Kapitán

Kapitán https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/482006/bmid_kapitan-Knx-482006.jpg 4 170 34

Veterán série

< 2. díl >

Lidské armády, vojáci i čarodějové, desetitisíce mužů – všichni vybavení tou nejmodernější a nejničivější technikou, postupují do Pustiny na území, kam lidská noha už stovky let nevstoupila. Max Bronštejn se jako velitel průzkumného tankového oddílu musí vypořádat jak s nástrahami magií pozměněné reality, tak i se smrtelně nebezpečnými nepřáteli, které si udělal doma, v obydleném světě. K tomu všemu se soukolí válečné mašinérie postupně zadrhává, jak do něj někdo, nebo něco, sype písek. Lidská civilizace se najednou nejeví tak mocná a neotřesitelná, jak o tom byli všichni ještě nedávno přesvědčeni.... celý text

Přidat komentář

tlllk
01.02.2024 4 z 5

Spočiatku trochu sklamanie, dej zacúva, presunie sa do inej lokácie a trvá celkom dosť kým sa veci zažnú znovu zmysluplne hýbať. V podstate nič zásadne sa tu nedeje, skôr taký vankúš pred posledným dielom. Ako audio to ale celkom ujde.

bumble
13.10.2023 3 z 5

Na můj vkus trochu moc militaristické. Jasně, řekněte si, co si chtěl, když se to jmenuje Kapitán, ale byl jsem na vojně a trochu mi ty "gumy" chvilkami lezly na nervy. Jejich já mám větší hodnost, tak mě budeš poslouchat, už bylo dost.
Jinak pokračování bylo tak trochu jiné, než jsem čekal, ale kromě té gumárny to docela šlo, i když na můj vkus to bylo dost rozvláčné. Další díl určitě dám a jsem zvědavý, jestli to dostane větší grády.


stanislav0373
24.09.2023 5 z 5

Co se mi na této sérii neskutečně líbí je svět. Magie, syrová, neznámá a jen pro některé. Technika, ač primitivní, tak neskutečně sofistikovaná. Tajemství na každé straně, okořeněné napětím a akcí...

mi-380
26.08.2023 4 z 5

Nevyzpytatelná a nebezpečná Pustina, tanky, alkohol, tabák. Technika poloviny dvacátého století v kombinaci s magií, chlapská práce. Ten "báječný" mužský svět, který už dnes v naší západní civilizaci mizí v propadlišti dějin. Autor chrlí nápady, zdokonaluje svůj fantastický vesmír a při tom dokáže udržovat napětí a atmosféru.
Sám jsem strávil rok života u tankového praporu, pokouším se srovnávat, ale nějak to nejde. Tenkrát jsem ty naše T-62 nebo snad T-72, s nimiž jsme na západní hranici měli za úkol, spolu s motostřelci, odrazit útok zlých imperialistů, moc nemiloval. Vojna byla nutné zlo, tanky byly sice obdivuhodné obludy, ale jejich účel mi k srdci nepřirostl, a o to víc je nemám rád, když vidím to aktuální všeobecné válečné nadšení a tisíce zničených strojů. Promrhaná energie, a hlavně zmařené životy, jen aby se rozhádala Evropa, vyprázdnily sklady a mohlo se vydělávat na novém zbrojení. Zemřít v tanku, strašná smrt.
Jako kluk jsem ale hry na vojáky miloval. Autor mi ty staré, dobré (protože jsem byl mladší a naivně optimistický) časy připomněl.
85 % (zatím 130 hodnocení, průměr 88 %).

mallamut
25.06.2023 5 z 5

Opět skvělé čtivo, už dloho jsem takovou to dávku kvalitního materialu potřeboval (Gabo by pochopil). Děj skvěle ubíhá jako pustina pod pásy tanku a neustále napětí nepolevuje. Teď se vrhnu na Válečníka a pak znovu přečtu Srežanta.

fincik
12.03.2023 5 z 5

Skvělý roadtrip mysteriózní magickou Pustinou!

olga8832
09.03.2023 5 z 5

Moc bavilo, zajímavý svět a samozřejmě super hlavní hrdina.

