Umění vnímat architekturu pro děti a rodiče

Umění vnímat architekturu pro děti a rodiče https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455675/bmid_umeni-vnimat-architekturu-pro-deti--UUz-455675.jpg 5 24 7

Albert Einstein kdysi řekl: „Pokud to neumíš jednoduše vysvětlit, tak tomu dostatečně nerozumíš.“ Michael Třeštík se v architektuře skutečně vyzná, a proto dovede jednoduše i s nadhledem vysvětlit její historické, stylové a technické souvislosti – od Stonehenge až po moderní stavby. Radí, jak o architektuře přemýšlet, čeho si na ní všímat, o čem pochybovat a nad čím žasnout. A svým osobitým pohledem zaujme jak děti, tak více či méně poučené dospělé. Pro texty Michaela Třeštíka jsou charakteristické překvapivé souvislosti, živé metafory a smysl pro humor. Nesnaží se poučovat, čtenáře chce hlavně naučit dívat se, vzbudit v něm zájem. V dialogických textech mluví se čtenářem jednoduše a srozumitelně, ale zároveň jako s rovnocenným partnerem. Ukazuje, že není třeba všechno vědět, důležité je hlavně nepředpojatě vnímat.... celý text

Přidat komentář

nefernefer
11.01.2024 5 z 5

Z téhle knihy jsem tak nadšená, že si ji budu muset koupit, přestože není nejmenší ani nejlevnější. Pan Třeštík je prostě chytrý pán. Píše lehce, jednoduše, srozumitelně, vtipně, dokáže vypíchnout to, co je skutečně důležité, a nemá potřebu nějaké slovní exhibice ani se nesnaží čtenáře přesvědčit o vlastní pravdě. Dozvěděla jsem se spoustu nového a naučila se na některé věci dívat jinak. Jediné, co mě trochu rušilo, byly ilustrace. Ale to je čistě můj osobní názor. Chápu důvody, proč autor nechtěl v knize použít fotografie, a proti variantě ilustrované knihy o architektuře nemám vůbec nic. Ale v tomto případě jsou ilustrace občas natolik přibližné, že jsem i budovu, kterou relativně dobře znám, měla potíž na tom obrázku poznat. Ovšem co se týče obsahu knihy jako takové, tak na moje nadšení to vliv nemá a doporučuji ji všema deseti.

dagmar7365
03.08.2023 5 z 5

Vynikající kniha, která čtenáře provede architekturou od počátků až do současnosti. Moc se mi líbí styl, jakým knihu pan Třeštík napsal a volba ilustrací jako doprovodu místo fotografií je prostě trefa do černého!


esma
10.03.2023 5 z 5

Od menhirů až po Tančící dům ... srozumitelný výklad, krásné ilustrace,
publikace, která potěší i poučí. Můžu pouze napsat : děkujeme.

Bustedka
31.12.2022 5 z 5

"Kniha je určená všem, kdo chtějí dětem k architektuře otevřít cestu, kdo jim chtějí nabídnout vysvětlení, proč to, kolem čeho denně chodí, vypadá tak, jak vypadá, proč mají kostely věže a jaký to má všechno smysl."

Úžasná kniha, která by neměla chybět v žádné knihovně. Byť se v některých názorech ohledně staveb s Třeštíkem neshodnu, celé to pojetí knihy, rozhovor s dítětem, mi bylo velmi sympatické. Za ilustrace by to chtělo ještě jednu hvězdu navíc, ten nápad, nepoužít fotografie, aby neodváděly pozornost svým okolím, ale místo toho vše ozvláštnit krásnými zdánlivě jednoduchými ilustracemi, je úžasné.

Josh
25.04.2022 5 z 5

Tohle není jednorázová kniha (s předmluvou:o) ani kniha, co přečtete jako prózu hrrr. Je to kniha, kterou si prostě musíte po kousíčku prožít. Nejde jen o kvantum informací, jež do ní autoři vložili a že děti, kterým je hlavně určena mají omezený limit pozornosti a zaujetí. Ta kniha sama si to prostě žádá:o) Její obsáhlost byla někdy více, někdy méně pozitivně přijata (velkými i malými), její zajímavost a přitažlivost byla pozitivně přijata vždy a všemi. Přidám i generaci prarodičů :o)) Stručně řečeno – kniha pro generace a na celý život. Stejně jako architektura.

Melanka
23.08.2021 5 z 5

Skvělý, srozumitelný a zábavný průvodce po dějinách architektury. Pan spisovatel nabízí spoustu neotřelých pohledů a úvah, kniha inspiruje k výletům za stavbami, byť jenom virtuálním.

Jana283
05.01.2021 5 z 5

Myslím, že touto knihou překonal pan Třeštík sám sebe a svou výbornou knihu Umění vnímat umění pro děti a rodiče. Architektura je ještě propracovanější. Je to nejen kniha o architektuře, stavebních slozích, umění, ale i učebnice historie a turistický průvodce. Rozhodně kniha, na kterou nebude padat prach, protože se k ní budu stále vracet a bude mne provázet na cestách za krásami naší vlasti i v zahraničí. Skvělý počin! Ježíšku a pane Třeštíku -děkuji!