Až budou viset

Až budou viset https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22974/az-budou-viset-prvni-zakon-kniha-druha-22974.jpg 5 479 68

První zákon série

< 2. díl >

Jak uhájit město, které je v obležení nepřátel a zamořené zrádci, když se vašim spojencům nedá ani v nejmenším věřit a váš předchůdce beze stopy zmizel? Před takovými vyhlídkami by nejraději utekl i mučitel – jen kdyby dokázal udělat krok bez pomoci hole – a inkvizitor Glokta. Ten se potřebuje dobrat k odpovědím dřív, než guršská armáda zaklepe na městské brány. Seveřani se přehnali přes hranice Anglandu a po celé zmrzlé zemi rozsévají oheň a smrt. Korunní princ Ladisla je připraven zahnat je zpátky a vydobýt si neutuchající slávu. Má to jen jediný háček: že má za sebou tu nejhůř vyzbrojenou, nejhůř vycvičenou armádu s nejhorším velením na světě. A Bayaz, První z mágů, vede skupinu neohrožených dobrodruhů na velmi nebezpečnou misi přes ruiny minulosti. Nejnenáviděnější žena Jihu, nejobávanější muž Severu a nejsobečtější hejsek Království tvoří podivné společenstvo, ale potencionálně smrtící – pokud by se přestali tolik navzájem nenávidět. Pradávná tajemství budou odkryta. Budou vybojovány a prohrány krvavé bitvy. Nejhorším nepřátelům bude odpuštěno – ale teprve až budou viset.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Polaris
Originální název:

The First Law: Book Two Before They Are Hanged , 2007


více info...

Přidat komentář

Ozymandias
15.04.2024 4 z 5

Některé věci se zkrátka udělat musejí. A je lepší je udělat než se mučit tím, že se jich budete bát. Tak to vždycky říkal Logen.

Slezadav
04.03.2024 4 z 5

V zásadě velmi podobné prvnímu dílu. Skvěle napsané postavy, které nejsou černobílé a každá prochází svým vlastním vývojem. Perfektně zpracované bitvy, kdy autor dokáže skutěčně skvěle navodit zmatek a chaos. Co se dá tomuhle vytknout je v určitých pasážích očividná snaha navodit atmosféru, která se ne vždy setkává s úspěchem. Postavy jsou sice napsané velmi dobře (i když občas velmi archetypálně), co mi ovšem trochu vadí je, že s žádnou z nich jsem se nedokázal natolik sžít, že by mi nějak vadilo, kdyby ji autor zabil. S výjimkou Glokty samozřejmě, který si stále uchoval svůj šmrnc, kterým mě uchvátil už v prvním díle.


RyonMathrin
28.02.2024 4 z 5

Pokračování je napínavější a stejně drsné jako první díl. Někdy kruté až moc, přestože to k fantasy patří. Některé postavy si musely sáhnout na hodně hluboké dno.
Všichni hrdinové se rozvíjejí a každý je svým způsobem sympatický i odpudivý. Pořád jste ale zvědaví, jaký osud je čeká a co ještě zažijí.
Glokta v Dagosce byl úžasný. Jezalovo dozrání mi také sedlo. Samozřejmě Krvavá Devítka a Ferro dali vzniku báječně netypické dvojici. A West, rozhodně v neposlední řadě, prostě borec. Jen mi bylo líto Catil.
Seveřané jsou zajímavě vymyšlení: kromě jejich zásadních vlastností jako síla, odolnost a bojové odhodlání z nich padají někdy i úplná filozofická moudra. Vůbec to nevadí, celkově to funguje a líbí se mi to.
Chystám se s chutí na třetí díl.

apq
27.01.2024 5 z 5

Zatímco první díl byl o seznámení s postavami, tak druhý díl série byl pecka.
Napínavé od začátku do konce.
Jak již několikrát v komentářích zaznělo, hlavní postavy mají spoustu chyb, ale právně možná tím jsou sympatické.
Nejvíc mě bavila linka putování s Bayazem, kde bylo zajímavé sledovat vývoj vztahů mezi postavami.
Dále linka v Dagosce, kde Glokta opět nezklamal, a nechápu, proč mi tato spíše záporná postava je vlastně čím dál víc sympatická. Ale jinak nebyla zde žádná linka, která by byla nudná a nezajímavá. Celá kniha se moc dobře čte.

