Velikonoce našich babiček

Velikonoce našich babiček https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491791/bmid_velikonoce-nasich-babicek-8nh-491791.jpg 5 4 3

Období, kdy končí zima a začíná jaro, je odjakživa silným poutem spojeno s půdou, probouzející se přírodou a plodivou sílou. To vše se prolnulo i do křesťanského prožívání, které pevně formovalo duchovní i materiální svět našich předků. Na tříkrálové koledy na sklonku do vánočního období plynule navazuje začátek masopustu – první předzvěsti počínajícího jara. Jak moc bujarý masopust býval a co naši předci během následujícího postního období jedli, když příprava na velikonoční slavnost ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista vyžadovala skromnost a odříkání? Jak tedy naši předkové prožívali svátky jara? Co znamená paškál nebo apoštol a proč říkáme houby s octem? Co je to chození s Dorotou a co ušelo? Jak se vypočítává termín Velikonoc? Co si křesťané připomínají v pašijovém týdnu a jak věroučné pokyny uchopila lidová tvořivost? A proč v některých regionech chodí chlapci na pomlázku už na Bílou sobotu? To všechno si můžete přečíst v této knize.... celý text

Přidat komentář

lenka7348
03.04.2024 5 z 5

Ucelený přehled všech před/po/velikonočních zvyků, tradic a receptů. Velmi kvituji také to, že kniha obsahuje méně známé svátky, které pro mě byly milým překvapením. Určitě se jedná o zdroj inspirace, k němuž se budu ráda vracet.

angloumene
18.11.2023 5 z 5

Konečně mám celé svátky jara zasazené do uceleného kontextu. Tak třeba - vždycky mi vrtalo hlavou, proč se konají zabijačky na masopust. Vždyť přece maso a půst je pravý opak zabijačky!
Naštěstí mi autorky představily nejen masopustní, ale i mnohé další známé i neznámé tradice a svátky. Díky za to. Teď už jen počkat, až se začne blížit jaro, abych malý kousek znovuobjevené tradice mohla vplést i do našich domácích zvyků.


alnahu
07.04.2022 5 z 5

Zajímavá kniha v které si přečteme, jak prožívali naši předkové tyto krásné jarní svátky. Knihou nás provází dvě autorky Alena Scheinostová nás seznámí s liturgickými zvyklostmi ,liturgickým kalendářem a životy svatých.Dočteme se kdy probíhá Masopust, Popeleční středa, Půst, Postní neděle, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota, Boží hod velikonoční, Provodní Bílá neděle, Slavnost Nanebevstoupení Páně, Slavnost Seslání Ducha svatého, Slavnost Těla a Krve Páně/Boží tělo. Nejsem věřící ,ale tuto knihu o křesťanských svátcích ,jak vznikly a jak se vyvíjely a jak se začlenily do běhu lidového roku, jsem si ráda přečetla. Druhá autorka Alena Anežka Gajdušková ,doplnila knihu několika tradičními recepty, které měly také symbolický rituální význam. Ty jsou zajímavé a určitě některé vyzkouším.

Štítky knihy

Velikonoce velikonoční zvyky české tradice

Autoři knihy

Alena Scheinostová
česká, 1977

Kniha Velikonoce našich babiček je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce4x
Chystám se číst5x
Chci si koupit2x