Dvůr temnoty

Dvůr temnoty https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496898/bmid_dvur-temnoty-pSL-496898.jpg 4 177 54

Vampyria série

1. díl >

,,Ve Versailles se rozvineš jako exotická květina. Vampýři v paláci šílí po všem, co není všední. Ale pozor: Dvůr Temnoty má svá pravidla, své smrtící nástrahy, a i za tu sebemenší chybu se platí krví…“ V roce Spásy 1715 se Král Slunce nechal transmutovat v nesmrtelného vampýra, a stal se Králem Temnoty. Od té doby despoticky vládne Francii i jejím místokrálovstvím, které nadobro ustrnuly ve Velkém století. Temnota postupně ovládá celý svět. Veškerý lid je spoután okovy a držen v hrůze. Pro nakrmení vampýrů, kteří tvoří nejvyšší šlechtu země, navíc doslova prolévá krev. Tři sta let po Králově transmutaci je Johana vytržena ze své neurozené rodiny a vržena do školy ve Versailles, která připravuje mladé šlechtice na život u Dvora. Bude čelit krutosti živých-mrtvých, intrikám spolužáků i množícím se nestvůrnostem mezi zdmi královského paláce. Johana má ovšem tajný úkol. Co všechno bude ochotna mu obětovat a podaří se jí ho nakonec splnit? Victor Dixen ve své nové sáze Vampyria rozehrává dechberoucí alternativní historii, ze které běhá mráz po zádech.... celý text

Literatura světová Horory Fantasy
Vydáno: , Fobos
Originální název:

La Cour des ténèbres , 2020


více info...

Přidat komentář

Julinka679
22.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Na Dvůr temnoty jsem se těšila, dle anotace to vypadalo na drsnou a krvavou upířinu, kde si nikdo nebude brát servítky. Pravda je to bohužel tak na půl.

Hlavní hrdinka Johana mi bylo zpočátku celkem sympatická ale potom se upne na pomstu své rodiny a najednou jako by jí přeplo a stala se z ní (s prominutím) arogantní kráva.
Celkově ten začátek mi nepřišel vůbec špatný, autor nechodí kolem horké kaše takže o akci není nouze. Jenže to nevydrží, akčnější začátek střídá nudný a vleklý děj až do konce.

Chování hlavní hrdinky jak jsem již zmínila mi přišlo až arogantní, to, že chce pomstít svou rodinu byl pochopila, dokonce bych pochopila i to, že na své cestě musí někoho zabít ale to bylo jak na horské dráze... tam někoho zabije a pak se najednou hroutí z toho, že má někoho zabít a tak stále dokola... Stala se z ní lhářka, které jsem nevěřila ani nos mezi očima...
Jinak byla bohužel plochá a to platí i pro ostatní postavy, takové nemastné neslané, prostě nedotažené, ani jsem si k nim nedokázala najít vztah...

Zakombinování něčeho co mi přišlo jako Frankensteinovo monstrum nebo ta druhá ústa, co měla Naoko na hlavě mi přišlo spíš bizarní a do děje se to nehodilo...

Z nějakého důvodu jsem čekala, že se Král Slunce a Temnoty v ději bude objevovat pravidelněji a on se tam Ludva objeví všehovšudy pouze dvakrát. Navíc jsem nepochopila náplň jeho práce/života, to je na tom světě jen proto aby řešil kdejakou blbost v té škole?! To nemá na práci nic jiného?!

Jinak ten svět byl vymyšlen dobře, jen to zpracování pokulhávalo...

S odřenýma ušima 3* a uvidím jestli se nakonec pustím i do dalšího dílu, zatím nejsem přesvědčená.

Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Dvůr temnoty je kniha, kde se akce rozjede od prvního okamžiku a musím říct, že začátek se mi velmi líbil, stejně tak jako premisa světa ovládaného upíry. Postupem času však vyplouvalo na povrch, že dílo není tak akční, jak se zdálo a i ti upíři jsou takoví nemastní, neslaní. Splňují v podstatě všechna zažitá pravidla (česnek, stříbro, slunce, zrcadla atd..). Ničím nezaujmou, originální příliš nejsou a čekal jsem, že i krve poteče víc.

Ani co se postav týče, nejsem úplně spokojen, protože všichni jsou neskutečně plošší. Hlavní hrdinka je tvarována pouze touhou po pomstě a navíc se její chování mění z extrému do extrému každou kapitolu. Jednou bez mrknutí oka někoho zabije, ale za pár stránek nedokáže smrt jiného člověka snášet, čímž ohrozí veškeré své plány. Johana je neskutečně naivní a autor ji z ošemetných situací vyseká většinou dílem nějaké náhody. Nicméně oceňuji, že se autor nebál udělat ji pořádně krutou.

