Virtuální realita

Virtuální realita https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498936/bmid_virtualni-realita-Xp2-498936.jpg 4 28 12

Zachariáš skončil po těžkém úrazu ochrnutý na vozíku a rezignoval na všechny své plány a sny – už žádné koncerty s kapelou, cestování, lezení po skalách ani přihláška na vysokou. Upíná se na svou práci ve virtuální realitě, která mu umožňuje se alespoň zdánlivě znovu postavit na vlastní nohy. Tady Zachariáš může předstírat, že je jeho život zase jako dřív, užívá si pocit, že znovu chodí, a dokonce potkává Annu. Každodenní rutinu naruší smrt Zachariášova kolegy, který pracoval v utajení jako agent Útvaru pro boj s virtuálním zločinem. Detektivové potřebují někoho, kdo dokončí jeho započatou práci, a Zachariáš souhlasí…Doporučený věk 15+... celý text

Přidat komentář

Psenda31415
22.04.2024 3 z 5

V knihkupectví jsem se nechal zlákat moderně laděnou obálkou, zajímavým názvem a trochu zavádějící anotací. Předem říkám, dalo se vybrat i hůř :-)

Nápad napsat knihu o tom, že (z pochopitelných důvodů) na život rezignovaný, ochrnutý Zachariáš nalezne ve virtuálním světě svou životní lásku a obecně i chuť do života (ať už reálného, či virtuálního) mi přijde fajn. Nicméně to, na co jsem se nejvíce těšil byla ona detektivní zápletka propagovaná na zadní straně knihy. Bohužel tato část knihy je velmi velmi velmi slabá. Nejenže je detektivnímu aspektu věnováno málo prostoru, ale i to málo postrádá logicky provázané kroky, nepředvídatelnost, nějakou gradaci, motivaci zúčastněných stran atd.

Jako celek se kniha četla hezky a rychle, bohužel jsem od ní měl trochu jiná očekávání :-)

Marie2004
30.01.2024 5 z 5

Dlouho jsem se odhodlávala tuto knihu přečíst. Moc mě nelákala, protože téma virtuální reality a vyrovnávání se s tak těžkou situací, jako je ochrnutí, není úplně odpočinkové téma. Nakonec jsem se ale odhodlala a nelituji toho. Knihu jsem přečetla jedním dechem a naprosto mě to nadchlo. Téma životní změny v podobě invalidního vozíku bylo pro mě těžké, ale zároveň strašně zajímavé. A i když mě téma virtuální realita trochu děsí, i to mělo hodně co do sebe. Navíc, když se do toho zapojíme trochu kyberkriminality a vraždy, vznikne velmi originální a čtivý příběh. Konečný plot twist byl geniální. Snad jedinou výtku mám na špatnou vazbu knihy. Kniha byla tvrdá (i přesto, že je to měkká vazba) a pořád se mi zavírala :-) Ale i tak můžu tuhle knížku s nadšením doporučit a už se těším, až autorka zase něco napíše.


stajka
20.01.2024 4 z 5

Čtivý románek s neotřelým tématem virtuální reality. Pro hendikepované by to byl asi vítaný únik. I detektivní zápletka nebyla špatná, i když se dala víc rozvinout.

Witchann
29.09.2023 3 z 5

Nechala jsem dojmy po dočtení trochu uležet, jelikož moje okamžitá reakce by byla nejspíš příliš negativní. I přes nějaká drobná škobrtnutí se tohle dílko čte dobře a k závěru jsem se dopracovala až překvapivě rychle. Horší bylo, že mi hlavní hrdina celkem obstojně lezl na nervy. Život mu sice hodil pořádný klacek pod nohy, takže jeho zatrpklé chování bylo pochopitelné, jenže absence znalosti toho, jaký vlastně byl před tragickou nehodou, zabránila tomu, abych se do jeho těžké situace dokázala vcítit. Ve výsledku mě Zachariášův neustálý protivný postoj ke všem kolem, a hlavně k matce, která by se pro něj rozkrájela, pěkně štval. Naštěstí se ke konci příběhu začalo blýskat na lepší zítřky a přinejmenším Anna mi byla sympatická hned. Na prvotinu dobrá práce, taková čtivá jednohubka a věřím, že autorka má na víc. Její povídka Bratrské pouto ve mně dokázala vyvolat nepoměrně více emocí.

4642
21.07.2023 5 z 5

Tohle byla moc pěkná kniha, plná naděje. Čtení mě moc bavilo:-)). Miluju kluky, jako je Zachariáš a i když to byl často protiva, tak jsem si ho hrozně oblíbila. Jsem zvědavá, na další knihy.

jitka_dankova
27.04.2023 4 z 5

Dívčí románek z českého, lehce sci-fi prostředí, vhodný pro náctileté slečny. Hlavní hrdina, který je na vozíku, získá novou práci, nové výzvy a možná i lásku. Celý příběh je psán v er-formě, sledujete jej tedy spíš odtažitě z povzdálí, rozhovory jsou takové škrobené a nepřirozené, hlavní hrdina protivný. Nicméně nápad je zdařilý a právě ten oceňuji i hvězdičkami. Sice mi celá situace a zvraty přišly hrozně nereálné, ale nakonec jsem se přes to přenesla a náctileté slečny by to asi ocenit mohly. Mimo cílovou skupinu mladých děvčat to asi nikoho moc neosloví (detektivka to fakt není a romance je tam taky pomálu), přesto nelituji, že jsem knihu četla.

