Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa

Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/511476/bmid_umeni-politicke-strategie-sest-vudc-YXh-511476.jpg 5 14 1

Světoznámý politolog, historik, poradce pěti amerických prezidentů a laureát Nobelovy ceny míru detailně analyzuje kariéru šesti legendárních státníků Konrada Adenauera, Charlese de Gaulla, Richarda Nixona, Anwara Sadata, Lee Kuan Yewa a Margaret Thatcherové. Všichni se zformovali v období, kdy se v Evropě hroutily zavedené instituce, koloniální struktury ustupovaly nezávislým státům v Asii a Africe a ze zbytků starého mezinárodního řádu bylo třeba vytvořit nový. Kissinger všechny vybrané vůdce osobně poznal a označil je za skutečně výjimečné osobnosti. Vychází k autorovým stým narozeninám.... celý text

Literatura naučná Historie Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: , Prostor
Originální název:

Leadership: Six Studies in World Strategy , 2022


více info...

Přidat komentář

ondra2
11.01.2024 5 z 5

Zatím se mi nestalo, že bych vzal do rukou knihu od tohoto autora a nebyla zajímavá. V tomto případě se jedná o rychlé ubíhající čtení, které i s ohledem na poměrně omezený rozsah nemohlo jít do podrobností, jež by knihu mohly zatížit. Tomu, kdo četl alespoň některý z dílů memoárů - Roky v Bílém domě, Bouřlivé roky nebo Roky obnovy, budou některé partie povědomé, zejména popis fungování administrativy Richarda Nixona v době blízkovýchodní krize nebo jednání o návštěvě Číny. Určitý překryv je tedy dán ve vztahu k Nixonovi a Sadatovi. U ostatních jednotlivců se jedná o partie v tomto směru nové.
Stejně jako u uvedených knih i zde nelze přehlédnout schopnost autora poutavým způsobem popsat dotyčné osobnosti, k nimž samozřejmě existuje i jiná literatura, která je informačně bohatší (k Adenauerovi - Otec nového Německa od Charlese Williamse, k Thatcherové Roky v Downing Street), na druhou stranu jiná je tato kniha tím, že se ani tak nesnaží popsat každé konkrétní jednání toho kterého státníka jako jeho osobnostní a charakterové vybavení, jež způsobilo, že v danou dobu a na daném místě vynikl zcela mimořádným způsobem, ať již přístupem k řešení nikoli momentálního, ale řekněme principiálního déletrvajícího problému koncepčního charakteru, případně nastíněním budoucího postupu, který vybočoval z do té doby zastávaných obvyklých postojů. S ohledem na to, jak dlouhé časové období kniha pokrývá - v podstatě od padesátých do osmdesátých let - je rovněž pozoruhodné, že autor všechny popisované jednotlivce osobně znal a měl možnost s nimi diskutovat, a to i před vstupem do Nixonovy administrativy.
Rozhodně nelze nedoporučit i partie následující po jednotlivých medailoncích osobností, kdy v závěrečné partii autor rozebírá, zda i v současné společnosti - internet, sociální média, umělá inteligence, a pod. by byl pro takové osoby prostor, resp. zda by měly i v současnosti možnost uspět způsobem, jakým se tak stalo v jejich době. Výstižným způsobem dospívá k závěru za pomoci citace Lee Kuan Yeewa, že do čela se dostávají spíše takové osoby, které jsou schopny svůj program prodat co nejvíce naleštěný (samozřejmě odhlédnuto od obsahu). S tím nelze než souhlasit, když mě napadá hned řada politiků, nikoli pouze od nás, kteří této definici odpovídají. Jen škoda, že autor další knihu nepřidá.

Štítky knihy

politika politici vůdcovství politologie

Autorovy další knížky

Henry Kissinger
americká, 1923 - 2023
2016  87%Uspořádání světa
1999  95%Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi
2006  80%Roky v Bílém domě
2009  87%Obnovení světového řádu: Metternich, Castlereagh a potíže s mírem 1812 – 1822
2023  93%Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa

Kniha Umění politické strategie: šest vůdčích postav moderního světa je v

Právě čtených9x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce26x
Chystám se číst57x
Chci si koupit25x
dalších seznamech2x