Vikingové

Vikingové https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/369898/bmid_vikingove-jot-369898.jpg 4 34 7

Muži lačnící po kořisti, skvostné dračí lodě, sebevědomé ženy, meče se jmény vzbuzujícími hrůzu a dobrodružné plavby do vzdálených zemí. Co z toho je smyšlenka a co pravda? Vikinské období patří k nejnapínavějším epochám světových dějin. Fascinovalo již soudobé kronikáře a středověké autory ság, kteří vytvářeli mýtus o svobodném a divokém Seveřanovi. Vikingové byli mimořádně úspěšní nejen na loupežných a dobyvačných výpravách, při nichž pronikali až na jihozápadní pobřeží Evropy, ale i jako protřelí kupci, zruční řemeslníci a smělí průkopníci. Jako první Evropané vstoupili na severoamerickou půdu, osídlili Island a Grónsko a zanechali runové nápisy zpravující o dobrodružných výpravách směřujících po Dněpru a Volze ke Kaspickému a Černému moři, a dokonce až do Bagdádu. Německá historička a skandinavistka Claudia Bancková je vynikající znalkyně historických, archeologických a literárních pramenů k vikinskému období. Ve své knize předkládá diferencovaný a strukturovaný pohled do způsobu života Vikingů, o němž dodnes panují mnohdy značně zkreslené představy.... celý text

Přidat komentář

Korsika
10.05.2021 4 z 5

Dělení textu mě místy až otravovalo musela jsem neustále hledat, kde pokračuje kapitola nebo že např. obrázek k textu na str. 1 je na straně 100 a naopak. Škoda. Jinak obsahově výborná kniha.

Lucy2211
18.02.2020 5 z 5

Zaujala mě stejně jako Germáni a Keltové. Musím říci, že nakladatelství Vyšehrad vydává opravdu pozoruhodné knihy.
Vikingové se mi moc líbili a tato kniha jen prohloubila můj zájem se o těchto tajemných postavách historie zajímat více do hloubky.


Zmiu
15.12.2019 4 z 5

Čtivá kniha. Nejde o žádné vyčerpávající pojednání, spíš takový přehled, plný zajímavostí. Souhlasím s komentáři o vložených listech. Mají jen lehce tmavší odstín a když jsem narazila na první, myslela jsem, že se jim popletly strany a chvíli jsem stránku otáčela tam a zpět, než mi to došlo. Bylo to komické. Jinak jsem ráda, že se v knize používá pravopis vikingové s malým písmenem a správně je psáno i slovo vikinský nikoliv vikingský (ano, jsem hnidopich). Tím ale nadšení končí, u ostatních jmen by to taky chtělo sjednotit pravopis. Někdy je staroseverské Þ přepisováno jako T, jindy jako Th, podle toho, z jakého zdroje autorka citovala, totéž se týká délky samohlásek. Není to tak strašné jako v Bednaříkové, ale kazí to celkový dojem. S obsahem knihy jsem spokojena, líbí se mi, že je zde přesah i do středověku a závěrečná kapitola o islandských rukopisech.

AnoMANder
14.11.2019 4 z 5

Dobrý přehled o vikingském období, historii i běžném životě. Čtivě napsáno. Chyběly mi tam mapy a souhlasím s Inozukou ohledně vkládání samostatných kapitol do textu.

Aileena
19.04.2019 3 z 5

Poměrně slušný všeobecný základ pro seznámení se skutečnými vikingy - seveřany ve středověku.

Inozuka
24.03.2019 4 z 5

Z informačního hlediska skvělá kniha osvětlující fenomén vikingů a jejich života. Pro lidi, kteří se skandinávskými kmeny zaobírají nějakou dobu asi nic převratného a nového, pro ostatní (třeba mě) hodnotný vstup do tohoto světa. Vedle historie vikinských cest a výpadů severských kmenů do všech koutů světa se čtenář dozví i spoustu informací o jejich životě, náboženství a obživě. Knihu završuje christianizace Skandinávie a vznik dánského, norského a švédského království. Hodně se mi líbila fotografická dokumentace, kterou je text proložený. Co však musím důrazně zkritizovat je příšerná sazba, kdy do plynulého textu jsou vkládány doplňující informace, které však nejsou jasně odděleny. A tak se stává, že text na jedné stránce nenavazuje na text na následující a jste nuceni hledat, kde pokračuje. To mě opravdu dost štvalo a kazilo celkový dojem z jinak dobré knihy.

Sisssi
04.11.2018

Pěkná popularizace vikingů.

Štítky knihy

Vikingové Germáni

Autorovy knížky

Claudia Banck
německá
2018  71%Vikingové