Volání kmene

Volání kmene https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408475/bmid_volani-kmene-8xO-408475.jpg 4 8 3

„Nezdá se to, ale jedná se o knihu autobiografickou. Popisuje můj vlastní intelektuální a politický příběh, cestu vedoucí od marxismem a sartrovským existencialismem načichlého mládí až k liberalismu ve zralém věku přes přehodnocení demokracie, k němuž mi pomohly knihy spisovatelů jako Albert Camus, George Orwell nebo Arthur Koestler. K pozdějšímu liberalismu mě posunuly jisté politické zkušenosti, ale především myšlenky sedmi autorů, kterým jsou věnovány tyto stránky: Adam Smith, José Ortega y Gasset, Friedrich von Hayek, Karl Popper, Isaiah Berlin, Raymond Aron a Jean-François Revel.“ Mario Vargas Llosa... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Biografie a memoáry
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

La llamada de la tribu , 2018


více info...

Přidat komentář

soukroma
22.11.2020 4 z 5

Vcelku čtivě podané životopisy několika vybraných významných postav historie, které autora v jeho postojích formovaly, a nejspíše nejen jeho.

jezekk
25.12.2019 5 z 5

Výborné seznámení s jádrem liberalismu, představené na některých postavách, které autora ovlivnily na jeho přechodu od v mládí zastávaného marxismu právě k liberálnímu "světonázoru". Přestože se Llosa netají obdivem a uznáním k jednotlivým osobnostem, zmiňuje i některé nedostatky, chyby či slabosti v jejich myšlení a závěrech.
Text se čte velmi lehce, k čemuž jistě přispěl i překlad a redakce, byť i zde se občas vyskytne chyba (Tom Stoppard je spíš dramatik než "dramaturg", Keynes v roce 1944 nejel na "přednášku Brettona Woodse", ale na do Bretton Woods, Isaiah Berlin nezemřel v roce 1977...).
To ale nic nemění na celkovém dojmu: 5 hvězdiček


pistalka
09.07.2019 4 z 5

Jedná se o selektivní výběr Llosových oblíbených myslitelů, avšak vzhledem k tomu, že autor nezastírá snahu prezentovat ,,zahradu těch, které má rád“, není nutné výběru cokoliv vytýkat. Je to svým způsobem jakési vyznání autora, ne odborná práce. Výběr je pochopitelný a přehledně podchycuje myšlenkový vývoj Llosy od marxismu v 50. letech po liberální postoje dnes. Jednotlivé texty jsou psány čtivou formou a jsou srozumitelné i pro lidi, kteří mají ve filosofii 20. století jen mlhavý přehled.