Vlasta Burian v obrazech

Vlasta Burian v obrazech https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169304/vlasta-burian-v-obrazech-169304.JPG 3 5 1

Tato kniha není míněna jako životopis krále komiků, ale jako obrázkové připomenutí sto patnácti let, které uplynuly od jeho narození. Za zasvěcenou předmluvou teatrologa Josefa Hermana najdete fotografie a dokumenty z Burianova života, a to pracovního i soukromého.

Přidat komentář

milamarus
03.01.2020 3 z 5

Publikace shromažďující fotografie, publikace stojící na fotografiích víc než na textu, by mohla (měla) být dotaženější, propracovanější. Tím myslím, aby ony snímky, jejich pořadí mělo určitý řád. Nejlépe ten časový – pěkně od nejstaršího snímku k nemladšímu. Nikoli začít rokem 1940, pak 1932, 1938, a šup zpět do roku 1930, kdy vznikl film C. a K polní maršálek, atd.

Druhý nedostatek bych viděla ve snaze autora do souboru zařadit i větší fotografie a věnovat jim celé dvoustrany. Z kompozičního (a jistě i propagačního) hlediska se totiž Vlasta Burian jako strůjce a záchrance všeho děje nachází většinou přesně ve středu oněch snímků, a ten - ani při nejlepší vůli a maximálním otevření knihy (nechce-li ji čtenář roztrhnout na dvě poloviny) - není vidět…. Momentky jsou šitím zkrátka zdeformované, zkažené, znehodnocené, a dojem, který mají u prohlížecího vyvolat, snad ani nevyvolají. Příkladně snímek z filmu U pokladny stál (viz str. 64-65) aneb pusinkovací oživování omdlelé Adiny Mandlové. To jakoby nebylo. Na levé straně zůstane jen ze dveří prchající gremiální rada Pěna a na pravé straně bezhlavá slečna ve světlých šatech a k ní naklánějící se maminka. Dávám proto tedy jen tři hvězdičky.

Ovšem jako milovnice černobílých fotografií a filmů pro pamětníky musím autorovi za knihu poděkovat. Je to dobrá odpočívací/startovací plocha! Připomene člověku názvy několika skvělých filmů, jména jejich režisérů a jména Burianových kolegů, kteří jsou, stejně jako Vlasta Burian sám, na televizních obrazovkách vidět čím dál méně, prakticky jen během vánočního a silvestrovského televizního maratónu. A těm, kteří je ještě neznají a znát chtějí, dá vědět o jejich existenci. Z tohoto hlediska je kniha dostačující.

Desátá příčka letošní ČV obsazena.

Štítky knihy

Vlasta Burian, 1891-1962

Autorovy další knížky

Milan Wolf
česká
2006  60%Vlasta Burian v obrazech
2002  60%Český film v obrazech 1898-1945
2001  0%Československý film 1920 - 1945