Vesmír z ničeho

Vesmír z ničeho https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/178957/vesmir-z-niceho-178957.jpg 4 37 7

Proč existuje něco, místo aby neexistovalo nic. Fascinující kniha o tom, jak náš vesmír vzešel z ničeho. Světoznámý teoretický fyzik Lawrence Krauss nám se svojí výjimečnou schopností vysvětlit složité věci jednoduchým způsobem pomáhá pochopit vesmír bez zásahu Stvořitele. Jak v doslovu říká respektovaný evoluční biolog Richard Dawkins: „Bylo-li Darwinovo dílo O původu druhů tím nejtěžším úderem supernaturalismu, Kraussův Vesmír z ničeho je jeho ekvivalentem v kosmologii. Název přesně odpovídá tomu, o čem kniha je. A to, co říká, je ohromující.“... celý text

Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Universum (ČR)
Originální název:

A Universe of Nothing. Why There Is Something Rather than Nothing. , 2012


více info...

Přidat komentář

JiříŠkorpík
14.08.2018 4 z 5

Krauss píše neskutečně srozumitelně především o virtuálních částicích. Co se týká teologických otázek, tak mi kniha připadá mnohem lepší než třeba Největší show pod Sluncem od Dawkinse (mimo jiné napsal doslov k Vesmír z ničeho). Kniha je také plná odkazů na knihy o fyzice atomu, které vyšly v češtině, což je skvěle doplňuje. Dovolím si ale ubrat hvězdu za to, že v poslední třetině knihy se autor už spíše jen opakoval, jinak mohu jen doporučit.

Jack.Bledsoe
09.09.2016 5 z 5

Fascinující čtení, které člověku notně rozšíří obzory.
(A to i takovému, který měl na gymplu z fyziky vždycky za 4:)) )

PS: Zároveň ale varuji laiky, jako jsem já, že "vědeckých" pasáží je tu hodně a myslím, že ne každý by to musel zkousnout. Za pokus to ale každopádně stojí!


pfa
01.05.2015 4 z 5

[8/10] Naučná literatura; Přírodní vědy, Vesmír (☉)

Roman_T
20.03.2015 5 z 5

Zajímavé úvahy, ale občas (dost často) byly mé dva semestry fyziky nedostatečné, abych obsah pochopil.

Onestone
19.03.2015 5 z 5

Ba přímo famózní kniha.
Četl jsem ji jedním dechem fakt neuvěřitelné.

vitek.sk
13.02.2015 5 z 5

Lawrence Krauss i v této knize ukázal, že patří mezi nejlepší popularizátory fyziky na světě. Napsal strhující knihu o tom, jak něco může vzniknout z ničeho a co to vlastně je nic. Dále popisuje vývoj teorie velkého třesku a toho jak díky kvantovým fluktuacím mohl vesmír vzniknout z ničeho a jak je tato představa v souladu se stávajícími poznatky v kosmologii. Oceňuji i doslov Richarda Dawkinse. Jednoznačně nejvyšší hodnocení.

zahadum
31.12.2013 4 z 5

Kniha má podtitul : Prečo existuje niečo, miesto aby neexistovalo nič.....je to vlastne otázka ktorú sa nám na niečo cez 200 stránkach pokúsi ako tak zodpovedať významný fyzik Lawrence Krauss. Kniha písaná veľmi pútavo a štýlom kedy sa akoby sám autor pýtal nás čitateľov a následne podáva zrozumiteľnú odpoveď...kniha je písaná pomerne svižne.Autor sa nikdy nestráca v zložitom vysvetľovaní a komplikovaných vzorcoch...trošku mi chýbal väčší rozsah knihy ktorá vyslovene v tom najlepšom končí...takisto v podstate v nej nie je ani len približná odpoveď na otázku z podtitulu knihy...je to aj tým,že otázka je to nesmierne komplikovaná a sám autor priznáva,že sotva kedy bude aj zodpovedaná.