V propastech Stínů

V propastech Stínů https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43926/bmid_v-risi-stribrneho-lva-v-propastech--Que-43926.jpg 4 40 40

Kara ben Nemsi efendi a jeho věrný přítel Halef Omar prožívají další ze svých dobrodružství: V Říši stříbrného lva IV.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Im Reiche des silbernen Löwen IV , 1900


více info...

Přidat komentář

Jirka92333
13.12.2023 2 z 5

Kniha by měla být přejmenována na: V propastech filozofie. Dej takových debata mi unikal, a chyběl mi Halef snažící se každého druhé vyplatit karabáčem.

Kakho-Oto
14.01.2022 3 z 5

(SPOILER) Zhruba první čtvrtina knihy - po pasáž, kdy se Kara a Halef přidají na stranu Džamikunů, se dá považovat za dobrodružnou četbu. Poté již jen kapitola, kde se Kara ben Halef a Tifl vydají na koňskou vyjížďku. Zbytek knihy je zaplněn velmi dlouhými rozhovory, které se zabývají náboženstvím, filozofií, životem a smrtí apod. Respektuji, že někteří literární kritici považují druhou polovinu cyklu V říši stříbrného lva i navazující cyklus Ardistan a Džinistan za umělecky/literárně nejhodnotnější Mayova díla, avšak od klasika dobrodružné literatury spíše očekávám díla jako trilogie Vinnetou, cyklus Ve stínu padišáha, romány Poklad ve stříbrném jezeře, Duch Llana Estacada, Karavana otroků, případně i první dva díly V říši stříbrného lva (a mnohá další kvalitní díla). Apropos z Kary ben Nemsiho se stal od této knihy /respektive od konce svazku Tajemství babylonské věže/ "normální smrtelník", který se nechá dvakrát za sebou napálit Dinaruny a začíná se chovat i jednat jinak, nicméně určité rysy "nesmrtelného hrdiny" zůstávají i potom - v těžkém zdravotním stavu přeskočí s koněm průrvu a poté se celkem snadno vyléčí ze skvrnitého tyfu. Celkově nemohu tomuto svazku dát více než 55, maximálně 60 %.


o_mega
07.06.2020 odpad!

OTRASnéééé!!! Dobrodružná literatúra ... pche!!! Z 222 strán ani len 22 o dobrodružstve. Zvyšných 200 strán neskutočné tláchanie = filozofovanie o kadečom, siahodlhé opisovanie každej myšacej diery a prázdne drísty nicovatých postavičiek. Obrovské sklamanie!!! Dúfam, že MAY nič horšie nesplodil a hlavne ja na to nenatrafím.

s.Martin
14.08.2018 4 z 5

Na konci předchozí knihy začneme s něčím novým. Problém, který nastal, se řeší celou knížku. A bude ještě pokračovat.
Něco jako Vězeň Bagdádský, bohužel bez akce..

hemrbinladin
18.11.2011 3 z 5

Stejně jako u série "Ve stínu Padišáha", tak i zde musím hodnotit celou sérii. Ze začátku se děj krásně rozvíjí a slibuje i v dalších dílech spoustu překvapení. Téměř v každém díle zůstane něco nevyřešeno na potom. Děj krásně plyne a rozvíjí se v spoustu napínavých dobrodružství. Bohužel po dopadení pašeráků se děj pomalu začíná drobit a Kara už nevítězí silou a důvtipem při spoustě dobrodružných akcí, ale spíš své soky vyřídí tím, že je přemluví. Navíc jsem v posledních dílech musel spoustu stránek přeskočit, protože autor se zde sálodlouze zabívá křesťanstvím a smrtí, což u dobrodružné literatury nijak nepotřebuji

Autorovy další knížky

Karel May
německá, 1842 - 1912
1969  87%Syn lovce medvědů
1965  92%Vinnetou 1
1971  85%Divokým Kurdistánem
1970  85%Pouští
1973  86%Žut