Mexický pat

Mexický pat https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443959/bmid_mexicky-pat-r5q-443959.jpg 4 13 5

Vin Cooper série

< 6. díl >

Zvláštní agent OSI Vin Cooper je povolán k masakru na malém letišti v texaském El Pasu, aby vyšetřil smrt letce amerických vzdušných sil, který zběhl z nedaleké základny letectva. Když se z pouště připlazí přeživší děsivého masakru, dospěje Cooper ke zjevnému závěru - vzhledem k tomu, že se v Juárezu na opačné straně hranic nachází území ovládané velkým kartelem, musí se jednat o obchod s drogami. Cooper začne skládat dohromady jednotlivé střípky případu a je zatažen do světa založeného na násilí a zradě. Brzy se ocitne na útěku, falešně obviněn z vražd, které nespáchal...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Standoff , 2013


více info...

Přidat komentář

ThomasRuhe
13.12.2023 3 z 5

Byl to celkem dobrý díl. Příběh se odehrává v zajímavém prostředí drogových kartelů. Cooper má občas při některých akcích ohromné štěstí, ale jak se říká ,, odvážnému štěstí přeje''. Ano, leckdy je to na hraně uvěřitelnosti, a často i za ní, ale to mi při čtení zase tolik nevadilo. V rámci celé série tohle považuji za průměr.

jirimatejka
07.01.2023 2 z 5

Dost slabé, řekl bych ideální scénář k béčkovému, či spíše céčkovému akčnímu filmu. Zápletka je dost plytká, hlavní hrdina neprůstřelný, ale sám trefí každého na koho vystřelí. Od počátku je jasné, že nakonec všechny porazí, což vede ke ztrátě napětí. Nečekal jsem zázraky, po knize jsem sáhl v očekávání zajímavého vzhledu do fungování mexických drogových kartelů, ale kniha zklamala.


soukroma
30.06.2022 2 z 5

Napínavé a čtivě i věrohodně napsané: ale ústřední dění míří do jádra džungle drogových kartelů, kde život a smrt nedělí (a neznamená) zhola nic. Utrpení a mučení pro udržení proudících zisků z drog je zcela běžnou záležitostí, věřit se nedá nikomu. Brutalita, přesněji realita, tohoto prostředí mne nakonec od čtení někde ve třetině odradilo, když už to nešlo snést a obracel se žaludek. Zkusím tedy něco jemnějšího od autora, pokud najdu.

"'Kde začneme?'
'Ve městě Yaviza u Panamerické dálnice, na kraji nedrsnějšího kraje na světě.'
'Byl jsem na mnoha drsných místech.'
'Jo, jasně. Pás Darién, kam pojedete, je trumfne všechny. Jestli vás nezabijí obchodníci s drogami, únosci, partyzáni nebo zběhlí vojáci, kteří se tam ukrývají, postarají se o to hadi. vosy, infikované rány nebo gastroenteritida. Případně všechno dohromady. Je jedenadvacáté století a vyslali jsme rovery na Mars, ale pořád se nepodařilo postavit skrz Darién silnici spojující Severní a Jižní Ameriku. Je to příliš nebezpečné.'"

čef
20.04.2022 5 z 5

Vin Cooper je něco jako Bond, ale zabíjí ve větším a pije single malt. Také řeší mezinárodní zápletky a prožívá mimo jiných i mnohá erotická dobrodružství. Děj se točí hlavně kolem mexických kartelů a pašování drog. Vyprávění má spád, autor se prostě nezakecá, takže do střehu!

biki
06.07.2020 5 z 5

Autor tentokrát poslal Vina do pěkně hlubokých sr..., ehm, hluboké žumpy. Mexicko- americká hranice s nikdy nekončícím bojem proti kvetoucímu obchodu s narkotiky, zkorumpovaní příslušníci policie, vojska i federálních orgánů - tím tento příběh jen začíná. Díky neblahým okolnostem se Vin dostává přímo do centra jednoho z největších drogových kartelů, na vlastní oči vidí, jakým způsobem jsou ovládáni řadoví členové, jak nesmírně kruté jsou metody, kterými si kartely vynucují poslušnost v oblastech, kde působí, či které si přejí ovládnout. Musím přiznat, že se mi při čtení občas dělalo špatně, a to jsem si vědoma toho, že ty největší hrůzy autor milosrdně neuvedl. Děj knihy je velmi akční a Vin má plné ruce práce, aby se udržel naživu, občas k tomu potřebuje i trochu štěstí (ovšem to přeje připraveným - viz např. Vinova zbraň). Skutečně famózní a opravdová lahůdka je jedna z honiček v poušti, jejíž výsledek Vin zhodnotil (zhruba cituji): "Vím, že jsem dobrý, ale že by až tak?" ... No, a Vinův instinkt se skutečně nemýlil.
Netuším, jak moc měl autor možnost seznámit se s některými reálnými lokalitami, které v příběhu hrají roli, ale každopádně je jejich popis velmi sugestivní a barvitý. Tak trochu výsměchem naší morálce je skutečnost, že usedlost jednoho z největších narkobaronů -Escobara - se stala turistickou atrakcí. Celebritou se dnes může stát opravdu kdokoliv.

Zkrátka - tato kniha je opravdu špičkový thriller, který mohu s čistým svědomím doporučit všem příznivcům žánru.

Autorovy další knížky

David Rollins
australská, 1958
2015  80%Liják
2015  86%Na ostří nože
2013  85%Důvěra až za hrob
2018  94%Válečník
2017  77%Hlídka duchů

Kniha Mexický pat je v

Přečtených17x
Knihotéce46x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x