A k otázkám, které tu má KájaKoxík bych přidala, co sakra je s tím jeho zapalovačem? Nebo mi to uniklo?

mareksevc
26.01.2023 4 z 5

oproti opatrnému prvému dielu to nabralo slušné otáčky , neostáva nič iné ako siahnuť po 3. diely

olle3
17.09.2022 5 z 5

Už mi přijde trochu ohrané, jak neustále Žambochovy knihy vychvaluji, ale když ono kritizovat v nich není co. Max Bronštejn je skvělý, stejně jako jeho věrní přátelé a vojáci pod jeho velením, stejně jako celý magií prosycený svět a jeho zákonitosti… a stejně jako jejich tvůrce. Postava, která se s ničím nepáře, má pro strach uděláno, ale je skromná, má fištrón a smysl pro spravedlnost, se povedla. A ten konec? Epilog mě zanechal s vyraženým dechem tupě zírat do zdi a ještě dlouho po dočtení si ho v hlavě přehrávat.

zbuy
25.07.2022 5 z 5

Objevování magických tajemství pustiny, hodně zajímavý a napínavý díl trilogie, žádná vycpávka plnohodnotný, možná i nejlepší z této série.

Tamten
01.07.2022 4 z 5

Oproti prvnímu dílu je zde více "děje", nicméně díky tomu je kniha předvídatelnější a ne tak překvapivá. Občas z toho prýští dojem, že se vlastně stále dělá to samé, ale ono to tak při vojenských operací asi bývá a díky tomu je to všechno uvěřitelnější. A rozhodně je zajímavý svět magie, který nevíte, jak bude fungovat.

berry1009
23.06.2022 4 z 5

Ne tak dobré jako první díl, ale stále zajímavá kniha. Určité tajemno je v knize zajímavě vylíčeno a stejně jako v prvním díle, moje záliba v tancích přidává knize pomyslný šmrnc navíc.

KájaKoxík
29.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Začala jsem Kapitána po dočtení Veterána. A hned jako první zklamání, že po posledních kapitolách předchozího dílu, kdy jsem byla napnutá k prasknutí nic a střih a už jsme zase někde úplně jinde. Weber a jeho nohsledi upadají do zapomnění a vynoří se jen na jedné stránce Kapitána a opět mizí.

Celá tahle série mě nesmírně baví. Nejsem sice fanda military literatury, ale spojením s magií je pro mne celý děj nesmírně nepředvídatelný a právě to mě na tom baví. Jak už jsem psala u Veterána a Seržanta, některé skoky v ději, nesdělené přípravy hlavní postavy (ač je děj vyprávěn z první osoby) nebo občasná chaotičnost při popisování bojových situací, za mne přidává na jejich realističnosti a vtahuje mne do děje.

SPOILER!
Jsem ráda, že se konečně potvrdilo moje tušení ohledně zmizelých mozků, odhad, že Doggersi proti Maxovi vážně nic nemá nebo že Kriss není jen reportérka.
Teď už jen doufat, že poslední díl odhalí odpovědi na otázky jako: Co to bylo za obří stavbu plnou kostí? Kdo byl vězněn v tom kamenném městě s hradbou? Jak vlastně fungují M-mechanikové? Proč se po vládě Lancelota zase dostalo lidstvo do úpadku?

bertrand
22.04.2022 2 z 5

Jsem zhruba ve 3/4 knihy a budu s dovolením stručný: pořád se to dá číst, ale důvodů pro tuto činnost ubývá s každou další nezáživnou kapitolou, kdy se jede, spí, jí, pije a jede, spí, jí, pije, pak se něco najde, což je vynikající příležitost pro to, aby se jelo, spalo, jedlo a pilo. Občas "bum", vystřelí se - na to jsem zapomněl.
To o cimrmanovské frustrační kompozici bych podepsal.

FraGyver
19.04.2022 5 z 5

Pustina táhne. Pro mě ještě o chlup lepší než první díl. A to z důvodu zaměření se čistě na vojenskou část a vypuštění civilu. Byť některé rozjeté věci z civilních linek hrají velkou roli i na vojenském tažení.
Oceňuji každé setkání s magií v tomto světě. Jedinečnost jejich projevů mě nutí těšit se na každé další kouzlo nebo další magickou bouři. Nehledě na to, jak smrtící může být pro našeho hrdinu a jeho svěřence a i když si zde lidi stěžují, že není ohledně toho nic vysvětleno, osobně doufám, že tomu tak i zůstane.
Do příběhu se nám začala motat armádní politika a taky ještě něco jiného - nebudu spoilerovat - což dodává nutné koření a člověku tak dojde až zpětně, že se vlastně celou knihu prakticky jen cestovalo z bodu A do bodu B. Cesta je to však zábavná, stejně jako u jedničky byl občas problém se odtrhnout a zřejmě se tím připravila půda pro rozjetý poslední díl. :)

