Zbav nás od zlého

Zbav nás od zlého https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424888/bmid_zbav-nas-od-zleho-WdG-424888.jpg 4 103 34

Příběh z jihomoravské vesnice padesátých let minulého století. Počáteční euforie obyvatel opadla a zůstala jen tvrdá realita. Na jaře je ve starém lomu nalezena mrtvola muže ve značném stupni rozkladu. Později je identifikována jako místní Pavel Kuna, jehož náhlé zmizení pokládali vesničané za odchod. Nebyl by ostatně první ani poslední. Určit příčinu smrti je obtížné, proto zní konečný verdikt jako nešťastná náhoda. Karel Bednář, bývalý četník, který se vzhledem k politické situaci v zemi rozhodl od četnictva odejít a věnovat se hospodářství, má však o tom, že se jednalo o nešťastnou náhodu, značné pochybnosti…... celý text

Přidat komentář

SumýšIrena
23.11.2023 4 z 5

Tato kniha se mi líbila víc než předchozí díl Odpusť nám jejich viny. Jsem ráda, že se zde šťastně uzavřel příběh Kateřiny. Jen ten konec byl hodně useknutý. Ale vlastně se to jmenuje Zbav nás od zlého a to se stalo...

TomHr
20.11.2023 4 z 5

Pěkně vykreslená atmosféra vesnice padesátých let. Soukolí zvůle a bezpráví začíná drtit sedláky ve jménu socialismu a "pokroku". Postupně se podvolují, jeden po druhém. Do toho smrt nepříliš oblíbeného místního občana...
Výborně napsáno, děj a osudy hlavních postav čtenáře vtáhnou. O to více mrzí jediné, ale zásadní mínus knihy: je příliš krátká, závěr neukončuje příběh smysluplně. Že by bylo v plánu pokračování?


Vlaďkaa4
13.10.2023 4 z 5

Souhlasím moc detektivka to není, spíš příběh. Pokaždé, když čtu něco podobného pozastavuje se nad tím, jak někdo může tvrdit, že za totality bylo lépe....

ještěrka38
10.09.2023 4 z 5

Jsem na rozpacích. Kniha se četla dobře, ale.. Rozhodně bych netvrdila, že je to detektivka a ten konec mi přišel až moc useknutý.. Vůbec tam ta zápletka s mrtvolou nemusela být a víc rozepsat návrat Martina z vězení.. Takových příběhů teď vychází plno a tento byl čtivý, jen ten konec bylo zklamání.

Gigy
06.09.2023 4 z 5

Mrzí mě, že tu není možnost dát 3,5 hvězdy.
Nebylo to úplně blbý, ale přišlo mi, že anotace na příběh moc nepasuje a vlastně láká na něco úplně jinýho, než čtenář ve finále dostane. Tolik příjmení na písmeno B byl teda taky dost úlet, pletly se mi mezi sebou slušně. Mezery vidím taky v části popisující minulost rodin, nebylo moc jasné, co se odehrává před a co po odchodu do pohraničí.
Jinak dobrý. Nejvíc jsem si užívala povedených jazyk, svižné dialogy a uvěřitelné postavy. Získal si mě popis stavu JZD v 50. letech, o tom se v beletrii moc nepíše, plus teda téma kolektivizace.

streles
13.08.2023 4 z 5

Období 1948 až 1953 byly nejhorší léta komunismu.Příběh je právě zasazen do této chmurné doby.Kniha se čte svižně a na konci se mění na detektivku.
Jo kniha se mi líbila a doporučuji ji.

mira399
17.10.2022 5 z 5

Mě se příběh líbil. Na téma 50. léta jsem četla více knížek a tahle patří k tomu lepšímu. Doba to byla hrozná, knížka je však čtivá, postavy uvěřitelné. Nemám co vytknout.

Galadwen
09.06.2022 3 z 5

Řekla bych takový lepší průměr. Na poměrně malém rozsahu se představuje značné množství postav, které tím pádem nemají možnost pořádně rozvinout své příběhy, hodně událostí ve vsi je sotva naťuknutých, což mi přišlo jako škoda. Popis násilné kolektivizace a "hospodaření" JZD v pohraničí vypadá drsně, ale myslím, že skutečnost byla ještě mnohem horší. Jinak je kniha velmi čtivá, děj ubíhá rychle.

Ignis
04.05.2022 4 z 5

Tak původně jsem čekala něco trochu jiného, ale zmínek o zavádějící anotaci tu už je dost, tak to nemá cenu rozmazávat.
A vcelku musím říct, že mi to ani nevadilo, zaujalo mě to i bez toho. Jen jak už tu také zaznělo, ten konec byl dost utnutý, člověk by si rád o postavách ještě chvíli četl.

gargamelka
27.02.2022 5 z 5

Na autorku jsem narazila čirou náhodou. Příběh s lehkým detektivním náznakem. Atmosféra vykreslena velmi syrově.

Eliškam
18.02.2022 4 z 5

50. léta na vesnici jižní Moravy. Atmosféra velmi dobře vykreslená, postavy také. Bohužel závěr mi přišel zrychlený. Škoda.

helenah
03.10.2021 5 z 5

Trochu mi bylo při čtení úzko. Jan Werich řekl "kde blb, tam nebezpečno". A co teprve, když ten blb je navíc zbabělec, zloděj, chamtivec....když je schopen udávat, škodit. Ještě že je v tomto příběhu víc dobrých, poctivých lidí, kterým čtenář fandí, o které se bojí. Je dobře, že taková kniha vyšla. A je dobře, že žijeme v časech, kdy toto je už jen strašně smutnou historií.

martina8156
17.09.2021 5 z 5

Kniha byla velice čtivá. Příběh drsný, tak jak byla drsná doba poválečná. Doporučuji.