Tereza_T
21.12.2023 5 z 5

Napadá mě bochník chleba. Chleba je skvělej ale naprosto se mu oddat? Zavázat se tomu obrovskýmu bochníku chleba, tak velkýmu, že v něm můžeš bydlet, zavázat se, že ho budeš jíst, a nic jiného, dokud nezbyde poslední drobeček? Tož to už je trochu risk. Joe Abercrombie a jeho série Poslední zákon je tímhle bochníkem, tímhle závazkem, a já ho chci jíst navěky, protože chutná sakra skvěle.

Sama čepel byla moc fajn. Až budou viset je delikátní. Jestli si mě postavy v prvním díle omotaly kolem (devíti?) prstů, tak teď mezi nima tančím a oni pískají. Ty postavy jsou prostě FULL PACKAGE. Jakkoliv temný, nechutný a zvrácený jsou, na všech je něco lehkého, něco, s čím souzníš a něco co si oblíbíš. Ta lehkost vlastně způsobuje, že se po dočtení cítíš líp než předtím, a ne v naprostým hajzlu z toho, že tvoje fav postava je bezcitnej cynickej mučitel většinově nevinných lidí. Jestli jsou pro tebe postavy podstata, díky který do tebe série zasekne svoje drápky je První zákon opravdu must read. Budeš si připadat jako mezi přáteli sedíš kolem oranžového tepla skomírajícího ohně a v duchu si už připravuješ vlastní krvavou historku k vyprávění až na tebe přijde řada.

Styl psaní bych nazvala až kinematografickým, v mojí hlavě to jedno velký plátno bylo, dokonce i ty často špatně představitelný bojový scény hrály ve všech barvách a já viděla živě přímo před očima každej detail, jako třeba vlnící se péřové letky na konci Feřiných šípů rozrážející vzduch.

Plus všechny ty dialogy hodný citování... autorův styl je čtivej, lehkej ve své těžkosti a humornej ve svojí temnosti. Dostane se vám pod kůži raz dva a mám pocit, že z toho není cesty ven. V tuhle chvíli je pro mě chvilka s jeho knihou v ruce velká jistota klidu a pohody, což je nedocenitelný a pořád mě udivuje, že tohle dokáže s člověkem udělat dobrej výběr slov na papíře.

Moje natěšení na třetí díl je neměřitelný. Jestli nepřijde velký rodinný shledání jdu si to hodit, to je moje vánoční přání radostné chvíle shledání naivní, což Joe?

„Nebe nedělá žádné zvláštní výjimky, když jde o mágy, hochu, chčije na všechny stejně.

Grohlinka
28.11.2023 5 z 5

Skvělé. Nic víc netřeba dodávat, jak já všem těm pokřiveným nehrdinům fandím, to se nedá ani slovy popsat.

Must read! Ideálně několikrát. Pokaždé to bude jiné, lepší.

SkcSAM
17.10.2023 5 z 5

Prvá kniha bol rozbeh, ale druhá kniha je iná nálož. Žiadna z hlavných postáv nie je hrdina. Postavy spravia nejaký dobrý skutok, za ktorým spáchaju ešte väčšie zverstvo. Proste realistické postavy, ktoré vedia o svojich slabostiach a snažia sa prežiť vo fantasy svete plnom hmly, snehu, extrémneho tepla a skál.

pat4157
01.07.2023 5 z 5

Pane Bože, to byl skvost. Kde jsem byla a jaké knihy jsem si vybírala než jsem konečně narazila na Abercrombieho. Jděte do toho. Já jdu na další díl.

ctenar2846
04.04.2023 5 z 5

Oproti prvnímu dílu, který ač zajímavý se místy mírně táhl, bylo pokračován od začátku do konce nabité akcí. Opět se střídaly tři dějové linky (Logan, Glokta, West+Seveřané).
Logan a spol se vydali na takové to klasické putování nepřátelskou pustinou plnou nebezpečí, dobré proč ne.
West+Seveřané tahle dějová linka bavila od první chvíle. Vtipy, boje, cestování zimou a spousta dalšího. Mimo jiné se West konečně pořádně rozjel a v jednu chvíli se tenhle Zuřivec doslova utrhl ze řetězu.
Glokta a jeho linka byla už úplnou třešničkou na dortu. Opět bodovaly jeho vnitřní myšlenkové pochody a úvahy, palec hore. Závěrem musím vyzdvihnout opravdu velmi originální popis obléhání ve stylu: Když to platím tak se chci aspoň dívat!

A co se týče zajímavých hlášek, top je Mračňák: ,,Hmm."

Hadati
14.03.2023 4 z 5

Ve druhém díle jsou osudy postav propleteny, takže se můžeme soustředit na tři hlavní dějové linie. Žádné nové důležité postavy se zde neobjevují, takže se můžeme plně soustředit na ty, co už známe z prvního dílu. Abercrombie se tak může plně soustředit na jejich rozvoj.