Co se týče ostatních postav, tak ty jsou ještě méně propracované, než Johana. Romantické linky nemám příliš v oblibě, ale to, co bylo tady bylo naprosto děsné. Jako v telenovele s naprosto příšernými herci - nikomu jsem to nevěřil a zdálo se mi, že veškerá romantika tam byla pouze z jakési nutnosti naplnit YA očekávání. Nemá cenu se o vedlejších rozepisovat víc, klasická sebranka studentů a učitelů. Snad bych jen zmínil naprosto neuvěřitelnou posedlost panovníka mikromanagovat, když nějak zasahuje do spousty dění ve škole a nemá nic lepšího na práci.

Skoro veškerý děj knihy se odehrává ve škole, což je samo o sobě jedno z největších YA klišé. Situace jsou často dost předvídatelné. Co se asi stane za několik desítek stránek poté, co je hradba prohlášena za naprosto neprodyšnou ? Ano, pubertální holka se naprosto očividnou cestou dostane dovnitř. Co se asi stane, když nezkušená venkovanka dorazí začátkem září do šlechtické školy, zapojí se do posledního ročníku, kde ostatní mají roky studia za sebou a na konci října se zúčastní soutěže ? Ponechám bez komentáře. Závěrečný zvrat také působil dost "na sílu".

Přes všechny výše zmíněné neduhy se ale příběh četl velmi dobře. Děj celkem svižně utíkal, byl přiměřeně akční a neobsahoval přehnané řešení šatů či účesů. Netuším, koho kdy napadlo tuhle knihu zařadit žánrově do hororu, to je absolutně mimo, jde o mírně nadprůměrně zpracované fantasy YA, které má mnoho vad, ale zároveň i dost věcí, které dělá celkem dobře. Za zmínku stojí také pěkná obálka a celkové zpracování. Nenechte se odradit počtem stran, jsou zde obrovské mezery jak mezi řádky, tak od kraje stránek i celé stránky volné. To způsobuje, že knihu přečtete velmi rychle. I když je tohle asi jedno z těch lepších YA, které jsem četl, tak si prostě víc, než 3 nezaslouží a musel bych mít velkou nouzi, abych se někdy pustil do pokračování.


Thalin
24.01.2024 2 z 5

V knihovně mě zaujala obálka a anotace, ale jsem zklamaná. Ten námět jako takový je zajímavý, ale vůbec mi nesedlo to zpracování. Hlavně styl vyprávění a pak samotná hlavní postava. Fakt, že se v téhle verzi historie za tři sta let změnil akorát styl mluvení, mi přišel zvláštní a Johana mi nebyla nijak sympatická a vlastně jsem jí sama nic nevěřila. Působila chladně. Nemohla jsem se u ní zbavit pocitu, že je to prostě jen lhářka na zdlouhavé cestě za svou pomstou, kdy jde doslova přes mrtvoly a to bez mrknutí oka. Jako by k tomu byla cvičená.
Jak už tu padlo, působilo to na mě spíš jako průměrná fan-fikce. Takový naivní příběh, který se snaží být drsný tou spoustou krve a rádoby zvraty, ale pořád to působí tak nějak pubertálně a akorát si to odškrtává ze seznamu typické zvraty v příbězích pro mladé. Možná až na ten začátek, který aspoň nechodí kolem horké kaše. Celkově je to asi spíš vhodnější pro mladší čtenáře\ky, kteří milují upíří tématiku a nehledají nic moc vyspělého a gradujícího.
Další díl určitě číst nebudu a kniha mi v paměti zřejmě taky dlouho neuvízne.

CharlesWard
25.12.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, která ale mohla být o něco krvavější.

lucakuca
18.12.2023 4 z 5

Jak se z prosté dívčiny stala sériová vražedkyně? Ono to tak nějak samo... :-)
Pomsta! A všechna řezničina jde takřka sama.
Bezcitná, krutá, všechno ve jménu pomsty. Nic a nikdo ji není svatý!
Kniha je psaná takovým naivním stylem a jako protipól naskakují šokující brutální scény, až se znechuceně ksichtím.
Pomsta! Buch rozřežu ji obličej k nepoznání.
Pomsta! Buch letem světem studna bác.
Pomsta! On mě chtěl ohubičkovat!
Pomsta! Pomsta! Pomsta!

Tess_BooksNerd
18.12.2023 3 z 5

Zaujal mne obal knihy a anotace. Ale celkově mě kniha nijak neoslovila. Celá kniha je o zdlouhavé cestě za pomstou, kterou nakonec hlavní hrdinka neuskuteční. Zpočátku má kniha skvělý chod. Smrt rodiny, ukradeni identity, setkání s krásným upírem. A pak celý zbytek knihy o nudném učení etikety a všeho ve škole poblíž hradu neměnného, tedy vládce Ludvíka, prvního upíra. Pořádný spád přichází na samém konci knihy, popsán na pár stránkách a konec. Mám sice zakoupený i druhý díl, ale nijak mě neláká ho číst.

