Moudrost davů

Moudrost davů https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/505779/bmid_moudrost-davu-TZ5-505779.png 5 60 15

Věk šílenství série

< 3. díl

Říká se, že pokud chcete změnit svět, musíte ho nejprve spálit. Nyní se tato moudrost otestuje v tavicím tyglíku revoluce: Bořiči a Paliči se chopili pák moci, dým z ohňů vzpour nahradil průmyslový smog a všichni se musí podřídit moudrosti davů. Občan Brock, který už nemá co ztratit, je odhodlán stát se novým hrdinou pro nový věk, zatímco občanka Savine musí svoje nadání vytlouct ze všeho zisk proměnit za umění přežít, jedině tak dojde vykoupení. Orso zjistí, že když je svět vzhůru nohama, není nikdo níž než monarcha. A na krvavém severu docházejí Rikke a jejímu křehkému Protektorátu spojenci… zatímco Černý Calder shromažďuje síly a chystá pomstu. Břehy padly, slunce Unie bylo roztrháno na kusy a v temnotě zákulisí se pomalu stahují nitky Tkalcova nemilosrdného plánu…... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The Wisdom of Crowds , 2021


více info...

Přidat komentář

kurama45
29.04.2024 5 z 5

„Nic tak nedokazuje nejednotnost jako urputné přesvědčování o nastolené jednotě na každém rohu.“

Ehm, francúzska revolúcia sa nám tak nejak zmenila na ruskú… Poznáte povestný Sanderlanche Brandona Sandersona, keď sa ku koncu svojich tisícstranových buchlí zrazu všetko na čitateľa vysype a valí sa akcia za akciou? Tak taká bola Moudrost davů. Akože celá.
Leo dopadol, ako si zaslúžil, hehe. Savine dopadla lepšie, ako si zaslúžila, asi to majú v rodine, a tak ako Gloktovi musím tlieskať aj jej. R.I.P. Orso, aký život, taká smrť? Aj by som napísala, že Rikke vyhrala, ale zjavne nevyhral nikto, lmao a všetci skysli ako víno.
P. S.: Nechápem, prečo tu je iba niekoľko komentárov a ani sto hodnotení. Ľudia sú slepí.

„Nikdy nezůstávej na místě, odkud nemůžeš snadno odejít a neohlížet se přes rameno. Nikdy nevlastni nic, co nemůžeš opustit. Nikdy si nedělej přátele, ke kterým se nemůžeš otočit zády. Žij život, který nezanechává stopy.“

SkcSAM
20.04.2024 5 z 5

(SPOILER) Nebol som sklamaný. Zas to bolo skvelé čítanie. Už som si myslel, že bude aspoň trochu happy end a Joe mi pripomenul, že v tejto sérií sa postavy neobľubujú. Mám za sebou 10 kníh a skvelé postavy: Glokta, Krvavá devítka, Třesavec, Orso, Cosca budú patriť k mojim najobľúbenejším postavám. Ešte že bol koniec knihy otvorený a do tohto sveta sa snáď vrátime.


Slezadav
04.03.2024 4 z 5

Závěr věku šílenství nepřináší v obecné rovině nic nečekaného. Abercrombie opět přivádí na scénu postavy známé z předchozích dílů série. Samozřejmě každá do puntíku propracovaná a zcela živá, po dočtení jsem měl pocit, že většinu postav znám lépe, než své vlastní přátele.
Podobně jako Potíže s mírem i Moudrost davů má podle mého názoru příliš pomalý rozjezd a obsahuje i pár míst, kde se sice nespravedlnost, krutost a brutalita stupňuje, ale do děje už tyto pasáže nepřinášejí nic nového. Důsledkem toho byly i kapitoly, kde jsem se mírně nudil.
Většina POV postav byla velmi dobrá a těšil jsem se, jaké budou další osudy. Nicméně našlo se i několik takových, kde mi to bylo celkem jedno a jedna z hlavních postav mi pripadala absolutně zbytečná a myslím, že by ji celou mohl autor vyškrtnout a kniha by nikterak neutrpěla.
Tak nějak jsem stále doufal ve využívání střelného prachu, ale přestože v Království chtějí stavět železnici, tak bojují stále převážně mečem a kušemi. Z toho jsem byl vyloženě zklamán a vzhledem ilustracím na obálce jsem se cítil mírně podveden.
I přes všechna výše uvedená negativa se jedná stále o velmi dobrou knihu, kterou jsem si z větší části užíval. Skvělé byly kapitoly psané z pohledu nedůležitých postav. Skvělé byly také akční scény (kterých bylo bohužel celkem málo) i perfektní zobrazení toho, co se stane, když se k moci dostanou radikálové a bezmozci. Savine je v celé trilogii jedna z nejlepších postav, kterou jsem měl tu čest číst.
Celkově dávám 4/5. Nějaké nedostatky tahle kniha i celá trilogie má, ale jde o velmi dobře odvedenou práci. Bohužel Abercrombie má u mě tu smůlu, že svým předchozím dílem nasadil laťku velmi vysoko. Věk šílenství je skvělá trilogie, která je pro mě jen o malý chloupek pod původní sérií Prvního zákona. Na to, že by tohle měl být poslední díl toho zůstalo plno otevřeno, tak snad přijdou další romány z tohoto světa.

