Uteč, než doroste měsíc

Uteč, než doroste měsíc https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491702/bmid_utec-nez-doroste-mesic-P8n-491702.jpg 4 21 10

Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo tma… Christian byl hodný kluk, který se ocitl ve špatnou chvíli na špatném místě. Takové věci se stávají – a následky bývají tragické. Jenže místo aby jako spořádaná mrtvola hnil v zemi, dostane Christian druhou šanci. Je vržen do světa, jehož pravidla se od toho našeho velmi liší. Do světa, ve kterém je noc dnem a před světlem se prchá, kde sto let není žádný věk a kde vás na vaší lidské lásce nejvíc přitahuje vůně její krve. A aby toho nebylo málo, krajem se začínají šířit zvěsti o sérii záhadných vražd. Kdosi se toulá tmou a ruší klid mrtvých. Setkat se s ním znamená pohlédnout do tváře samotné noci, a o to stojí málokdo – jenže někteří zkrátka nedostanou na výběr…... celý text

Přidat komentář

LilyGorch
09.02.2024 3 z 5

Christian byl spořádaný mladík, žil si klidným životem a plánoval budoucnost po boku své milé. Ta však nyní namísto těšení se na veselku roní slzy nad jeho hrobem. Se sklíčeným srdcem sleduje hlínu dopadající na rakev, která jako by zpečetila konec jednoho vyhaslého života. Christian ale dostává druhou šanci. Probouzí se ve svém druhém životě a musí si navyknout na nový řád své existence, kdy se světlo stává nepřítelem a on se jako dítě noci smí pohybovat pouze ve stínech. Také se musí naučit pravidlům smečky, k níž se připojí. Právě ta se zde neobjevuje náhodou, ale má tu své povinnosti. Aby toho nebylo málo, krajem se nesou zvěsti o krutém vrahovi, který má na svědomí všechny živé z nedaleké osady.

Příběh má parádně temně tajemnou středověku atmosféru, jako horor bych jej ale úplně neoznačovala. Líbilo se mi, že autorka zběžně načrtla minulost jednotlivých členů smečky. Řekla bych, že každý z hrdinů je zajímavý a má propracovaný charakter. Každý by si klidně zasloužil svoji vlastní knihu. Tím, že se během vyprávění střídá více dějových linek z pohledu více postav, jsem se místy ztrácela a ne vždy jsem uměla hned dobře rozlišit, s kým mám zrovna tu čest. Utekly mi tak některé náznaky a detaily. Občas mě proto čtení tolik nebavilo, což je škoda. Je však vidět, že si autorka dala s knížkou dost práce. Už jenom třeba podle toho, že ke každé kapitole na její začátek vybrala tematickou citaci z jiných literárních děl.

3/5 *

katallinka
16.01.2024 4 z 5

4,5* Podle obálky jsem se do knihy pouštěla s obavami. Horor je hodně špatné označení! Po prvních asi 30 stránkách jsem se do knížky neskutečně začetla. Velmi povedený fantasy příběh se středověkou atmosférou. Byla jsem hodně zvědavá o jakých postavách vlastně čteme, kdo je kdo. Velkým plusem bylo dávkování informací a pohledy do minulosti, které mě při čtení vůbec netušily, právě naopak. Rozuzlení jsem vůbec nečekala. Celkově obrovské nadšení.


Ignis
17.09.2023 4 z 5

Temnota a její obyvatelé mě na nějakou dobu chytili a nepustili, ale nemůžu si stěžovat, ten čas, co jsem s nimi strávila stál za to. Ano, našlo by se pár drobností, které to buď trochu brzdili nebo ta logika v tom byla trochu vachrlatá, ale nic co by mi bránilo si to užít.

Ronnie68
03.08.2023 2 z 5

Fantasy a horor mám ráda... to jo ... ale tahle kniha mi prostě neseděla (nebyl to můj šálek dobrého čaje) ... v ději jsem se chvíli ztrácela a nutila ke čtení... na konci byla nějaká ta akce ...

