Válka na konci světa

Válka na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76093/bmid_valka-na-konci-sveta-mGX-76093.jpg 5 19 7

Na výpravě za epickým dějem Vargas Llosa opouští tentokrát Peru a inspirován bezprostředním svědectvím brazilského novináře a spisovatele Euclidese da Cunhy se vrací k dramatickým událostem v odlehlých pustinách severovýchodní Brazílie, k nimž došlo pár let před koncem minulého století. Mladé liberální republice se tehdy podařilo stupňovanou vojenskou silou zdolat údajné monarchistické spiknutí, ve skutečnosti povstání zbídačelých „sertaneirů“, vedených vizionářem Antôniem Mendesem Macielem, zvaným Rádce, kteří se pokusili vytvořit rovnostářské společenství křesťanů v očekávání zániku starého světa a nastolení tisíciletého řádu boží spravedlnosti. Výbuch lidového hněvu, ovlivněný bludným mesianismem, se setkává s nadějemi a spekulacemi politických sil různého zabarvení – od reakčních monarchistů po profesionální revolucionáře, ale jeho logika jim zůstává skryta. Odkud se bere ten fanatismus „svaté války“, ta schopnost aktivizovat masy bez příslibu materiálních výhod a podřídit jejich život jedinému cíli kolektivní spásy? Na tuto znepokojivou otázku hledá Vargas Llosa odpověď jako moderní romanopisec – snaží se najít v minulých událostech román, zvládnout realitu uměleckou imaginací a obnažit její přítomný smysl. Doslov napsal Jan Hloušek.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

La guerra del fin del mundo , 1981


více info...

Přidat komentář

Finn69
26.01.2024 5 z 5

Tentokrát nás Mario Vargas Llosa přenese do vnitrozemí brazilského státu Bahia na konci 19. století, kdy brazilská republika teprve nedávno vystřídala císařství a není nijak pevná v kramflecích. V této složité době se z vnitrozemí vynoří tajemný Rádce, který putuje krajem se svými učedníky jako nový Ježíš, prohlašuje republiku za dílo ďáblovo a prorokuje návrat království božího. To ovšem činovníci mladé republiky nemohou nechat jen tak a důsledkem je jedna asi dost zbytečná válka s tisíci mrtvých, které je tahle kniha pochmurnou kronikou. Nenajdete tu vyloženě kladného hrdinu, zato až příliš náboženského fanatismu, politického prospěchářství a bezohlednosti, zbabělosti a hlouposti. A jako obvykle v takových situacích, za všechno nakonec nejvíc zaplatí ti nejchudší a nejslabší. On se ten svět mění míň, než si myslíme.

netopýr088
07.02.2020 5 z 5

Canudos není jediný příběh, je to souhrn příběhů.
Použitím týchto slov v priamej reči v románe Válka na konci světa, sám autor vystihol
román samotný.
Kniha nám predstavuje množstvo postáv, ktorých príbehy sa vyvíjajú, prepletajú a striedajú v deji, a vytvárajú tak komplexný pohľad na jednu revolúciu z raných dejín Brazílskej republiky. Osobne nemám v knihách rád opisy politickej situácie, ale tu sa v tej mäteži kladú dôležité otázky, o idealizme a fanatizme predstaviteľov cirkví, armády, politických strán, a odhaľujú sa manipulácie s verejnou mienkou. Takmer každá postava si v sebe nesie svoj vlastný ideál o svojom svete a je ochotná pre lepší život život položiť, ale je tu ponechaný priestor aj pre zbabelosť, neveru, rozčarovanie i lásku. Vargas Llosa je majster, a napísal román, ktorý má nadčasovú platnosť, aj v dnešnej dobe, keď nám rôzni fanatici opäť pochodujú popred obloky!


pipetion
23.08.2016 4 z 5

Klasický román, který je zaplněný velkým množstvím postav. Jejich životní osudy se vzájemně proplétají a spojuje je tajuplná postava Rádce.
Nečekala jsem, že mě tak vtáhnou události, ke kterým došlo na konci 19. století ve vnitrozemí Brazílie. Byly tam i méně záživné pasáže, ale celkově se mi kniha líbila pro svou komplexnost.

zuzana4291
18.06.2016 1 z 5

Tuto knihu jsem myslela, že ani nedočtu, něco tak nudného a nezáživného jsem opravdu nečekala. Zde malý úryvek, který charakterizuje prakticky celou knihu:
Načež ho velevážený p. poslanec dom Dantas Horcadas přerušil slovy: "A co když se těch pozemků zmocnili násilím, ale baron jim je zapůjčil?" V odpověď se velevážený p. poslanec dom Eduardo Glicério zeptal veleváženého p. poslance doma Dantase Horcadase, jeslti ho v salesiánské koleji neučili, že lečí lidé se navzájem nepřerušují, když mluví. atd atd

pupko
23.08.2013 5 z 5

Odporúčam, odporúčam... Netreba sa zľaknúť hrúbkou knihy a ani prvopočiatočného množstva postáv (typické pre Llosu). Pre tých čo od autora už niečo čítali, toto je čosi úplne iné (podobnosť s Kozlovou slávnosťou a Keltovým snom).

Skip
11.04.2012 5 z 5

Děj se odehrává na konci století v Brazílii a popisuje události, které se odehrály ve vnitrozemí státu Bahía, kde došlo k vojenskému potlačení jedné náboženské skupiny soustředěné okolo Antônia Rádce, což byl člověk, který dokázal v tisících lidech vzbudit nebývalou náboženskou horlivost. Nemyslím, že by byl vyloženě fanatik, ale měl tu smůlu, že prohlásil nedávno vzniklou republiku za Antikrista, takže celé to společenství bylo považováno za monarchistické, tudíž muselo být zlikvidováno. Llosa o tom napsal rozsáhlý román, který je velmi čtivě napsán a opět si hraje s přeskakováním v časech, i když ne tak výrazně jako v jiných dílech. S popisovanými událostmi seznamuje čtenáře z pohledu různých osob, jeden pohled doplňuje druhý, všechno se střetává a protíná. Prostě lahůdka, kterou jsem si opravdu vychutnal.

Bránolog
06.02.2012 4 z 5

Pro mne poutavé kniha o povstání, o němž jsem nevěděl do té doby nic. Pasáže, které mne hodně bavily se střídaly s těmi nesnesitelně nudnými, ale ke konci to dostalo spád.