hanzmb
13.04.2022 4 z 5

Nadšení z 1. dílu dostalo sprchu. Je to sice pořád 100x lepší než poslední šílenosti s Baklym, ale autorovi zjevně došly nápady. Zatímco minulý díl jimi přímo hýřil a mnohé by si zasloužily hlubší rozpracovanosti, tady se na prvních 350 stranách toho moc neděje. Teprve závěr tomu dodá troch šťávu a důvod, proč se ještě pouštět do posledního dílu.

lachtan77
06.04.2022 5 z 5

tak jsem hned za sebou dal dva díly a jsem spokojený. Žamboch nezklamal a to jsem ohledně magie namlsanej od Kotlety. Mám už doma trojku Válečníka, ale nechám si ho na později mezi tím přečtu nějaký napínavý thriller :-)

duben
27.03.2022 5 z 5

Skvělé pokračování, nastínění a někde i rozvinutí dalších záhad. Knihu jsem zvlášť ke konci hltal a nemohl se od ní odpoutat.

Terva
05.03.2022 4 z 5

„Nevadilo mi umřít,
ale nechtěl jsem,
aby to bolelo tak jako naposledy.
I když technicky -
jsem vlastně neumřel“.

Rotmastr Maxmilián Bronštejn, hlásím se do služby po návratu z dovolené...

Zajímavý je fakt, že po delší době čtu příběh, kde není moc akce, skoro žádný sex, ani humor a mě to baví. Druhý díl trilogie „Kapitán“ je spíš průvodce Pustinou. Je to příběh o objevování, o učení a strategii. Velká průzkumná akce, kde se Kapitán Max Bronštejn opět projevuje jako perfektní stratég, vůdce a muž, který tvrdě brání své podřízené, přátele a celou posádku. Velmi sympatická postava, která mnohdy dokáže překvapit svým jednáním a výroky. Rozhodně jsem si ho oblíbit.

Malá ochutnávka:
„Zdravotník! Kde je zdravotník? Doktor, kde je doktor?“ řval jsem. Zdravotník!
Klekl jsem si ke zraněnému a zkoušel mu nějak pomoct, ale nedokázal jsem si vůbec představit, jak by to šlo. Pak konečně umřel.
Ulevilo se mi.

Co mě trochu překvapilo na konci příběhu, je použití pojmu Maurbyho efekt. Zatím, co se v tomto příběhu snaží vše chránit proti magii, aby se například tanky dokázaly magii bránit, je najednou zmíněn tento efekt. Mám pocit, že Maurbyho efekt je pojem spíše ze série JFK (John Francis Kovář). Jedná se o efekt, kdy se zbraně nové výroby dostávají do jiné reality a jiného času, kde nedokážou držet konzistenci a brzy přestávají fungovat. Tak nevím, zda se to sem nedostalo omylem. (A nebo jsem to popletl)

Citát: Sekundy odplouvaly jedna za druhou na skládku věčnosti...

Pravda je, že ke konci knihy se naskládalo pár nelogických skutků a věcí. Asi dvakrát jsem se musel vracet o stránku či dvě zpět, zda jsem něco nepřehlédl. Příkladem tak je čtveřice vojáků, který jsou zajati. O dva odstavce zpět je už psáno o pětici mužů a následně už zase o čtveřici. Také mě chybělo vysvětlení, co se s těmito muži stalo po výslechu, zda byli zadrženi nastálo, nebo propuštěni. Ale i přes pár nepřehledných situací je tohle velmi dobré čtivo. Sice s vojenskou tématikou, což některým čtenářům může vadit, ale já se bavil.

Citát: Všechno jde vylepšit, absolutní dokonalost neexistuje.

mirek2580
23.02.2022 5 z 5

Přečetl jsem obě knihy asi tak za 3dny, jednotná linie děje, pokračování v boji se stejnou osádkou, všichni odhodlaní, jen by mne zajímalo, kde MŽ čerpal vojenské zkušenosti, některé jsou opravdu specifické - v dnešní době na poradce, vojenského poradce. Prostě a jednoznačně palec nahoru, a chci s vrhnout na třetí díl....