RaDaR26
24.01.2024

(SPOILER) Geniální kniha! Skvělé a napínavé zakončení série, ale přesto tak nemám rád, když zemře vaše oblíbená postava...

petr_
30.11.2023 5 z 5

To je přímo filozofické dílo. Když jsem ho četl, tak jsem si vybavoval historii francouzské revoluce a jiné podobné historické události včetně komunistického marastu u nás i s dosahem na stav našeho státu a hospodářství v současné době. Lidé jsou více či méně nepoučitelní, ale občas se něco povede aby se to zase obrátilo proti lidem. Dobré konce vlastně neexistují a ani autor o nich nepíše.

jarynek
25.10.2023 5 z 5

Výborná trilogie, od Abercrombieho nejlepší (a to i ty ostatní jsou vesměs hodně kvalitní). Trochu se budu opakovat, ale potřeba vyzdvihnout práci s postavami, které jsou vše, jen ne černobílé, a jejich vývoj v průběu děje. Stejně jako v předchozích dílech si i zde autor s čtenářem hraje - na něco ho naláká, vsugeruje mu nějakou myšlenku, aby pak vše bylo úplně jinak, postava, která se zdála být důležitou, během chvilky skončí v propadlišti dějin, když už ne v propadlišti šibenice. Na druhou stranu tím, že jsem četl třetí díl série poměrně brzo po předchozích jsem už byl schopen více odhadnout autorův styl a tak mne ne vše překvapilo tak, jak možná mělo. Co por mne překvapivé určitě bylo, že závěr je hodně otevřený a vypadá to, že Abercrombie hodlá na tuto trilogiii v budoucnu navázat. To bude dlouhé těšení.

cathyblack
04.09.2023 5 z 5

Bylo to zase - skvělý! Letošní top série. Nečtu tedy stovky knih týdně, jako jiní - ale z těch cca 25 kousků mě tohle opravdu zvedlo ze židle. Donutilo mne to číst po půlnoci.
Byly to dobrodružné tři týdny ve společnosti těch nejmilejších kreténů.

Napsat něco jenom ke třetímu dílu - protože jsem zhltla celou sérii hnedle po sobě, mi je nějak proti chuti. Bylo to velmi důstojné pokračování slušně rozehrané hry: lůza vs. panstvo.

Joe píše úžasně, jeho postavy si k vám najdou cestu, ikdyž nechcete. Nikdo jiný by asi nedokázal, abych měla v oblibě lidskou trosku, co si libuje v mučení lidí. A nesnášela krásnýho mužskýho plnýho ideálů. (To se stalo v sérii První zákon - Glokta vs Jezal).

Od té doby mě ale Abe předal ještě několik postav, které bych ráda vyzdvihla.
Orso.
Broad.
Savine, samozřejmě.
všichni Seveřani od Rikke až po Jetela!
Leo je strašněj ňouma, ale do postele bych s ním taky vlezla :D

Nechám knize volný průběh mou duší a pak se pokusím o nápravu komentáře.