Shaxx
25.04.2023 3 z 5

Pod ne zrovna poutajícím názvem a trochu zavádějící anotací na zadní straně (a naopak až moc prozrazující anotací na webu) se nakonec skrývá docela zdařilý příběh. Zavádějící anotaci z knihy zmiňuju proto, že by se čtenář mohl natěšit na krimi detektivní příběh v prostředí virtuální reality (zde mají výhodu ti, kteří se do čtení pouštějí bez obeznámení o čem děj je), a pak narazit. Detektivní zápletka sice v knize je, ale větší prostor tady má hlavní postava a jeho zdravotní stav (po úraze skončil na vozíku a nedaří se mu smířit s tím, jak se věci vyvinuly) a romantická linka. A ono to nakonec fungovalo, ale chápu ty, kteří čekali něco jiného. Zajímavé prostředí, náhled do života "čerstvého" vozíčkáře byl také hezky zpracován, bavila jsem se. Sice je znát, že je to prvotina, má to pár mušek, ale jinak je zdařilé.

Magdyla.8
26.01.2023 4 z 5

Virtuální realita bylo velmi příjemné čtení od české autorky. Nesmíte o knize přemýšlet jako o detektivce, jinak budete zklamáni. Je to spíše směs různých žánrů. Začátek měl pomalejší rozjezd, ale poté mě kniha v druhé polovině chytla. Virtuální realita v knize byla pro mě málo popsána/vysvětlena a špatně pochopitelná. Tam vidím určité nedostatky. Příběh se také více ubíral romantickým směrem než bylo nutné. Nicméně bych si ráda přečetla další díly, kde vozíčkář řeší stopy po virtuálním zločinu.

180mza
21.11.2022 5 z 5

Velmi příjemné čtení.
Už jen obálka nutí po téhle knize sáhnout a čtenář, jenž překoná pomalejší rozjezd se má rozhodně na co těšit. Děj klidně plyne, rozvíjí zápletku a člověk chce číst víc, a víc. Příběh mladého vozíčkáře se stal sci-fi, psychologií, románem, a zároveň i detektivkou. A nejlepší na tom je, že tenhle koktejl nelze vůbec označit za rušivý. Ba pravě naopak, pestrost, společně s vyvíjícími se charaktery postav, rozhodně patří k největším přednostem této knihy.
Jsem rád, že jsem po téhle knize šáhl.

Radium
19.11.2022 5 z 5

Kdybych tuto knihu četla kvůli detektivní zápletce, byla bych asi zklamaná, protože se celé vyšetřování odehrává jaksi mimochodem. Mnohem zajímavější je ovšem téma přijetí nepříznivého zdravotního stavu a s tím spojená i romantická zápletka. Takže jsem spokojená a velice ráda, že se dá v české produkci pro mladé najít i takové čtení.

Chensie
16.10.2022 4 z 5

Románový debut české autorky je jednoduchým, oddechovým čtením s thrillerovými prvky a jemnou romantickou zápletkou. Líbivé téma, dobře zpracované, psychologie a vývoj hlavní postavy se skutečně povedl. Jediným problémem je, že kniha postrádá spád a jakékoliv napětí. Styl psaní je šikovný, dobře se čte, ale po celou dobu se tak nějak nic nedělo, co by tempo rozjelo. Což je opravdu škoda, protože jinak to nebylo vůbec špatné čtení a věřím, že cílovým čtenářkám se bude líbit, pro nás starší však psané není. Subjektivně bych hodnotila tak tři a půl bodu, ale to tu není možné a navíc s ohledem na žánr a cílovku to vidím na kvalitní čtyři hvězdy.

Bratrské pouto, které bylo prvotním textem, který Martina Mátlová vydala, jsem sice četla, ale už si ho vůbec nepamatuju. V recenzi Nejkrásnějšího dárku však zmiňuju až účelovou srdceryvnost, která ve Virtuální realitě naštěstí vůbec není. Tady se podařilo sepsat vše přirozeně, což mě osobně hodně potěšilo. :) Více si můžete přečíst v mé recenzi, která je zde uložená pod Světem mezi řádky.

A za mě nejsympatičtější postavou Jarda, kterému jsem vážně fandila...

Za recenzní výtisk děkuji Euromedia Group a přeju příjemné čtení. :)

DK197
04.10.2022 5 z 5

KNIHA: Virtuální realita smíchaná s naší, jeden mladík na vozíku a jedna vražda. Co z toho vznikne? Skvělé psychologické vyprávění o vyrovnání se s úrazem, znovunalezení sebe sama. A to celé nakonec šmrcnuté detektivkou. Hrozně bych si přála číst o dalším Zachariášově případu, kde by té detektivky bylo trochu víc. Myslím, že by to bylo skvělé. Vozíčkář, co pracuje pro policii, je prostě díra na trhu. A tahle kniha? Originální a rozhodně dobrý.