opsal jsem si několik tipů k plánované návštěvě této země.