Pepa62
28.05.2023 5 z 5

Jenom bych opakoval to, co shrnují předchozí komentáře. Takže naprostý souhlas s tím, co uvádí: jackketch + ludek6708 + tonysojka + Archie .

jackketch
16.03.2023 5 z 5

Skvělé zakončení skvělé trilogie. Abercrombie se pomalu stává nejzásadnějším autorem fantasy své generace.. Jen doufám, že Joe nemá Dlouhé oko ale jeho příběhy jsou jen fikce a ne podobenství toho, kam náš vlastní věk šílenství spěje

ludek6708
13.02.2023 5 z 5

Joe Abercrombie opět nezklamal a zraje jako víno.
Pro milovníky fantasy je už dnes klasickým mistrem, který do tohoto žánru vkládá něco navíc a posouvá ho z pozice odpočinkové ("pokleslé") literatury někam dál do oblasti nezapomenutelných dílek. Něco takového, jako svého času obdobně posunul třeba Raymond Chandler "pitomou detektivku" s hlavním hrdinou do oblasti literárního umění.
Díky Joe!

tonysojka
17.01.2023 4 z 5

(SPOILER) Komentář 9095 skvěle vystihuje poslední díl a naprosto vyjadřuje mé pocity, nemám k tomu co dodat,nekomentoval bych to lépe.
Kniha přesně popisuje ,co se stane když se k moci dostane tzv."lid", ostatně v dějinách revolucí najdeme skutečnost předčící fikci.
".....Hlas lidu,to je.... spíš hluk.Jsou to žvásty bláznů v blázinci.Je to řev vepřů na jatkách.Je to chór šílenců.Vetšina z nich ani neví co chce, natož aby věděla jak se k tomu dobrat.Potřebují někoho,kdo jim řekne,co mají dělat....."
Ale,mord na to, noblesní odchod mé oblíbené postavy mě velmi zarmoutil,to mě opravdu zabolelo.
Tohle mi Joe neměl udělat.
Proto nedávám plný počet.

Archie
18.12.2022 4 z 5

Po cca 9 (8? 10?) knihach ze sveta Prvniho zakonu mam pocit, ze se Joe preci jen (a neni se cemu divit) mirne opakuje a tak nejak clovek tusi, kam to zhruba smeruje. Ale abych zbytecne nebrblal - porad je to ten Joe, ktereho stavim spolecne s nekolika malo autory na piedestal soucasneho fantasy. Latka je porad vysoko, postavy/dialogy stale genialne zabavne - byt tentokrat ne tak ikonicke jako v puvodní sérii. Pokracovani prosim. PROSIM! Clovek se uz proste ve spolecnosti Třesavce, Bayaze či Caldera, cítí jako mezi "svými". Od Crinny až po Bílou pěnu.

Frizer
18.12.2022 4 z 5

Možná jsem měl příliš velká očekávání, ale pro mě byla Wisdom of Crowds nejslabší knihou z nové trilogie.

Kniha obsahuje z velké části téma revoluce nebo Velké změny, jak se tomu říká, ale pro každého, kdo zná něco o historii, francouzské revoluci, dalších revolucích v historii a ví alespoň, kdo byl Robespierre, to není nic nového a šokujícího.

Po dlouhé době (po polovině knihy) je tu spousta zvratů, některé očekávané, některé ne, některé jen zvrat pro zvrat. Méně by v tomto případě bylo více. I tato kniha pro mě na konci dostává dost hořkou příchuť..

Dokonce jsem uvažoval o 3 hvězdách kvůli příběhu a tomu, jak to dopadlo, ale jako vždy je Joe na vrcholu svého řemesla, takže by to bylo nespravedlivé.

Psaní je na špičkové úrovni, postavy fajn jako vždy, ale příběh a rozuzlení minulé kapitoly jsou na můj vkus trochu slabé. Zvlášť když Trouble with Peace bylo naprosto úžasné

PetrCepek
16.12.2022 4 z 5

Prvních 150 stran jsem se nemohl začíst, ale pak se příběhy roztroušených protagonistů docela rozjely a nuda skončila. Vzhledem k otevřenému závěru mám pocit, že tato trilogie bude mít více dílů než tři. Podobně jako Stopařův průvodce po galaxii :-)

