Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti

Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443656/bmid_vedeni-pro-nejiste-casy-pruvodce-ve-0E7-443656.jpg 5 35 7

Vědění pro nejisté časy je nadčasovou knihou (poprvé vyšlo anglicky v roce 1951) zabývající se psychologickým bezpečím. Pomáhá hledat stabilitu v dobách, kdy se naše životy zdají být obzvlášť křehké a zranitelné. Watts, vykladač paradoxu, upozorňuje, že pocit nejistoty se objevuje ve chvílích, kdy příliš toužíme po jistotách. A ironicky připomíná, že spása a ukotvení leží v poznání, že není žádný způsob, jakým bychom se mohli pojistit nebo zachránit. Velmi aktuální titul pro dnešní „tekutou“ dobu, kdy nic není garantováno, a okolnosti a podmínky se mění každým dnem. Vědění pro nejisté časy vám neslíbí univerzální klíč ke štěstí ani skálopevné životní jistoty. Skrze zenové zrcadlo, které nastavuje křesťanské mystice, vás však může nasměrovat do samého jádra nejistoty, kterou v dnešní době prožívá snad každý z nás. Možná pak zjistíte, že s proměnlivostí života nemusíme bojovat – stačí přijmout její pozvání k tanci.... celý text

Literatura světová Osobní rozvoj a styl Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Alferia
Originální název:

The Wisdom of Insecurity: A Message for an Age of Anxiety , 1951


více info...

Přidat komentář

malpet
26.04.2023 4 z 5

Rozhodně to není lehké čtení, nad touto knihou se musí zastavit a přemýšlet, ale nakonec, to je i její cíl, naučit čtenáře vědomému prožívání přítomného okamžiku, protože nic předtím ani potom není skutečnější (tak jsem to aspoň pochopil já :-) )

BStone
04.06.2022 4 z 5

Klasický Alan. Čtení to není místy úplně jednoduché, ale určitě osvěžující a svobodné.


hana6324
28.01.2021 4 z 5

Kniha obsahuje zajímavé myšlenky (byť podobné jako v jiných knihách tohoto typu) a se vším, co je tam napsáno, se dá jistě souhlasit, ale četla se mi trochu hůř, člověk si to musí dávkovat po částech, aby se mu z toho nezavařil mozek :)

klara1550
25.09.2020 5 z 5

Mně to přijde dobrý, ale nejsem si jistá, jestli jsem to pochopila ...:-D

horkosladka
16.08.2020

"Jestli budeme i nadále žít pro budoucnost a za naši hlavní přednost považovat schopnost logického myšlení, tak se brzy staneme pouhými parazity žijícími na úkol nezměrného stroje. Racionalizace života nemusí být vůbec tak rozumná, jak se mnozí domnívají. Když si uvědomíte, že je nerozumné se obávat, vaše obavy to rozhodně nezmenší, naopak začnete mít mnohem větší obavy z toho, že se chováte nerozumně..." (Alan Watts)

vlkcz
08.08.2020 5 z 5

Nevím, proč překladatel nepoužil přímočarý překlad Moudrost nejistoty a místo toho zvolil jiný, který mi vzhledem k obsahu přijde poněkud zavádějící. Takhle to vypadá jako nějaká příručka "Jistota snadno a rychle" nebo "Jak přežít turbulentní dobu". Watts ukazuje, že turbulentnost a změna jsou normální stav, a že vědění, na rozdíl od plného prožití, lidský zmatek spíš prohloubí. Takže asi marketing.
To ale nic nemění na tom, že tato kniha je nadčasová, a těch téměř 70 let, které od jejího napsání uplynuly její aktuálnost spíš zvýraznily.
"Hranice působnosti a účel vědy chápeme žalostně chybně, když ztotožňujeme vesmír, jak jej věda popisuje, s vesmírem, v němž žijeme. Věda mluví o symbolu skutečného vesmíru a tento symbol má téměř stejné použití jako peníze. Je to vhodný spořič času při provádění praktických opatření. Když se však zamotají peníze a bohatství, skutečnost a věda, stane se ze symbolu břemeno."
Není to jednoduché čtení, občas člověk přečte jen několik stránek, které pak musí nechat několik dní uzrát, ale je to čistá radost.

lentolog
28.07.2020 5 z 5

O zákone opaku a fiktívnom Ja jasne, stručne, radikálne. Inšpiratívne, transformujúce...

Štítky knihy

sebepoznání, sebepoznávání New Age

Autorovy další knížky

Alan Watts
anglická, 1915 - 1973
1993  86%Ta kniha
1995  88%Cesta zenu
2020  90%Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti
2013  91%Cesta osvobození
1996  93%Radostná kosmologie

Kniha Vědění pro nejisté časy: Průvodce věkem úzkosti je v

Právě čtených2x
Přečtených47x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce22x
Chystám se číst75x
Chci si koupit31x