Věčná Treblinka

Věčná Treblinka https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34347/mid_vecna-treblinka-K0d-34347.jpg 4 53 9

Dnes již světově proslulá kniha amerického znalce holocaustu hledá paralely mezi nacistickými zvěrstvy a naším chováním ke zvířatům.

Literatura světová Literatura naučná Filozofie
Vydáno: , Práh
Originální název:

Eternal Treblinka , 2002


více info...

Přidat komentář

kate9326
10.07.2022 5 z 5

Mohlo by přesvědčit někoho, že bez masa se FAKT žít dá, a není to jenom výstřelek a poza.
Ani snaha o nějakou pochybnou "dietu". Tloustne se spíš po sladkém :-))

Sidonie
02.12.2021 5 z 5

Kniha, která je hodně k zamyšlení a rozhodně není jen o zvířatech. Je o světě. Je to teorie (velmi dobře vyargumentovaná a ozdrojovaná teorie) o myšlenkovém vývoji lidstva. Autor, který je odborníkem na holokaust, v ní mimo jiné podal vysvětlení, jak vůbec mohlo a dál může v lidských dějinách docházet k tolika strašným věcem.

V knize najdeme i příběhy lidí, kteří přežili holokaust, ale kniha nabídne i pohledy lidí z druhé strany. Teorie, do které je to vše zasazené, mě velmi oslovila, myslím, že by bylo téměř nemožné najít v ní mezery.

Při čtení jsem knihu neustále odkládala a dlouhé minuty přemýšlela o tom, co jsem právě přečetla.

Nečekejte knihu, která vám dá výčet zvráceností, která pácháme na jiných druzích. Tohle je odborná kniha, která se snaží nehrát na emoce. Za ten vědecký přístup jsem moc ráda.

Knihu považuju za takovou svou Bibli. Je to už víc než rok, co jsem ji přečetla, ale stále se k ní v myšlenkách vracím (a vlastně nejen v myšlenkách). Velmi silná kniha, o které dokážu s klidem psát jen proto, že už je to dlouho, co jsem ji četla. Doporučuju.


evickakyticka
21.02.2016 4 z 5

Téma vegetariánství, velkochovy, zabíjení zvířat z trochu jiného pohledu. Jednoduše a čtivě vysvětleno. Z většiny stránek tedy kape doslova krev, ale pokud nejste nováčkem nemůže vás nic zaskočit.

Queb
05.07.2015 5 z 5

úžasná kniha, dle mého asi nejlepší jakou jsem na podobné téma četl, krásně popsáno/vysvětleno na jakých principech fungovalo otroctví, holocaust... jaké je spojení právě mezi tímto a chováním se k hospodářským zvířatům, které začlo domestikací.... krásně popsáno jak se lidé krásně naučily "odůvodnit" si své chování, "potlačit city" atd...
souhlasím s tím, že tahle kniha by měla být zařazena do povinné četby.... věřím že spousty lidem by to otevřelo oči....

Blindye
04.06.2015 5 z 5

Tesat do kamene.

-Daniela-
14.01.2015 5 z 5

Velice zajímavá a smutná kniha o tom, jak lidé začali se zvířaty zacházet jako s věcmi a ne s živými tvory, kteří mají stejné právo žít jako my, o ztrátě úcty k jakémukoliv životu. Já už jsem se před čtením této knihy stravovala převážně vegansky, ale myslím si, že kniha by mohla motivovat čtenáře minimálně k tomu, aby nepodporovali velkochovy.

Verczaaa
04.12.2014 5 z 5

Povinná četba pro všechny. ,,Co oni vědí - všichni ti učenci, všichni ti filozofové, všichni ti světoví vůdci - o něčem takovém jako jsi ty? Sami sebe přesvědčili, že člověk, největší provinilec ze všech druhů, je korunou tvorstva. Všichni ostatní tvorové byli stvořeni jen proto, aby nám poskytovali potravu, kůži, byli trápeni a hubeni. Ve vztahu k nim jsou všichni lidé nacisté a pro zvířata je zde věčná Treblinka.´´

whack
04.10.2014 5 z 5

Top spomedzi kníh zaoberajúcich sa zaobchádzaním so zvieratami vo všetkých oblastiach ľudskej činnosti. 3 časti, 8 kapitol, rozoberajú problematiku využívania zvierat človekom, od úplných začiatkov domestikácie po súčasnosť, od domorodých kultúr po moderných ľudí, z pohľadu náboženstiev po priemyselné korporácie, doplnené o komentáre aktivistov ako Ron Lee, Peter Singer, Carl Sagan a iných. Dôležitá kniha plná šokujúcich faktov, informácií, zaujímavostí a štatistík, na ktorú sa nechytá žiadna iná kniha ani dokumentárny film.

JelizaRose
15.11.2013 5 z 5

Že by další povinná četba...?