Verdi: román opery

Verdi: román opery https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43309/bmid_verdi-roman-opery-RAj-43309.jpg 4 25 5

Velký román o vztahu dvou vůdčích osobností hudebního světa - Verdiho a Wagnera, které byly jak v hudbě, tak životní filozofii jeden druhému protipólem. S velkým smyslem pro nejjemější psychologii odhaluje spisovatel pozadí těch 10 let, kdy Verdi nenapsal skoro nic. Román má několik dějových rovin, které vytvářejí rámec. Jádrem je mistrův neuvědomělý vnitřní zápas s Wagnerovým dílem a vítězství nad sebou samým v návratu k tvůrčí práci v podobě nové opery Othela.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Verdi. Roman der Oper , 1924


více info...

Přidat komentář

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Skvělá kniha, nádherná čeština.

InaPražáková
29.04.2020

Chyba bude ve mně, asi si s Werfelem nerozumím. Skoro do poloviny mi byly postavy vlastně lhostejné. Vedlejší postavy se objevily a zmizely bez výraznější pointy, k tomu mě mírně rozčilovalo, jak jednoznačně kladný, až dokonalý, je literární Verdi - nemám nic proti charakterním hrdinům, ale už od jeho prvního vstupu na scénu a líčení jeho fyzické krásy to bylo o chlup víc, než čemu dokážu uvěřit. Nakonec jsem se včetla a ano, jsou tam krásné myšlenky a situace, Maestrův vnitřní boj je uchvacující bez ohledu na hudební znalosti, i ty dramatické zvraty jsem si prožila. Závěru škodí, že se všechno muselo splést tak, aby se o benátské návštěvě nemohl dozvědět žádný z Verdiho životopisců, ale budiž, jinak to asi nešlo. V součtu spíš ano, než ne, ale velký dojem ve mně nezůstal.


Kuža007
15.02.2019 5 z 5

Napínavá životopisná kniha o největším italském operním skladateli všech dob - G. Verdi. Autor krásně popsal rozpor mezi Verdim a Wagnerem a Verdim samotným. Úžasný román o opeře a jejich skladatelích.

Hanka_Bohmova
12.07.2014 4 z 5

Krásná kniha! Přiznám se, během čtení jsem musela odběhnout na Wiki k životopisu Maestra, prostě jsem potřebovala vědět, kam se to vyvine :o)

Každá Werfelova "životopisná" kniha mě nadchne pro své téma. Zamilovala jsem si Bernardettu, získala jsem nové impulsy ke čtení prorockých knih Bible... a nyní zřejmě začnu poslouchat operu :o))

Petkon
16.07.2011 5 z 5

Vynikající román, řešící vzájemný vztah v rovině osobní i tvůrčí mezi dvěma geniálnimi skladateli - G.Verdim a R.Wagnerem.
Knihu jsem četl před mnoha lety, ale i po té době na ni vzpomínám jako na báječný čtenářský zážitek. Rád se k ní opět někdy vrátím. K četbě doporučuji hudbu obou hlavních protagonistů.