Vánoční knížka

Vánoční knížka https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66023/vanocni-knizka-66023.jpg 4 43 13

Malovaná knížka Terezy Říčanové, autorky Kozí knížky. Netradičně a přece citlivě vyprávěný příběh o Narození optikou sedmiletého děvčátka.

Přidat komentář

adela2316
27.11.2023 4 z 5

Knihu jsem pořídila jako jistotu z nakladatelství Baobab. Těšila jsem se, že zde bude popsáno, proč se Vánoce slaví, o Ježíškovi apod.
Jako vesměs účel splnila. Co mě ale vadí a přišlo mi vůbec zbytečné psát, je informace, že se oslovi dá na Štědrý den čokoláda a psovi omastek, proč proč proč.
Další věc je zmínka o Herodesovi, to mě úplně zamrazilo. Vím, že děti smrt vnímají jinak než dospělí, a že by se neměla zmínka o smrti před dětmi nijak tutlat , ale psát, že Herodes dal zabít všechny chlapce v zemi, mi nepřijde jako nutné zmiňovat v knížce o Vánocích.

ZuzanaK.
06.01.2023

Ani část o narození Ježíše, ani část Vánoční mi nepřišla dobrá a co hůř, ani synovi. Tohle je naprostá minela.


Briv
29.08.2022 3 z 5

* Přiznám se, že pro mě byla kniha zklamání. Bohatě by mi stačilo, kdyby obsahovala jen převyprávěný příběh o narození Ježíše.
Syna nezaujala vůbec, což je co říct, většinou se ke knížkám vrací, ale tuhle si prohlédl a přečetl jen jednou se mnou a pak mi ji vrátil s tím, že ho nezajímá. Takže bohužel, tato ne.

zazvorek
05.12.2021 3 z 5

Pohled dítěte v této knize myslím celkem přesně vystihuje, jak vánoční čas slaví většina českých rodin. A to včetně těch sladkostí, televize, kapra atd. Souhlasit s tím nemusíme (taky se mi třeba nezamlouvá představa, že děti mají Mikuláše spojeného jen s bonbóny), nikdo nám ovšem nebrání dělat to jinak, případně v knize přeskočit až na pasáž o narození Ježíše. Ta je naopak dětem podaná pěkně a určitě potěší i ty oduševnělé rodiče (pokud tedy nejsou rigidní křesťané, neb vyprávění je opět odlehčené :-)).
Ale teda krmit ptáky cukrovím, osla čokoládou a psa olejem...uff!

Bonda
08.02.2020

Tabook i Baobab jsou skvělé, tak jsem myslela, že jdu na jistotu. Moc jsem se na knížku těšila, ale bylo to zklamání. Kapři v kádi. Sladkosti. Televize. Chtěla bych, aby měla dcera s Vánocemi spojené jiné věci, tohle je jí cizí, zatím to ani nezná. Jinak ale ilustrace krásné.

Lencza
21.12.2019 4 z 5

Mně se líbila. Dětem (6 a 3 roky) taky. Myslím, že je fajn, že je Ježíškův příběh naprosto přirozeně zakomponovaný do popisu toho, jak slaví Vánoce jedna obyčejná česká rodina. Do popisu, se kterým se děti můžou snadno ztotožnit. Stejně tak se mi povětšinou líbí i ilustrace, byť sem tam jsou na mě až moc dětské (a děti někdy nepoznaly, co to je).

Mahuleno
13.01.2019 2 z 5

Možná je to čtení pro děti, každopádně styl psaní a jazyk. To je nepochybně záměr a není na závadu. Já bych asi měl nebo mám výhrady k alternativnímu výkladu některých událostí či jevů. V každém případě mě "dostal" výklad Ježíšova početí: " Bůh si vybral slečnu Marii..."
Samozřejmě Marie s Josefem byli teprve zasnoubení, nicméně takovou formulaci jsem ještě neslyšel ☺️. No, připusťme, že by to v případě sedmileté dívky mohlo tak zaznít.

Knižní střípky
29.12.2017 5 z 5

Další moc pěkná česká vánoční knížka. Každý rok si ji vytáhneme a pročteme.

M-arta
09.12.2017 5 z 5

Drobná radůstka s vánoční tematikou.
Autorka zachycuje pojetí těchto svátků u nás jakoby dětskýma očima a v knize nás stručně provází adventními, vánočními a povánočními zvyky - vše prostě, kultivovaně, spíš jen s minimem textu a maximem ilustrací.
Začínajícím čtenářům se výborně čte, dospělým evokuje vzpomínky na vlastní dětství...

bibi.r
04.11.2017 2 z 5

Očekávala jsem hodně, ale bylo to zklamání :).

triatlet
28.09.2017 1 z 5

Hodně alternativní pojetí. Věty jako od školáka. Pro koho je úvod, který předchází převyprávění zrození Ježíše? Nejmenší čtenáři se dozvědí, že čerti jsou jen převlečení lidé a o Vánocích si lidi nadělují dárky sami.
A "podstrojovat" psovi na Štědrý den omastek, co zbyl po smažené rybě?
I samotný příběh o Ježíši Kristovi je převyprávěn neoriginálně.
Zaujmou pouze ilustrace.

Petja
06.02.2017 3 z 5

Souhlasím s komentářem od bflm. Ilustrace jsou však poněkud temné, je to jediná knížka (a že jsme jich s dcerkou už přečetly), o které výslovně řekla, že ji nechce, protože se jí bojí. Je to škoda, protože příběh je opravdu vyprávěn lehkým jednoduchým jazykem. Zkusíme to znovu o pár let později.

bflm
06.12.2013 5 z 5

Krásně psaný vánoční příběh. Jednoduchý a přesto pěkný sloh, pochopitelný pro děti a doprovázen bohatými ilustracemi. Nechybí ani jemný humor „Maminka pokaždé zapomene, jak se plete cop ze čtyř, a musí se to znovu naučit." :-) Vymyká se všem konzumním knížkám o vánocích, kterých jsou plná knihkupectví.
Knížka začíná a končí vyprávěním o průběhu dnešního vánočního času z pohledu dítěte, Je velmi shodný s našimi rodinnými vánocemi a tak biblický vánoční příběh (uprostřed knížky) dostává reálnější podobu ;-) Syn tuto knížku miluje :-)