9095
10.12.2022 5 z 5

Psát recenzi na třetí díl trilogie je ošemetné. Touto knihou určitě nikdo s Abercrombiem začínat nebude, takže je zbytečné znovu rozvádět, jak Joe píše. Zároveň mi přijde málo pravděpodobné, že by někdo přečetl první dva díly, a přesto potřeboval recenzi, aby se rozhodl, jestli přečíst i díl poslední. S ohledem na výše zmíněné je tedy docela výzvou něco o knize napsat, a nespoilerovat. Zkusím to vzít tak trochu oklikou.
Pamatuju si, jak jsem se před lety na Joeově blogu dočetl, že má v hlavě novou trilogii ze světa Prvního zákona. Měl jsem velkou radost a současně mi bylo jasné, že se hodně načekám, protože se vydání u nás protáhne o dobu nutnou k překladu. A teď je to najednou za mnou. Hotovo, dočteno. Zvláštní, trochu smutný pocit, ale! Jestliže první trilogie působila vcelku uzavřeným dojmem, na kterou se přesto podařilo výborně navázat, tak Věk šílenství vyloženě naznačuje, že osudy obyvatel Spojeného království budou pokračovat. Jenže pokud ano, tak na to budeme čekat hodně dlouho, protože Joe teď píše novou trilogii Devils, která bude z úplně jiného světa, předpokládané vydání 2025. Ale zpět k Moudrosti davů.
Třetí díl navazuje přesně tam, kde druhý skončil, a okamžitě čtenáře naplno vrhne do víru událostí. Žádné rozkoukávání, není potřeba budovat atmosféru, to obstaraly první dva díly. Popis toho, jak Bořiči a Paliči rozpoutají v Adově revoluci, je až hypnotický. Abercrombie protentokrát upustí od svého zažitého stylu přeskakování mezi více dějovými liniemi a dobrých padesát stránek v kuse vás doslova uvězní ve městě, které se rychle propadá do šílenství. Teprve poté se vrátíme zpátky na Sever a sledujeme osudy Rikke, Caula Třesavce, Černého Caldera a dalších starých známých. Nutno říct, že tahle dějová linie hraje tak trochu druhé housle. Ne že by nebyla zajímavá (a rozhodně je dost černohumorná), ale prostě to hlavní se odehrává v Adově. Abercrombie s přehledem pasíruje své postavy drtivým soukolím revoluce, aby některé zcela semlel, jiné proměnil k nepoznání a u dalších ukázal, že vlastně ani nezáleží na okolnostech, že se zkrátka budou chovat vždy jako zvířata.
Abercrombie místy hřeší na to, že si připravil prostředí, ve kterém přestala platit prakticky veškerá pravidla, což mu dává možnost udělat skoro cokoliv, i když to někdy působí až neuvěřitelně. Opravdu se po celou dobu nenašel nikdo, kdo by využil chaosu ve Spojeném království a dobyl ho? Styrie? Gurchul? Nikdo?
Samostatnou kapitolou jsou dějové twisty. Poprvé se mi stalo, že jsem některé odhalil předem, ovšem moc mi to nevadilo, spíše jsem se těšil a nedočkavě četl dál, zda je mé tušení správné. Některé se mi ale zdály přece jenom už trochu příliš. Přesněji řečeno nejen, že je těch twistů až moc, ale některým se už jen stěží dá věřit. Ale největší zrada nastala tehdy, kdy jsem se na dějový twist naopak těšil, čekal jsem ho každou chvíli a... on nepřišel. Nepřišel, a postava, která mi přirostla k srdci, se rozloučila stylem, že jsem zůstal jako opařený. Klobouk dolů, mistře.
Jak to celé shrnout? Kritika často autorům vyčítá, že nepřicházejí s ničím novým, ať už jde o literaturu, hudbu nebo výtvarné umění, či film. Na jednu stranu je to pochopitelné, na stranu druhou... no a co? Pokud je někdo v něčem zatraceně dobrý, proč by měl nutně zkoušet něco jiného? Abercrombie je jako oblíbená restaurace, kam chodíte už 15 let, a i když tam není nějak extra velký výběr, tak se tam vždycky skvěle najíte. Já to beru. Vím, co mám rád, a vím, že Abercrombie mi to dá. A pro Moudrost davů to platí bezezbytku. Intriky, sarkasmus, ironie, antihrdinové, špína, bahno, krev, bitvy, černý humor, ideály zadupané do země... Jsem nasycen.

Autorovy další knížky

Joe Abercrombie
anglická, 1974
2008  87%Sama čepel
2018  81%Půl krále
2009  91%Až budou viset
2011  86%Hrdinové
2009  91%Poslední argument králů

Kniha Moudrost davů je v

Právě čtených1x
Přečtených71x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce53x
Chystám se číst36x
Chci si koupit38x
dalších seznamech1x