Vánoční svátky o století zpátky aneb Tradice Vánoc v české kuchyni

Vánoční svátky o století zpátky aneb Tradice Vánoc v české kuchyni https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51945/vanocni-svatky-o-stoleti-zpatky-aneb-tradice-vanoc-v-ceske-kuchyni-51945.jpg 5 27 9

Seznámení s tradicí české vánoční kuchyně, recepty na tradiční jídla, pečivo, novoroční nápoje

Přidat komentář

Petra-Nela
03.08.2023 4 z 5

Zajímavé recepty

Dámaskloboukem
29.12.2021 5 z 5

Vánočnímu televiznímu programu, který se mi dostal před svátky do ruky, předcházela dvoustrana našich předních celebrit a jejich vánočních zvyků. Všichni se neodolatelně usmívali, tak jsem se začetla... a neměla jsem to dělat, protože mi záhy zmrzl můj vlastní úsměv na rtech.
Nejvíce mne znechutil nový zvyk - snídaně na Štedrý den, kde dotyčná (předpokládám seriálová) herečka, píše, jak podává svým přátelům samé obyčejné pokrmy - pražskou šunku, kaviár a šampaňské... a chlubí se, že tato nová tradice se těší čím dál větší oblibě, vzhledem k narůstajícímu počtu účastníků.
Pokud jsou podobné směry v naší společnosti trendy, tak já jsem těžké retro a jsem za to ráda.
Šunku opravdu na Štedrý den nejím, jediné maso je kapr u večeře. Zato házím botou, pouštím lodičky z ořechových skořápek, krájím jablko a lijem olovo. Jen bezem ( třesu, třesu bez, pověz ty mi pes, kde můj milý jest..) jsem letos netřásla, protože než bych se sněhem dobrodila k nejbližšímu, který je až u splavu, a zatřásla, byla bych jak sněhulák.

Za svůj nejlepší vánoční zvyk považuji dělání Štědrého dne zvířátkům. Všechny je obejdeme, letos jsem dokonce i králíkům zpívala koledy, popřejeme jim pěkné Vánoce, dáme jim něco dobrého a přidáme smrkovou větvičku z našeho stromečku. Kočka sice na smrk kouká dost divně, koza ji ihned sežere a co na to sýkorky v krmítku nevím, ale já mám z toho radost. Od mala mne učili, že na Štědrý den se nesmí zabít žádný živý tvor, tak dokonce i pastičky na myši na tento svátek sklapujeme.
Ale jinak jsme docela normální.
Nejkrásnější svátek v roce končí i u nás hromadou pomačkaného balícího papíru.
Pravda před tím musíme obejít hřbitov, kostelík na návsi a zazpívat koledy.

Pro mne je opravdovou vánoční celebritou autorka této nenápadné knížečky, kterou nejen napsala, ale i doplnila moc pěknými ilustracemi. Po rozmrzelém dojmu z novin mi za dvě hodinky, než jsem ji přečetla, spravila náladu a vnukla několik nápadů na příští rok.
Kéž by kouzelných českých svátečních zvyků v naší společnosti neubývalo, když už jich nepřibývá.


Venda32
27.12.2021 5 z 5

Jak již bylo popsáno níže. Milá, útlá knížečka, která čtenáře zavede v čase nazpět, aby pochopil, že ne všechno v moderní době je super. Minimálně prožít a užít si svátky dokázali naši předkové lépe než my.
Škoda jen, že v knížce není více zvyků. Ale nadpis říká, že se téma bude točit především kolem jídla :-)

lenka7348
09.11.2018 5 z 5

Krásná knížečka o (polo)zapomenutých vánočních zvycích a receptech. Pro mě osobně naprosto skvělá inspirace.

Mánička178
30.10.2018 4 z 5

Milé dílo o nejkrásnějších svátcích v roce - nejinspirativnější se mi zdála pasáž o vánočních zvykoslovných předmětech - určitě něco z těchto zvyků zavedu do praxe. Krásné jsou grafiky Kamily Skopové :)

PavlínaAlžběta
27.12.2017 5 z 5

Tato kniha se ukázala již loni pod vánočním stromkem pro jednoho člena rodiny a zalíbila se celé rodině. Drobná knížtička s popisy různých vánočních tradic, návody na jednoduché vánoční dekorace, tak jak to dělali naši předci. Kouzelné ilustrace a hlavně recepty pokrmů z dané doby. Díky své rodině udržujeme Advent a svátky vánoční podobající se zvykům našich předků. Kteří uctívali tradice, víra v Boha jim pomáhala a hlavně prožívání Adventu i Vánoc bylo pro ně tím nejkrásnějším požehnaným časem. Dnešní doba udělala z Vánoc něco šíleného a tradice pomalu, ale jistě vymizí, pokud si je nebudeme alespoň trochu připomínat.

koriandr
14.12.2017 4 z 5

Útlá knížečka o vánočních zvycích v minulosti. Ale spíš je to kniha zaměřená na recepty jídel, která se v minulosti o vánocích připravovala. Jsou i nějaké návody na výrobu tradičních vánočních dekorací ze sušeného ovoce.

Marčullkas
13.12.2017 5 z 5

Zamyšlení se nad dnešním stylem prožívání Vánočních svátků. A musím uznat, že dříve to lidé prožívali daleko lépe a v poklidu.

IvaM
27.06.2012 5 z 5

Maličká knížečka,která skrývá veliký poklad :-)
Velmi milé setkání s dobou minulou v době adventní a vánoční............

Štítky knihy

Vánoce tradice zvyky a obyčeje české tradice

Kniha Vánoční svátky o století zpátky aneb Tradice Vánoc v české kuchyni je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených3x
Knihotéce29x
Chystám se číst11x
Chci si koupit10x