Dandy1
01.07.2021 4 z 5

Smutný příběh z poválečných let. Člověk by řekl, že po válce musí být už jen dobře. Ale bylo jen někomu.

Josh
06.04.2021 3 z 5

Výhrada vychází z obálky, jež opět potvrzuje jak jsou často zavádějící. Kdo je píše?

„Škodná - Pavel Kuna, donašeč ... netrvá dlouho a je ve starém lomu nalezen mrtvý.“ (obálka) Pokud někdo z těchto údajů čeká zápletku na straně 167 z 230 tak fajn, jinak ji důvtipný čtenář objeví o dost dříve a se smrtí nesouvisí.

„Výjimečný příběh zrady, pomsty a přátelství.“ (obálka) Až tak výjimečný není, je reálný, k postavám si vytvoříte vztah brzy a většině přejete, ať jejich osud není špatný. Doufáte, i když víte, že komunisti přinesli jen zkázu, za nelidskou cenu, na léta a léta. Činy z 50.let 20.století našich dějin jsou deprimující, stydět by se za ně měl každý soudný Čech, ale hlavně bychom se z nich měli poučit!!

Tato kniha by se měla zařadit do četby každé generace, je sice mírná vzhledem ke skutečnostem, přesto nabízí reálnou představu o naší stále diskutované minulosti. Češi dost rychle (stačí rok dva) zapomínají, a co hůř omlouvají v lepším světle něco, co bylo spláceno odvahou, bojem za pravdu, bolestí, ne-li krví. Stačí jakékoliv zprávy i dnes. Citace šité i pro dobu CV19.... Jak jen jsme nepoučitelní!!

CITACE
Ještě dva roky po válce vypadalo všechno nadějně, ale stačil jeden únorový den a všechno se změnilo od základů. A dál se měnilo spíš k horšímu. Měnil se nejenom styl práce, ale hlavně lidé okolo. Doba, kdy se mohli spoléhat jeden na druhého byla dávno pryč. Místo důvěry pracovní vztahy rozbředly od podlézavosti až k patolízalství vůči nadřízeným, a často dostoupaly až k tomu poslednímu, opatrnosti a nedůvěře k druhým, kdy si člověk nebyl jistý s kým právě mluví. Ostražitost byla na místě. Udávat se nemá, ale hlásit se musí, bylo heslo pro mnohé heslem nejenom pro přežití, ale i k získání pracovního postupu a výhod.

„Vysvětlil jsem přece dost jasně, že je potřeba mu rozbít hubu … my je musíme získat na svoji stranu. Za každou cenu!“ A bouchl do stolu, aby dodal svým slovům náležitou váhu. „To je přece smysl naší práce, děláme to pro lidi,“ dodal. Kdo nejde s námi jde proti nám, uklidnil se heslem, které viselo skoro na každém rohu a určovalo kolemjdoucím krok a směr, aby náhodou nezbloudili a nepochybili.

kaja77
30.03.2021 5 z 5

Kniha byla velmi čtivá. Čtivá a mrazivá. člověk s odstupem těch skoro 70 let naprosto nechápe jak mohli ti zapaleni komunisté, donašeči, krajští tajemníci a další fungovat, jak mohli tak ubližovat lidem. A ještě mnohem víc nechápu, jak tu bandu dneska ještě někdo zastává nebo volí...brrrr. Velmi jsem fandila postavě Frany Kunové, s ohledem na situaci, ve které se nacházela a vzhledem k tehdejším společenským normám, to zvládla s kytičkou na klopě.

jprst
18.03.2021 4 z 5

Poutavý, vydařený a hlavně reálný příběh, který dokáže zaujmout. Tohle se autorce povedlo daleko více než některé její detektivky.

douchova11
11.03.2021 4 z 5

Nešťastná doba, nešťasné místo ale přesto se to četlo jedna báseň.

cornetka
20.10.2020 4 z 5

Tohle vyprávění na mě působilo až depresivně - špatná nálada lidí, podrazáctví, jen někteří dokázali držet při sobě a hlavně bezmoc místních vůči úřadům.

orinka3
09.10.2020 4 z 5

Kniha nás zavádí do padesátých let a na vesnici v pohraničí. Dá se říct - vesnický román. Plno postav i postaviček, ale ty hlavní jsou poslední soukromí hospodáři, kteří odolávají násilnému verbování do družstva. Vztahy mezi lidmi začínají být pokřivené, ideály, se kterými se hospodáři starali o svá hospodářství, berou za své. Povinné odvody, ožebračování těch, kteří nemají jiný zájem než poctivě pracovat, jsou donucovacími metodami těch, kdo se po převratu dostali k moci doháněni k zoufalství. Není divu, že se najdou krysy s máslem na hlavě, kterým není vůbec hanba donášet na své dosud nic netušící sousedy, jenom aby se samy zachránily z bryndy. Tragédie rodiny, od které je odvlečen hospodář a jeho žena s malými dětmi se zoufale snaží hospodářství udržet. Hlavní postava, Martin Burian, je na udání odsouzený na 9 měsíců do uranových dolů. Život venku v jeho vesnici zatím nabírá jiný směr, vyšetřování policie je u konce a nikdo se nesmí dovědět, kdo má podíl na záhadné smrti hodně neoblíbeného Kuny. Závěr by se mi líbil trošku rozvinutější, stručný epilog je pouze vyjmenováním dalších osudů hlavních postav. Knížka se čte opravdu dobře, není to žádná politická agitka.