Ryzlink ostrý jako nůž

Ryzlink ostrý jako nůž https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134281/bmid_ryzlink-ostry-jako-nuz-XGj-134281.jpg 4 65 22

Vinařská krimi série

< 2. díl >

Ryzlink ostrý jako nůž je druhým příběhem z řady vinařských krimi a opět se odehrává v kouzelném jihomoravském kraji pod Pálavou, mezi vinohrady, vinnými sklípky a vinaři. Při sběru hroznů pro výrobu ledového vína je jedné prosincové, už mrazivé noci nalezen na konci vinohradu mrtvý vinař Ruda Jelínek. Byl zabit jediným bodnutím nože do zad. Kdo vinaře zabil? A proč? Jsou čtyři možné důvody vraždy: závist, zášť, zamilovanost a ziskuchtivost. A tak kriminalista kapitán Otakar Kuba začíná pátrat po člověku, který mohl mít kterýkoliv z uvedených důvodů, aby Rudu Jelínka zabil.... celý text

Přidat komentář

rafan65
22.12.2022 5 z 5

Příběh kapitána Otakara Kuby a Lenky pokračuje dalším hezkým případem. Znovu pěkná a poklidná detektivka která se četla moc pěkně. Pachatele jsem odhalil už po polovině knihy ale vůbec mi to nevadilo. Při čtení těchto příběhů dýchá na člověka pohoda a vůně vína.

baji42
23.10.2022 3 z 5

Taková česká klasika. Nenadchne, ale na druhou stranu zase neurazí. Kdo má rád víno a kraj, kde se pěstuje, tuto knihu jistě ocení.


Bubo19
23.07.2022 4 z 5

Tuto sérii nečtu ve správném pořadí, takže to pro mě byl už čtvrtý díl. Stejně jako ty předchozí je to nenáročná oddechová detektivka. Děj se navíc odehrává v okolí mého oblíbeného Mikulova, a popis krajiny i městečka byl přesný, což oceňuji. Obešla bych se ale bez neustálého přemýšlení kapitána Kuby nad tím, co všechno v životě nezvládl, a raději přidala víc vyšetřování.

Ava365
27.11.2021 3 z 5

Bohužel, musím konstatovat, že na této sérii jsou nejcennější slova o víně. Jako detektivka je to však slabší. Na dnešní dobu to působí téměř archaicky. A to jak v dialozích, tak v charakteristice postav. Kdo má ale rád víno, možná si v takové četbě to své najde.

gleti
23.11.2020 2 z 5

Musím přiznat, že autorka umí psát ženské postavy. Na rozdíl od těch mužských jsou plastické se svými chybami i přednostmi. Mužští představitelé mi připadají jako přes kopírák, hláškující oběti ženských intrik.

radka4588
24.10.2020 4 z 5

Skvělá oddychovka, která ovšem i tak zaujme.

Ladis777
09.09.2020 1 z 5

Zápletka slušná, ale ty postavy a tím pádem i dialogy jsou strašně ploché a papírové.

jprst
11.06.2020 1 z 5

Nic co by mě nalákalo k přečtení další knihy z této série, naopak to bylo ještě horší než první díl. Velká nuda a víno už to nezachrání. Další knihy této autorky už zkoušet nebudu, snad jen kdyby nebylo ke čtení nic jiného.

TeaPeter
30.08.2019 3 z 5

Další detektivní jednohubka.

Danuše7
03.04.2019 5 z 5

detektiv Kuba je prima obyčejný chytrý člověk, žádný superman. to mi přijde prima.

Jitka503
04.11.2018

Kniha mě zklamala, od první stránky nepůsobila jako detektivka. Když jsem si na s. 28 přečetla, že tramín má medovou chuť lipových květů, knihu jsem znechuceně zavřela a již se k ní nevrátím.