Dějová linie Bayaze je klasické putování za cílem ve stylu Froda a jeho společníků, kde je zajímavější sledovat jejich vzájemné vztahy a rozvoj jejich postav, než samotné putování.

Daleko dějově zajímavější je pak válka na severu, ve které má hlavní slovo West a Trojstromova banda. Ještě zajímavěji se pak vybarvuje inkvizitor Glokta, který je naopak zaúkolován obranou jižní hranice Spojeného království. Díky tomu si tak čtenář užije útočné i obranné války do sytosti.
Postupně jsou pak odhalovány náznaky, že za některými těmito událostmi je někdo, kdo tahá za nitky. A vy netušíte, zda máte dost dílů skládačky na to, abyste mohli ukázat na konkrétního hlavního strůjce, nebo zda se ve stínech neukrývá někdo, kdo teprve na své odhalení čeká.

Hor89
11.02.2023 5 z 5

V druhém díle série se děj začne pořádně rozjíždět - vyzdvihnout musím hlavně obléhání Dagosky. Příběh je napsán velmi čtivě a má hodně zapamatovatelných momentů. Postavy jsou skvělé - propracované, uvěřitelné a hlavně realistické. Nejvíc jsem si oblíbil inkvizitora Gloktu a seveřena Logena "Krvavou devítku". Jediné menší mínus je svět, který je sice propracovaný ale nepříliš originální.

TomTomis
24.12.2022 4 z 5

Postavy se vyvíjejí a děj se šine kupředu. Na jednu stranu se mi to četlo dobře , ale měl jsem dlouhé záseky, kdy se mi do knihy nechtělo. Některé postavy jsem si docela oblíbil, ale nevím, zda se dá říci, že by mi nějaká úplně přirostla k srdci. Ta nekonečná pouť, která nakonec dopadne... No možná to mělo sloužit jako bližší seznámení s příběhem, postavami atd. Jinak jízda.

Sitth
31.10.2022 4 z 5

Jízda pokračuje. Mně styl Abercrombieho připomíná fantasy steam punk a to má rád, prostě né moc magie, klidně záporní hrdinové, které se oblíbíte, což v tomto díle je určitě inkvizitor Glokta. Je asi zbytečné hodnotit díl po dílu, uvidím, jak dopadne celá série. Zde trošku zklamání v lince ohledně hledání Semene, ale právě proto, že to nedopadlo dle očekávání, tak vlastně dávám o hvězdu navíc. Já už nehledám klasické příběhy, proto dávám 5/6

Beltrix
27.10.2022 5 z 5

Opravdu skvělá kniha, které lze jen stěží něco vytknout - postavy působí realisticky a povětšinou sympaticky, děj svižně ubíhá a nepředvídatelně se kroutí a poněkud cynický náhled na celý příběh tomu dodává skvělou atmosféru.

s1ombrehimawari
26.08.2022 4 z 5

Vlastně jsem fanouškem kroků zpět a degenerace. První knížka která ve mně vyvolala 'něco' po přečtení řeznických a dehumani scén.

Boby17
06.04.2022 5 z 5

Pokračování ságy se rozdělilo na tři relativně samostatné epizody. Jako čtenář jsem se vůbec nenudil - obrana Dagosky, zimní válečné tažení proti králi Bethodovi na hranicích Anglandu i daleké putování pro magický předmět přes půl světa. To jsou dějové rámce vyplněné akčními scénami, občas prokládané zajímavými myšlenkami. Prostě spokojenost a všechny hvězdy.
P.S. Co dělá Hollywood? Zfilmování by jistě bez obtíží konkurovalo Pánu prstenů nebo Hře o trůny.

Corso
24.03.2022

Po 120 stranach som si polozil otazku. Som ochotny takemuto pomalemu tempu vypravania venovat dalsi cas? A to ako pozeram, seria ma 7 knih. Oblubil som si vseho vsudy dve postavy, mozete hadat ktore. Musim uznat, ze na kazdej strane su dialogy, nieco sa deje, dej sa posuva, lenze slimejsiiiiimm tempem. Pribehy postav sa zliali do 3-4 hlavnych linii vypravania, ale zistujem, ze uz nie som zvedavy co s nimi bude. Klici vo mne podozrenie, ze sagy uz nie su pre mna. Prestavam mat rad tieto rozmachle fresky, kedy si spisovatel asi najskor nakresli mapy, a potom si povie ze bude musiet citatela previest kazdym kutom. Predvedie mu vsetky rasy, narody, kralovstva, historiu, mytologiu, a ani v naznakoch kam to vsetko speje. Mam chut na knihu, kde bude fokus zamerany na jeden pribeh, moze byt zamotany, nezamotany, ale chcem pribeh ktory bude mat na konci pointu a nebudem musiet nad nim stravit rok citania. Neudelim knihe hviezdicky, lebo nedocitana. Normalne cely cas mam chut zobrat do ruk inu knihu, poznate to. Nechavam si ju po ruke jak sa vravi, blizko, lenze vazne pochybujem ze ju docitam.

