Uranový gulag

Uranový gulag https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97711/uranovy-gulag-97711.jpg 4 26 7

Podtitul: Jáchymovské peklo Vzpomínky politických vězňů na utrpení při práci v Jáchymovském uranovém dole. Titul Uranový gulag - Jáchymovské peklo přináší vzpomínky politických vězňů na hrůzy a utrpení, jež zažili při práci v Jáchymovských uranových dolech. Nejednoho čtenáře ohromí, čeho všeho jsou lidé schopni; brutální jednání dozorců a bachařů s vězni bylo smutnou samozřejmností. Vzhledem k těmto poměrům tedy nebylo rozdílu mezi gestapáky a esesmany v německých koncentračních táborech a příslušníky státní bezpečnosti či jiných jednotek v komunistických koncentračních táborech. Metody byly stejné, avšak v případě komunistické zlovůle šlo o naprostý výsměch spravedlnosti a lidskosti, kterou tato strana po léta hlásala. Čtenář si může položit otázku, zda se takto mohli chovat lidé, Češi k Čechům a Slováci k Slovákům k sobě navzájem. Je smutnou skutečností, že tomu tak doopravdy bylo.... celý text

Přidat komentář

frantisek0724
19.04.2022 3 z 5

Uranový gulag se zabývá tématem vážným, o kterém by měl každý plnoletý občan ČR vědět alespoň základní fakta. Tak tedy v tomto ohledu je tato kniha výborným počinem. Je jedině dobře, že nás pan Šedivý zavede na skutečná místa, nebo že uvádí pravá jména lidských zrůd, které se aktivně podíleli na likvidaci politických vězňů. NIKDY NEZAPOMENEME!!!

Samotné kapitoly a jejich obsah se pak víceméně opakují, děj není nikterak akční, je to spíše popis s využitím archivů. Rozhodně stojí za to přečíst alespoň pár kapitol, podle mě není nutné číst vše, je to po čase trochu nuda..

tittanie
11.06.2021

Tam, kde není pokání, nemůže být ani odpuštění.
A tam, kde není odpuštění, nemůže být ani usmíření.
A kde není usmíření, není ani zapomnění.


Katka2382
13.05.2020 5 z 5

Takovéhle knihy by měli být v povinné četbě.Je třeba tyto nespravedlnosti neustále připomínat.

čef
14.03.2020 4 z 5

Popis ukrutných zvěrstev, které se dály v Jáchymově, Horním Slavkově a okolních dolech a koncentrácích. Čtení je to obtížné, jsou zde citovány různé protokoly a výpovědi, mnoho událostí se mnohokráte opakuje, takže kniha vyžaduje soustředěné studium spíše pro odborníky. Trochu mne mrzí, že není v této souvislosti ani zmíněno extempore s bratry Mašínovými a jejich kolegy. Autor je znechucen nejen jednáním tehdejších komunistů, ale i zametáním těchto nezákonností v průběhu času i po sametové. Nezapomeňte.

Páájinka
21.11.2019 4 z 5

Komunistické lágry jsou stejné jako nacistické. Nechápu, proč nebyli komunisté a celá jejich zrůdnost potrestána. Jak se asi cítí ti vězni, kteří ještě žijí? Kniha byla zajímavá, brutální a nemohla jsem jí číst v kuse. Autor komunisty nenávidí, to je úplně cítit z každého řádku.

veruskaveve
12.05.2017

O této problematice mám trochu načteno, ale nikdy z žádné knihy na mě nedýchal takový odpor autora k záporným postavám a celé době. Tak strašná nenávist byla až hmatatelná a každou chvíli skoro stejnými slovy opakovaná. Jinak nelituji utracených peněz za knihu.

simonabr
05.06.2014 4 z 5

To by měla být "povinná četba" pro všechny voliče KSČM, aby si do dalších voleb pořádně rozmysleli a uvědomili, komu to vlastně dávají svůj hlas. Já vím, že už tam nejsou ty zrůdy z padesátých a šedesátých let, ale přece jenom je to pořád stejná strana, která v naší zemi napáchala tolik nepotrestaných zločinů a zničila spoustu nevinných lidských životů a celých rodin, že je mi z toho špatně jen při čtení, hrdinové nejen této knihy, ale všichni političtí vězni a komunisty pronásledovaní, si zaslouží úctu každého z nás.
Navštívila jsem Jáchymov i Vojnu u Příbrami, vřele doporučuju, ikdyž nic veselého to zrovna není, člověk vidí lágry a podmínky v nich na vlastní oči, ale na tuto naši historickou etapu by se nemělo zapomínat.