Eviku-miluna
17.09.2018 4 z 5

Na českých knihách se mi líbí, že jména jsou obvykle typicky česká a já si tak dobře zapamatuji jednotlivé postavy. Dále si s oblibou čtu různá přirovnání, slovní obraty typické pro náš jazyk či například pro zdejší kraj, kterým je zde jihomoravský. Jelikož nyní plánuji výlet do vinného sklípku, ráda jsem si během čtení představovala, jak již i já brzy budu součástí zdejšího folklóru a užiju si jeho atmosféru.
Jinak ke knize samotné, četla se svižně, děj příjemně utíkal. Kapitán Otakar Kuba, jako již otřelý detektiv, poodkrýval i něco ze svého soukromého života. Udělal tlustou čáru a ukončil definitivně vztah se svou bývalou přítelkyní a vyjel si se svou novou partnerkou Lenkou na Moravu. Ještě netuší, že právě majitel vinného sklípku Ruda Jelínek bude brzy zavražděn a on bude muset rozklíčovat důležitá fakta a zjistit, kdo je jeho vrahem. Bude to bratrovražda, zabil ho snad bratr Tomáš Jelínek? Je vrah z rodiny? Mohl by to být také bratrův stejnojmenný syn Tomáš, bratrova bývalá manželka Milena Jelínková, vdova Jiřina Jelínková či někdo úplně jiný. Možností je mnoho a věřte, že si do poslední chvíle nebudete stoprocentně jisti.
Doporučuji jako příjemné čtení k babímu létu nebo v kteroukoliv jinou roční dobu. Budete doufám mile potěšeni.

medlovice
18.06.2018 5 z 5

Tohle se výborně četlo, když je venku absolutní hic a nedá se ani vyjít ven a ve vinohradě je všechno v pořádku . Je to detektivka, která se na nic amerického ani jinak zahraničního nehraje , je z našich vinic a proto dobrá.

Ulala
07.07.2016 5 z 5

Příjemná česká klasika v oblasti detektivek. Prolínání osobních problémů a řešených případů má spád.Kniha se čte sama a těším se na další díl.

ivoiro
26.03.2016 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Přečetl jsem jedním dechem.

marlowe
02.09.2015 1 z 5

Dopředu se omlouvám všem, které příběhy o kapitánu Kubovi nějakým způsobem oslovují, ale tohle čtení zkrátka není šálkem mého čaje – a otevřeně říkám, že pod pojmem "detektivka" si představuji něco docela jiného…

První výtka: Proti vínu nic nemám, ale řekl bych, že čeho je moc, toho je příliš. Autorka nejspíš vychází z předpokladu, že ve "vinařské krimi" musí být zmínka o víně na každé stránce – a tak neustále klopýtáme o nějaké to "víno" "vinici", "vinotéku", "vinný sklípek" nebo "vinaře" – a nebo alespoň někde sedíme a to víno statečně popíjíme. Jak říkám, proti gustu žádný dišputát, ale na můj vkus je tam těch "vinařských úliteb" až moc.

(SPOILER) První třetinu knihy se zabýváme-nezabýváme krutě umučeným mužem (respektive víc klábosíme a vedeme "provozní řeči", než vyšetřujeme – KONEC SPOILERU) – a potom je najednou případ vyřešen – a naši hrdinové vyrážejí vstříc vinným sklípkům. Mám-li být upřímný, takhle by EXPOZICE příběhu rozhodně vypadat neměla!

Ve druhé části knihy se dostáváme do ještě klidovějšího módu – a stejně jako tomu bylo v prvním díle, se veškeré vyšetřování smrskne na přátelská posezení kdekoli, kde je něco k snědku nebo k pití (v knize se toho určitě více zkonzumuje, než provede vyšetřovacích úkonů). Ale čtenáři to tak nejspíš chtějí – a tak raději odkládám své kritické pero – ovšem s tím, že ze mne rozhodné NE.

A mám-li být spravedlivý vůči ostatním autorům, kterým jsem také "naložil", potom pouze jedna hvězdička…

tanika
17.01.2015 5 z 5

na podobném základu jako "Tramín" vystavený druhý příběh "Vinařské krimi" Knížka se četla velmi dobře, děj plynul poklidně, občas proložený vtípkem, ironií - příjemné čtení, pohodová detektivka z jižní Moravy.

Keddie
12.02.2014 4 z 5

Druhý díl vinařských krimi je stejný jak první. Poklidná detektivka, žádné překvapivé zvraty, napětí. Prostě poklidné čtení na několik večerů.

Macek58
08.06.2013 4 z 5

Autorka nesklamala i v další detektivce ze série "Vinařské krimi". Člověk se rád při čtení vracel do známého prostředí okolí Mikulova. A možná jsem se i setkal s hlavním hrdinou, kpt.Otakarem Kubou, nebo autorkou, na oslavách 370.výročí založení piaristického a 65.výročí vzniku českého gymnázia v Mikulově.

irousek9
15.03.2013 5 z 5

Velmi příjemné a oddechové čtení.Jen tak dál,honem rychle další román z naší krásné Pálavy ...