Vaše hospodyně

Vaše hospodyně https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530498/bmid_vase-hospodyne-65aa503838c89.jpg 4 19 8

Londýn roku 1905. Nejhonosnější dům v luxusní čtvrti Mayfair skrývá mnoho pokladů, ale i temná tajemství. Když se hospodyně, paní Kingová, začne příliš vyptávat, je na hodinu propuštěna. Nenechá si to ale líbit a rozhodne se pomstít. Ví moc dobře, jak na to. Ve světě zlodějů a podvodníků je jako doma. Vyrostla v něm. Dá dohromady skupinu žen z okraje společnosti, které se nechají do domu najmout jako služebné, aby společně provedly tu nejodvážnější loupež, jakou kdy Londýn zažil. Hospodyně, pokojské, švadleny – kdo by je podezíral? Připraví rafinovaný plán: během dlouho očekávaného maškarního plesu vykradou dům přímo před nosem majitelky i jejích vážených hostů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Grada , Cosmopolis
Originální název:

The Housekeepers , 2023


více info...

Přidat komentář

soukroma
29.04.2024 5 z 5

Pro mne velice osvěžující změna: překvapivý námět, zajímavé postavy i výborná dobová atmosféra. Sedmička "dam" se spojí dohromady na spáchání velice odvážné loupeže - kompletní vybílení nejhonosnějšího domu na londýnské Park Lane, do posledního kousíčku vybavení, a to za probíhajícího maškarního plesu tamtéž. A to vše jednu noc v roce 1905...
To by samo o sobě stačilo, ale samotný zločin a jeho organizace byly jen jednou linkou příběhu. Samotný nápad na tento čin u hlavní hrdinky, stejně jako zapojení dalších známých i neznámých postav odhalovalo nespočet velice komplikovaných motivů, stavů a vztahů, včetně pokrevních, které až do samotného závěru znemožňovaly předvídat, jak to vše nakonec dopadne. Přípravě celé akce se věnovala zhruba první půle knihy, pak už se spustilo dopočítávání a akce se rozjela... a napětí se stupňovalo až do samotného konce.
Autor (chvíli jsem myslela, že je to autorka, podle jména) si nebral servítky a líčil syrově třídní rozdíly mezi staro/novými penězi a služebným personálem (samo o sobě komplikované hierarchie) až po londýnskou spodinu. Některým podvodníkům (spíše podvodnicím) jsem fandila víc (ovšem podle toho, jaké skutečnosti se postupně o nich odhalují), jiným tedy opravdu nikoli.
Vcelku komplikovaný, ale nesmírně vydatný napínavý sociální román. Maximální spokojenost i hodnocení. Knihu jsem skoro nepustila z ruky.

Pozn.: pobavilo mne, že si jedna postava v minulosti koupila letenku do Kapské provincie, podruhé to bylo změněno na mírně přijatelnější jízdenku, ale v té době - přelomu století - by to rozhodně byl tak akorát lodní lístek (vinen patrně pouze překladatel, nikoli sám autor). Nebylo to důležité, ale padlo mi to hned do oka; tyhle prohřešky by měl také odchytit korektor, pokud tedy nějaký vůbec existuje.

Marcela52
25.04.2024 5 z 5

Velmi sugestivní pohled na Londýn roku 1905, v tomto případě z pohledu těch, kteří zajišťují pohodlný život společenské smetánce. Hospodyně, pokojské a švadleny připraví rafinovaný plán a během jednoho maškarního plesu vykradou dům přímo před nosem majitelky a jejích hostů. Kniha mě zaujala od první stránky nejen překvapivými zvraty v ději, ale také etickým poselstvím.
Bohatství těch privilegovaných je často, i v dnešní době, založeno na nepříliš poctivých praktikách, a tak je vlastně pomsta služebných zcela pochopitelná. Tento barvitý a napínavý příběh doporučuji těm, kteří uznávají v životě i jiné hodnoty, a ne jen velký majetek.


alnahu
05.03.2024 1 z 5

Tak toto bylo naprosté zklamání.Knihy i když se ze začátku nemohu začíst-dočtu knihu až do konce.Tuto knihu jsem,ale musela odložit nedočtenou -za mě naprostý chaos,do kterého jsem se nedokázala začít.Kniha má,ale velmi pěknou obálku.

barbora6886
04.03.2024 2 z 5

Bohužel mě to moc nevtáhlo do děje, ačkoliv jsem se snažila.

Renatecka
21.02.2024 2 z 5

Kniha mi bohužel nesedla. Nic moc, ale dočetla jsem do konce.

schillerter
17.02.2024 5 z 5

Kniha je velmi dobrá. Četla se skvěle. Čekala jsem více napětí, ale i přesto hodnotím 5 hvězdičkami, protože musím ocenit to, jak dobově na mě děj působil. Jakobyste s postavami byly v roce 1905. Námět je jak dělaný pro televizní seriál nebo film. Doporučuji!

bookcase
15.02.2024 4 z 5

Dobře se to četlo, pořád jakože nic a pak akce jak cumel. Hezky to měly holky vymyšlené, docela si to umím představit jako film.

mikika
12.02.2024 5 z 5

tak tohle mě bavilo. pohled na britskou honoraci hezky zezdola, z úhlu těch, co nejsou vidět ani slyšet, ale konečně se rozhodli dát o sobě vědět - a to pořádně zostra.