Vše pro císaře

Vše pro císaře https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45489/vse-pro-cisare-45489.jpg 4 15 4

Děj tototo historického románu se odehrává v roce 16. př.n.l. a je barvitým příběhem mladého alexandrijského kupce, který touží uplatnit se v Římě. Hlavní hrdina, mladý řecký obchodník Hermogenes, přijíždí z rodné Alexandrie do Říma. Na každém kroku se setkává s opovržením a nedůvěrou vůči Řekům. Přijíždí za nepříjemnou záležitostí, chce vymoci dvanáct let starý dluh. Dostává se do těžké situace, jeho dlužník je sám konzul Rufus, který bezostyšně využívá svého postavení a Hermogenovi ostře vyhrožuje. Ten však trvá na svých nárocích a dožaduje se spravedlnosti i za cenu, že se sám ocitá v nebezpečí života.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Render unto caesar , 2002


více info...

Přidat komentář

Paulika419
08.10.2023 5 z 5

Hrdina tohoto románu měl štěstí v neštěstí a vše nakonec dopadlo v jeho prospěch.Ovšem realita byla, je a bude stále stejná nejde se ji vyhnout v žádné době.Lidstvo se prostě v takové podobě zrodilo.Kniha je poučná a název Vše pro císaře bych doplnila A nedostatky zameteme pod stůl.

martin č.
14.01.2020 5 z 5

Četl jsem dvě další do češtiny přeložené knížky této autorky, a protože se mi líbily, cíleně jsem sehnal i tuto třetí z Augustových časů. A dojmy z ní mám podobné, jako z předchozích dvou, to jest kladné. Žádná hluboká literatura to sice není (těsně před tím jsem louskal Asimova, který, ač jiný žánr, je myšlenkově rozhodně podnětnější), na druhé straně "Vše pro císaře" je román, co se čte velmi dobře, ba jedním dechem a historicky je velmi věrný (autorka se v reáliích starého Říma perfektně orientuje). Proto mě ten vlastně hůře uvěřitelný romantický příběh nijak nepohoršuje, a i když je od poměrně brzké doby je jasné, (SPOILER) že to musí skončit jedině happy endem, tak bych si to vlastně ani jinak nepřál. Hermogenovi prostě nešlo nefandit.


braunerova
08.02.2015 5 z 5

Tak tahle kniha mě fakt překvapila. Nejen že je to výborný historický román, ale i dílo, které nutí k zamyšlení. Co je lepší, být svobodný ve světě válek nebo být druhořadým občanem v Římské říši a užívat si Pax Romana, Augustův mír? Není to příběh o hrdinovi a vznešených ideálech, ale o obyčejném slušném člověku, o rovných a rovnějších a pojmech jako je právo, čest a odvaha. V dobách reálného socialismu byl mnohý z nás postavený před stejnou volbu jako Hermogenes - hrbit hřbet a pokojně žít v šedé zóně nebo mluvit pravdu a ohrozit sebe i své blízké.
"Vy chlapi! vykřikla znechuceně. Pořád si hrajete na nějakou čest nebo svobodu a jiný hrdinský prázdný slova! Nikdy se neohlížíte na svý rodiny, na lidi, kteří budou trpět, až budete pryč."
Autorka se drží historických faktů, nechybí doslov s odborným výkladem.

Richie1
02.10.2014 4 z 5

Překvapivě dobrý historický román z období římského císaře Augusta vypráví o neochvějné víře ve svou čest a boji o získání nelehké pohledávky.
Příběh mě skutečně zaujal a přečetl jsem ho s chutí, kterou jsem nečekal (autorku jsem neznal). Hlavní hrdina Hermogenes není žádný bojovník - je to obyčejný obchodník, původem Řek, který přicestuje do Říma vymoci pohledávku u samotného římského konzula. Přes své nízké postavení je hrdý na své římské občanství a pro svou čest se neváhá postavit i konzulovi, který ani náhodou nehodlá platit své závazky. Celá obchodní transakce se řádně zdramatizuje a mladému Hermogenovi půjde i o život.
Během děje se seznámíme s životem v mladém římském císařství, se zvyklostmi i myšlením obyvatel Říma od těch na nejspodnějším žebříčku až po skutečnou elitu národa.
Velmi doporučuji.

Štítky knihy

starověký Řím

Autorovy další knížky

Gillian Bradshaw
americká, 1956
1998  89%Maják v Alexandrii
2003  84%Kruhy v písku
2004  85%Vše pro císaře