Kráva Říčanová

Kráva Říčanová https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475654/bmid_krava-ricanova-MVU-475654.png 4 33 7

Jaké je to žít s krávou? Dojit ji každý den, chodit na pastvu, starat se o ni? Má to nějaký smysl, když v supermarketech na vás čekají hory jogurtů, tvarohů a mlék v dokonalých baleních? Tereza Říčanová žije život, do kterého se většině z nás nechce. Je nepohodlný a náročný, vstává se v něm za úsvitu, a když je to třeba, pracuje se do úmoru, dny získávají rytmus podle ročních období a krmení... Soužití se zvířetem, každodenní pozorování a fyzická práce v autorce probouzejí citlivost pro skutečný smysl věcí, obnovují zapomenutý vztah se zvířaty, nastolují vnitřní řád a zjitřují představivost. V této knize se vy i vaše děti dozvíte mnoho praktického: třeba kolik má kráva žaludků, jak se dělá máslo nebo sýr, co žerou krávy v zimě nebo co to je hovnopytel. Ale nečekejte žádnou příručku. Kráva Říčanová je především dokumentární deník jedné malířky.... celý text

Přidat komentář

Hanina61
10.11.2023 5 z 5

Další z úžasných knížek mojí oblíbené Terezy Říčanové, tentokrát vycházející z její vlastní životní filozofie a každodenní reality. Moc se mi líbily ilustrace i text... A po přečtení má člověk tak nějak docela chuť pořídit si svoji vlastní krávu... doporučuji dětem i dospělákům. :-)

Kopretina
20.03.2023 3 z 5

No, zajímavý počin. Zajímavý způsob života, který chápu, ale asi by mi nestačil.


magnolia
12.01.2023 3 z 5

Knížky paní Říčanové jsou trochu zvláštní, ale některé děti, začínající se čtením, si je vybírají kvůli tématu (kozí, psí) a menšímu rozsahu. U této "kravské" mě proto mrzí, že autorka opustila malý formát a převažující tiskací písmo. Celá kniha je velká, psaná jakoby nedbale ručně (což začínající čtenáři nemají rádi) a obrázky jsou větší, ale připadají mi takové víc odfláknuté. Obávám se, že to děti ke čtení nenaláká, stejně jako obálka knihy. Škoda.

Bonda
29.10.2022

Styl i obsah Je velmi sympatický, ale kniha má jeden obrovský a nepochopotelný nedostatek: kde jsou telátka? Dítě po přečtení bude o dost poučenější o původu jogurtu a bude si snad krav víc vážit, ale ohledně zásadní věci může klidně dál žít v omylu, že "kráva mléko dává" nám lidem. Autorka nevypadá, že by trpěla touhou lakovat věci na růžovo, ale tady se jí to zřejmě stalo. Její vztah s krávou by působil kapku jinak po přiznání, že krávu nechává přivést do jiného stavu, nechá ji odnosit telátko i porodit, ale pak ji nutí tele odstavit (jak?), telatko jí zřejmě sebere (jak?) a pak si dojí mléko určené pro tele. To asi se vztahem něco udělá, když tohle někomu provedete. A je to asi významná součást života krávy, který je jinak popsán se zájmem a relativní empatií. Tak jsem možná slepá, že to v knize nevidím? Pochopila bych, kdyby byla kniha napsána před třiceti lety, ale dnes už jsou tyhle odvrácené stránky součástí diskuze a nejsou naštěstí v dětských knížkách tabu. Edit: prošla jsem knihu ještě jednou a na přídeští jsem našla zmínku o jedné dceři krávy, Bertě. Dobře, částečně tedy beru výtku zpět, ale jen trochu. Vztah mezi mateřstvím a mlékem zůstává neobjasněný, stejně jako konkrétní okolnosti a opatření okolo nuceného odstavení telátek.

smrtonos4157
08.06.2022 5 z 5

Moc hezky napsaná kniha o tom, jak vypadá smysluplně naplněný život . A taky o tom, jak někteří chápeme vše živé i neživé jako své přátele na cestě...životem

Sidonia
28.02.2022 5 z 5

Dlouho jsem k žádné knize nepojala tak hezký vztah. Z knihy přímo cítím kravskou vůni - směsici tepla, hojnosti a bezpečí. Výborný text, nádherné ilustrace. Moc oceňuji.

TerJac
16.09.2021 5 z 5

Moc hezká kniha, kterou by si děti měli číst ve škole snad povinně. A to hlavně ty, které tvrdí, že mléko je z obchodu. Jiní by si ji zase měli přečíst, aby věděli, co obnáší chov takového zvířete, až zas budou někde pindat nad cenami mléčných výrobků, a tím mám na mysli hlavně ty, co se pozastavují nad cenami sýrů na různých trzích. Chválím i ekologický podtext knihy, zkrátka super!

Štítky knihy

člověk a zvíře pro děti od 3 let

Autorovy další knížky

Tereza Říčanová
česká, 1974
2011  72%Vánoční knížka
2011  73%Kozí knížka
2010  93%Noemova archa
2014  67%Psí knížka
2021  88%Kráva Říčanová

Kniha Kráva Říčanová je v

Přečtených37x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst15x
Chci si koupit2x
dalších seznamech5x