Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi

Umění diplomacie: Od Richelieua k pádu Berlínské zdi https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106316/bmid_umeni-diplomacie-od-richelieua-k-pa-QZn-106316.jpg 5 75 9

V jedenatřiceti kapitolách se Henry Kissinger z pohledu zkušeného politika-diplomata a historika zabývá klíčovými událostmi světových dějin, počínaje dobou kardinála Richelieua přes napoleonské války a velmocenskou rovnováhu 19. století až k dramatům století dvacátého. Zvláště pozoruhodné jsou jeho analýzy současné světové situace, kdy odešel ze scény Sovětský svaz, hlavní protivník Spojených států v období studené války. S důvěrnou obeznámeností dává autor čtenáři nahlédnout do světa nejvyšší - především americké - politiky.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Historie , Politologie, mezinárodní vztahy

Vydáno: , Prostor
Originální název:

Diplomacy , 1994


více info...

Přidat komentář

Teopa
24.04.2022 5 z 5

Jakákoliv kniha od Kissingera je dobrá, protože je napsaná čtivě srozumitelně, asi jako když se díváte na zprávy na komerční televizi, kde se vás občas snaží informovat o závažných a důležitých věcech, ale podávají to tak, aby to pochopil každý. No a přesně takhle je psaná tahle kniha. Bez zbytečných odborností a výrazů, které člověk nezná. Občas je potřeba si něco vyhledat na internetu, potože asi málo kdo zná přesně a do detailů všechny události a věci, kterými se H. K. v tomto textu zabývá, ale za ten čas to rozhodně stojí, člověk si utřídí znalosti, o kterých ani možná nevěděl, že tam vzadu v ozku někde vlastně jsou.

M.H.
22.12.2021 5 z 5

Podľa všetkého základné dielo H. Kissingera, syntéza jeho názorov, postojov a skúseností z jeho politického pôsobenia. V niektorých kapitolách ide o výťah z už publikovaných Kissingerových prác (Metternich kap. 4, Bismarck kap. 5). Z hľadisku prístupu ide o historické, politologické a geopolitické dielo. Plus je významné, že sa tu prejavuje aj osobná skúsenosť autora s mnohými opisovanými udalosťami (Čína, détente, vyjednávanie mieru medzi Izraelom a arabskými štátmi).

Ak čítať od Kissingera jednu knihu, tak by to malo byť práve Umění diplomacie. Za mňa aj učebnica/príručka medzinárodných vzťahov od viedenského kongresu po rozpad ZSSR.

Raz som počul rozhovor s vydavateľom: ide o jednu z najpredávanejších kníh vydavateľstva Prostor.


VladimirTetur
14.09.2020 5 z 5

Takhle nějak bych si představoval přednes moderních dějin na střední škole namísto těch blábolů o chartě a Havlovi, co jsme měli kdysi my. Diplomacie je velice praktická dovednost do života, ale Kissinger ji tady zachycuje dost subtilně pomocí dlouhodobého historického kontextu, takže to chce dost odhodlaného a zkušeného čtenáře, aby si to z toho dokázal vytáhnout. Diplomacie pomálu, ale kauzality našich dějin je tu kvalitní dostatek. Ideální zdroj pro syntézu znalostí s díly jako "Bohatství a bída národů" od Landese.

Jurashek
09.07.2020 5 z 5

Základní historický přehled, su(p)rovně napsané a velmi čtivé.

BarboraSalome
14.10.2018 5 z 5

Nádhera. Působivě napsané. Vřele doporučuji všem, kdo se zajímají o mezinárodní politiku.

Lukyn96
24.06.2018 5 z 5

Kniha od bývalého amerického diplomata a ministra zahraničí se zabývá nejdůležitějšími událostmi světových dějin od 17. do 20. století. Čtenáři se seznámí s přístupy různých států a státníků k mezinárodním vztahům. Autor také vysvětluje zdroje amerického chování, proč se Spojené státy například zapojují do válečných konfliktů i mnoho tisíc kilometrů od svého území.
Doporučuji všem, kdo se chce čtivou formou něco přiučit o mezinárodně politických souvislostech.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Henry Kissinger prostě ví, o čem mluví.

achilles
19.08.2015 5 z 5

Geniální diplomat, perfektní kniha. Těžko psát něco více,to se musí přečíst. Pro zájemce o politiku, diplomacii či historii samotnou povinná četba.

Koňadra
05.02.2015 5 z 5

Jediné, čo by sa tejto rozsiahlej analýze medzinárodných vzťahov dalo vyčítať je možno trošku nadsadzovaný význam USA v dejinách, najmä v dejinách do Druhej svetovej vojny. Ale, s prihliadnutím na autora, sa asi ani nič iné očakávať nedá. Na druhej strane vám Kissinger ukáže mnohé súvislosti medzi historickými udalosťami, ktoré by ste nikdy nehľadali. Vrstevnaté, inteligentne a sviežo napísané, určite odporúčam. Hoci hrúbka knihy môže odradiť, prečítate ju oveľa rýchlejšie, ako by ste očakávali, Kissingerovi nemožno uprieť schopnosť narábať s jazykom. Prečítajte si.