Ailee
19.11.2023 3 z 5

Začátek byl pro mě odrazující. "Moderní" výrazy kombinované s kočáry a spodničkami mi prostě nešel k sobě, a to i když vím, že když sečtete staletí, tak se technicky vzato příběh odehrává v našem století. Byl to zkrátka zvláštní maglajz. Hlavní postava mě příliš nezaujala, ale konec mě nakonec navnadil dost na to, abych chtěla pokračovat. Za mě 3,5*

Arlienen
20.09.2023 3 z 5

Kniha mě zaujala svou anotací. Lákala mě na nové pojetí upírů a jak by mohl svět vypadat, kdyby mu vládli právě upíři. Kniha se mi četla dobře. Měla jsem pochopení pro činy a kroky, které Johana musela učinit, aby se pomstila za smrt své rodiny. Byly chvíle, kdy mi i samotná Johana lezla na nervy :-D Kniha je plná intrik, akce a nečekaných zvratů. Rozhodně dokáže překvapit.
Jsem zvědavá na další díl.

CarolineAn
24.08.2023 3 z 5

Zajímavý příběh mladé Johany, která žije v alternativním světě, který od transmutace Ludvíka XIV. na vampýra, zmrzl v polovině 18. století. Johana, která se po zavraždění její rodiny snaží pomstít, musí čelit nejen nástrahám smrtelných, ale i nesmrtelných a jde doslova přes mrtvoly.
Musím říct, že i když jsem už hodně dlouho za etapou milovnicí upírů, tak i přesto mě tahle knížka bavila. Příběh byl mrazivý, napínavý a s velmi nečekanými zvraty. Určitě se těším i na další díl.

Morana107
03.08.2023 4 z 5

Delikátní, nepřemrštěné, temně svůdné!

Opravdu skvělým bonusem je, že vampýrský svět není vycucaný z prstu, ale odehrává se na pozadí skutečné novověké mapy Evropy.
Dvůr Ludvíka, krále Francie, je tak jako jeho obyvatelé smrtelně krásný. Nenajdete zde žádné přemrštěné prvky fantasy, kdy si říkáte, tak tohle už je moc velká fantasmagorie se zelenými, modrými, červenými, barevnými lidmi. Ke všemu samotná Francie dává celému náboj vznešenosti, se svým zámkem, dvorem i jazykem.
Jednu hvězdu paradoxně ubírám kvůli hlavní hrdince. Pardon, ale proč musí být hlavní postava fantasy knih pokaždé bezpáteřní psychopatka, která si myslí, že může v rámci své osobní pomsty zničit životy všech ostatních? I láska pro ni byl jen prostředek pro získání kontroly nad situací. Až mi bylo líto mladého svůdného vampýra Alexandra a studenta Tristana, že je jen tahala za nos. Zdradila všechny své přátele, vraždila nevinné a podvedla tohu nejbezbranějšího tvorečka ve Velké jízdárně.

Každopádně je tu nálož tajemství, historických kulis a pokušení, dvůr Temnoty už čeká a bude se vám líbit!

Sybelle
02.08.2023 3 z 5

Tato kniha se mi bohužel moc do paměti nezapíše. Ne že by se špatně četla, ale bylo to trochu jako kdyby se společnost Disney pokoušela vytvořit upíří, krvavý román. Na jedné straně snaha o drsný román. Na straně druhé naprostá naivita a nedotknutelná hrdinka, které vše projde a vše dokáže.

MotyckovaP
12.07.2023 5 z 5

Musim říct, že knížka byla skvělá. Koupila jsem ji jenom kvuli společné čtecí výzvě. Jelikož jsem milovník krimi, hororu a thrilleru, tak jsem čtení oddalovala. Do tohoto žánru se mi moc nechtělo. Ale uz od začátku se to parádně četlo a musim říct, že to bylo napínavé od začátku do konce. Už jsem si objednala druhý díl, tak doufam, že nezklame tak, jako ten první. Myslim, že tomuto žánru dám šanci