Plague
17.12.2021 4 z 5

(SPOILER) Hm. Z druhého dílu už tak vedle nejsem, nic moc nového nepřinesl. Chyběl mi šmrnc a odvaha prvního dílu. Dějové linky tak nějak vyhnívaly a spíš se propadly do fantasy klišé. Podíváme se do pár ostřejších konfliktů. Na severu dostane nafoukané království pěkně na zadek, ale ne zas tak moc. Vojáci padají po desetitisících KROMĚ našich hrdinů. Achjo! Sem prostě patří nějaký ten přirozený úbytek, sorryjako! Na jihu je to podobné, ale inkvizitor Glokta by mi chyběl. No a výprava společenstva „semene“ byla jak z hobita. Všechno se daří jak má, účastníci se nám mění k lepšímu a s každou útrapou si poradí bez ztráty kytičky (ikdyž se ztrátou pár zubů). Na posledních pár stránkách se přeci jen s jednou postavou rozloučíme, škoda že je to jako přes kopírák prvního dílu.
Ale by to nevyznělo moc kriticky. Čtení je to pořád parádní a pořád baví. Jen bych prostě uvítal větší realističnost. Takové ty „DOPRDELE“ momenty kdy setnuli Neda Starka, zabili Whiskeyjacka nebo Gandalfa.
Mám nějaké ty teorie jak by to mohlo celé dopadnout a doufám, že jsem úplně mimo. Tak či tak se těším na poslední díl.

Teclaireddy
09.11.2021 5 z 5

Určitě lepší než první díl - charaktery již známých postav se ještě více prohlubují a příběh již získává jasnější kontury a více graduje. Líbí se mi, jak se postavy vyvíjí.

Gordonlord
08.11.2021 5 z 5

Uvažoval jsem, jestli po prvním dílu pokračovat. Sama Čepel měla na jedné straně neskutečně skvěle a uvěřitelně propracované postavy, ale na druhé straně nudný děj.

Ve druhém díle je všechno lepší. A to až na tu nejlepší míru ! Hrdinové, se kterým jsem se seznámil v prvním díle, mne provázejí celou knihou a jejich osudy a vztahy se ještě více zamotávají a stávají ještě poutavějšími, zajímavějšími a mě zajímal osud každého jednoho z nich. Takhle dobře detailně a uvěřitelně napsané poutavé postavy jsem snad ještě neviděl.

Navíc děj získal šílenou akceleraci - neustále se dělo něco zajímavého, co drželo moji pozornost a nadto moji pozornost držely už samotné postavy. Tohle už by bohatě stačilo. Neuplynula jediná stránka, kdy bych nebyl zoufale přikovaný ke knize. Ale autor jde ještě dál a každou chvilku servíruje nečekaný a zajímavý zvrat, který už tak návykovou a poutavou četbu udělá ještě mnohem zajímavější.

Příliš nesouhlasím s názory, že pokud vás nebavil první díl, nebude vás bavit ani druhý a naopak. Druhý díl mi přijde na hony lepší než ten první.

Úplně nevím, co ještě vyzdvihnout, když je tady dobře snad úplně všechno. Tohle je prvotřídní dospělé fantasy, učebnicový příklad toho, jak přesně by mělo vypadat ve své dokonalé, vybroušené formě. Osudy Glokty, Logana, Jezala a dokonce i Ferro - jejíž nátura by byla v rukou jiného autora neskutečně otravnou - jsem si neuvěřitelně oblíbil a doufám, že tohle čtení mi ještě chvilku vydrží.

Abych 500 stran slupnul jako malinu a ještě se modlil, ať to prosím ještě neskončí...to se mi stalo naposledy u Archivu Bouřné Záře.

Štítky knihy

dark fantasy

Autorovy další knížky

Joe Abercrombie
anglická, 1974
2008  87%Sama čepel
2018  81%Půl krále
2009  91%Až budou viset
2011  86%Hrdinové
2009  91%Poslední argument králů

Kniha Až budou viset je v

Právě čtených6x
Přečtených634x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených45x
Knihotéce271x
Chystám se číst93x
Chci si koupit32x
dalších seznamech5x