LussyP
25.04.2023 2 z 5

Tak tenhle rok mám při výběru knih opravdu hodně nešťastnou ruku...
Pokud hledáte horor, určitě koukejte jinde. Začátek byl velmi slibný, autorka se pokusila navodit temnou středověkou atmosféru a já jí tam cítila i přes to, že jsem přes čtvrtinu knihy měla absolutní chaos v postavách, světě, ve všem. Pak už jsem něco poodhalila, aspoň základní postavy rozeznala a říkala jsem si: "Ha, teď to přijde!" A ono nepřišlo, když už se konečně začalo něco dít, autorka nás hodila na dalších 70 stran do naprosto nudné a nezáživné minulosti, takže napětí bylo pryč. Poté, co už byla minulost postav vyždímána a já doufala, že náš kolosální závěr proběhne bez vyrušování, objevil se mistrovský tah - bez varování přeskakovat mezi událostmi a postavami. Takže opět, bohužel nic moc. Pokud jsme neřešili stovky let minulosti postav, řešili jsme romantické linky, což mi u hororu přišlo úplně nemístné. Pokud byste ovšem rádi trochu matoucí a netradiční romantickou linku (postavy jsou nemrtví, ale ono to tam nehraje moc roli), tak by to mohla být kniha pro vás. Romantické linky tam jsou tři hlavní a pár vedlejších. No prostě horror. Atmosféru už pak jen dokončují postavy, které mají rozdrcenou nohu, protože na ně spadl kůň, ale o stránku dál si vykračují rychlou a svižnou chůzí.

zsykorova
04.01.2023 5 z 5

Rok 2023 jsem nemohla začít lepší knihou. Temné, dobrodružné, strašidelné - jedním slovem perfektní.

Davidin
28.07.2022 5 z 5

Skvělé čtení pro ty, kterým nevadí žánr fantasy prolnutý trochou hororových prvků. Autorka užívá opravdu krásný jazykový koncept vypravování, ten čtenáře už od prvních stran přenese do sychravé atmosféry příběhu o prokletých, kteří ačkoliv přišli o život, nemohou zemřít.

Kniha mi decentně připomněla svým stylem Oko světa od R. Jordana nebo první povídkové knihy Zaklínače od Sapkowského: lehce rozpačitou linii příběhu, stavící ovšem pevné základy daného světa a psychologie postav. Dovedu si představit pokračování a dokonce mě i zajímá, jak by autorka příběh dále rozvedla. Talent rozhodně má.

lena.o.knihach
05.07.2022 2 z 5

Christian se ocitl ve špatnou dobu na špatném místě. Dostal druhou šanci chodit po světě, ale už ne jako obyčejný člověk.
Říkají si děti noci, Probuzení, mrtví. Nebije jim srdce a nejvíc touží po krvi.

Začátek byl skvělý. Hned jsem se začetla, postavy mě zajímaly a už jsem si začala vytvářet teorie, jak to všechno bude dál. Jenže místo toho, aby příběh gradoval a byl dál napínavější, jsem se mnohdy musela do čtení nutit, vůbec mi to neutíkalo a konec mi přišel docela přitažený za vlasy.

Ještě před prologem v knize najdete seznam postav, díky kterému už víte, kdo vám bude na dalších 416 stranách dělat společnost. To je rozhodně velké plus, protože vyprávění z pohledu postav se často střídá (někdy i po jednom odstavci) a vzhledem k tomu, že to není nijak označené, musí jen čtenář poznat, s kým má tu čest tentokrát.

Z anotace jsem očekávala nestvůry, které lační po krvi, jenže jsem se jich nedočkala. Kdyby neměli nadpřirozené schopnosti, vůbec bych je jako upíry nebrala. Christian se navíc ovládal velmi dobře, aby své lidské lásce neublížil, i když byl nově zrozený a měl být jak utržený ze řetězu.

K tomu se ještě objevily mrtvoly s rozsápanými hrdly a všichni se snaží přijít na to, kdo nebo co může takhle krutě vraždit.

V knize je toho od každého trochu - upíři, magie, prokletí, náboženští fanatici, záhadné vraždy - a spoustu věcí není dotažených do konce.

ElikaBendova
24.06.2022

Po 135 stranách odloženo. Asi nejsem cílová skupina.

LynxMētis
19.06.2022 5 z 5

Po dlouhé době jsem natrefila na opravdu nádherně vyprávěný příběh. Tuto knížku budete schválně číst pomalu, vychutnávat si každé slovo, každou větu. Protože i když budete tušit jak příběh skončí, nebudete chtít, aby skončil.
Spíš než horor to pro mě byla podzimní atmosférická fantasy. Ale to vůbec nevadilo, právě naopak. Užila jsem si to.
Velmi taky cením úryvky z jiných děl na začátku každé kapitoly. Na knize je znát, že je po všech stránkách propracovaná od obálky po poslední písmenko. Jen je škoda, že není nikde propagovaná. Skrytá perla české fantasy a hororu.

Štítky knihy

upíři magie horory prokletí české horory nemrtví

Autorovy další knížky

Helena Drdlová
česká, 1997
2022  78%Uteč, než doroste měsíc
2023  77%Když se mnou půjdeš tajgou
2020  %A vesmír se rozsvítil

Kniha Uteč, než doroste měsíc je v

Právě čtených1x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce67x
Chystám se číst43x
Chci si koupit16x
dalších seznamech3x