Anushka1
04.07.2023 2 z 5

Během čtení této knihy jsem často měla pocit, že čtu nějakou fan fikci o upírech a holce, která má sice úctyhodný cíl, ke kterému jde doslova přes mrtvoly. A přitom ten námět je hodně zajímavý. Alternativní historie, ve které se Ludvík XIV., král Slunce, nechá přeměnit na upíra a stává se králem Temnoty. Lidstvo trpí pod útlakem nemrtvých a je rozděleno do kast, kde jedni s upíry sympatizují a chtějí se jimi stát, a jiní tajně plánují převrat. A do toho vstupuje dívka Johana, která se ale celou knihu vydává za urozenou šlechtičnu Dianu, aby se dostala ke králi a mohla ho zabít za to, že království může za smrt jejích rodičů. Děti urozených totiž studují na speciální škole a pokud jsou úspěšní, dostanou se ke dvoru a tak i velmi blízko temnému panovníkovi.
Jak jsem řekla, myšlenka velmi zajímavá, ale celý děj je napsaný hodně jednoduše, žádné velké zvraty nebo záhady. Je hodně znát, že kniha je určena spíše pro mladší čtenáře. Bohužel ani hlavní hrdinka není moc sympatická a věci, které dělá, jsou hrozně přímočaré.
Pokud milujete upíry jako já, tak vám bohužel knihu doporučit nemůžu. Tedy pokud vám není tak 13 let. Pak by se vám to líbit i mohlo. Do dalšího dílu se pouštět nebudu.

Bryel
20.06.2023 4 z 5

"Dokud mi v hrudníku bude tlouct živé srdce, budu pokračovat v tajném boji proti pánům noci: svoboda, nebo smrt! Navždy, to přísahám!"

Zajímavě vystavený drsný fantasy svět, kterému vládnou upíři v čele s králem Ludvíkem XIV. Jejich ztvárnění rozhodně nevyznívá romanticky.
Moc se mi líbila alternativní historie se spoustou dobře vykreslených postav, které nejsou snadné k zaškatulkování a vůbec se nedá odhadnout, co se stane v následující kapitole. Příběhu nechybí pěkná porce temnoty, zvratů a drsných scén. Hlavní hrdinka Johana si ve jménu pomsty jde pevně za svým i navzdory velkým ztrátám. Moc se mi první díl Vampyrie líbil.

Carol1122
10.06.2023 5 z 5

Naprosto dokonalý příběh! Byla jsem sama až překvapená, jak neskutečně lehce se příběh četl, děj ubíhal jak voda, hlavní hrdinka byla sympatická a čtenář se s ní rychle ztotožnil a celkově vymyšlené fantasy spojené s historickými prvky - paráda! Těším se na druhý díl :)

Belgarion
28.05.2023 4 z 5

Když náctiletá, trochu naivní venkovská holka chce pomstu a jde přes mrtvoly... Jakoby se autor nemohl rozhodnout, jestli bude plnit fantazie fanynek dychtivých po romantickém příběhu s ostrými zuby, nebo naplní Kulhánkovy představy dětského letního tábora. Co nemůžu autorovi odepřít, je nepředvídatelnost. Vždycky, když jsem byla "přesvědčená" o tom, kudy se bude děj ubírat (třeba románek mezi hlavní hrdinkou a šavlozubým), autor šlápl na brzdy, prudce stočil volant a já si pomyslela "No sakra!". V příběhu se mísí naivita Young Adult Fantasy (možná daná věkem hrdinů) s hororovými scénami, ze kterých mi mrazí i na denním světle. K dokonalosti chybí kousek... nemůžu říct, že bych se nedokázala odtrhnout, místy bych zvolnila tempo, zapracovala na psychologii postav, možná vyždímala víc ze čtenářova zděšení a strachu... Ale co už, sama bych Královy housle určitě nestvořila. Těším se na další díl.

Skodinka89
14.04.2023 2 z 5

Ze začátku trošku problém se dostat do děje. Chvilami mi hlavní postava lezla na nervy. Už jsem jen čekala upíra, který se bude na sluníčku třpytit (naštěstí k tomu nedošlo) :D.
Je to takový průměr v rámci tématiky s upíry

B18r
23.03.2023 5 z 5

Mě se kniha moc líbila. Od začátku jsem byla vtáhnuta do děje a knížka mě nepustila. Pořád se něco dělo.

wotana
16.03.2023 3 z 5

Spojit historii s upíry bylo super, ale jinak nic, co by dalo knížce ten správný říz. Spoustu převzetých postav, což mi hodně vadilo - ústa na hlavě Naomi viz. Sirotčinec slečny Peregrinové, Frankenstein, něco jako Van Helsing, Muž se železnou (v tomto případě zlatou) maskou atd. No a povaha hlavní hrdinky to úplně zabila, neskutečně mě sr... 3* za nápad, obálku a vampýrské meče, housle, růže a koně :-)

knihomolka_Lida
09.03.2023 3 z 5

Kniha má zajímavé zpracování světa upírů. Začátek mě vtáhl do děje ale postupně mé nadšení opadlo. Dle anotace jsem od knihy čekala více.