Otec pěti set

Otec pěti set https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43042/bmid_otec-peti-set-65c88164d91be.jpg 4 30 4

V zemi Mahdiho série

< 2. díl >

Román z cyklu V ZEMI MAHDÍHO sv.2. Kresba na deskách A.Glajc, ilustrace Jan Hora.

Přidat komentář

Kakho-Oto
06.05.2024 5 z 5

(SPOILER) První kapitola Fessarské otrokyně tvoří při (správném) dělení cyklu do tří dílů poslední kapitolu prvního svazku. Kladným hrdinům se především zásluhou Kary ben Nemsího (přestože zde není takto jmenován) podaří osvobodit arabské otrokyně. Poté Reis efendi nechá bez Karova souhlasu postřílet otrokáře, zatímco dva z nich zabily ještě před tím fessarské ženy. Ty se vysmějí Selimovi, jenž byl před lety pro zbabělost vyloučen z jejich kmene. V další kapitole, která otevírá děj druhého svazku třídílného vydání, se setkáváme s historickou postavou. Muhamad Ahmad alias Mahdí několik let po ději této vymyšlené knihy vedl muslimy v oblasti části severní Afriky v boji proti upadající Osmanské říši. Jeho následovníci byli 13 let po jeho smrti smeteni britskou vojenskou expedicí. Mahdisté se dopouštěli zvěrstev a obchodování s černými otroky jim také nebylo proti srsti. May měl tohle všechno načteno a podle toho také Mahdího vykreslil. Celý cyklus obsahuje řadu zajímavých rozhovorů hlavní postavy s různými muslimy, rozhovor s Mahdím patří k těm nejlepším (May vmetl Mahdímu, že proti evropským mocnostem nebude mít šanci, poněvadž Britové dokázali za pomoci Francie porazit v Krymské válce Rusko, největší evropský stát, a jak by potom mohli islamisté ovládnout celou Evropu, či dokonce celý svět?). V ději se později objeví i Amr el Makašef, další historická postava a příbuzný Muhamada Ahmada. Nebyl by to ani Karel May, aby si nevymyslel, že jeho alter ego zachránilo život Mahdího před lvem. V knize dále pokračuje boj s otrokáři: hlavní hrdinové někoho zajmou, porazí, nebo jsou sami dočasně v zajetí, do děje vstupují stále další nohsledové a spolupracovníci Ibn Asla. S tímto vůdcem otrokářů se brzy seznámí i Kara ben Nemsí, vydávaje se za obchodníka otroky, a nedlouho poté uniká spolu s Ben Nilem i jeho dědečkem z jeho lodi. Nedlouho před tím Kara vypustil petrolej ze sudů do Nilu, čímž zabránil padouchům v zapálení lodi s Reisem efendim. V bažinaté zátočině Nilu dochází v závěru knihy k několikerým zajetím otrokářů, ale bohužel i k útěku Ibn Asla. Jeho ničemný otec Abd Asl se však stává potravou krokodýlů. Také svazek Otec pěti set hodnotím pěti hvězdičkami (90 procent).

MaxíkD.
05.08.2023 5 z 5

Další z mnoha mayových dobrodružných knih, kde stateční hrdinové Džinistanu bojují proti Ardistanu.
Vysvobození fessarašských otrokyní, zajetí hlavních hrdinů, dopadení většiny otrokářů, střetnutí Kara ben Nemsiho se samotným Ibn Aslem a samozřejmě dobrodružství, jaké má ve správné knize být.


danny_21
15.03.2021 3 z 5

Na březích Nilu / Otec Pěti Set / Mahdí ve starším vydání ( a celý cyklus v zemi Mahdího ), jsou možná tím nejpovedenějším dobrodružstvím v rámci Orientu či Dalekého Východu, které Carlos předal čtenářskému světu. Kara ben Nemsi effendi se potýká s tlupou lovců lidí obklopen typickými černobílými postavami, tentokrát ale s několika výjimkami - u jejichž tlučhobovských hlášek jsem se místy opravdu bavil, a třeba Otce Pěti set - který mi jako jinochovi objasnil, že baštonáda nemá s jídlem nic společného ) . Akce dostatek, sem tam nějaká ta krev, podávání křesťanského přesvědčení a vyprošování milosti pro darebáky u rajise effendiná ve skoro snesitelné míře - 65 %

Exit-50
05.01.2016 4 z 5

hezké čtení

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut